Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Начало » Всички публикации » Здрава среда » Земеделие » Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Биодинамична характеристика на месец юли 2016 г.

Отново очакваме един динамичен и трудно предсказуем месец, подобен на юни. Дано само е без градушки.

Светлина ще има не само от Слънцето и четирите планети, намиращи се в светлинни съзвездия, но и от петте светлинни тритона на 3-ти, 5-ти, 6-ти, 11-ти и 17-ти юли, които ще променят импулсите идващи от съзвездията в тези дни. Трябва да следим внимателно и да ползваме целесъобразно тези промени. Топлина ще ни даряват останалите четири планети от топлинните съзвездия, но дните на Меркурий и Венера са малко, а Плутон в Стрелец е много далече. Остава ни голямата надежда – Юпитер с цял месец в Лъва.

Как се надяваме, че ще изглежда целия месец: Дебютът ще е топъл, но между 5-ти и 7-ти се очаква буря, както около Еньов ден в района на Асеновград. От 9-ти до 15-ти топло за сезона, но бързо променящо се с остър вятър и отново бури в отделни райони.

Намаляване на температурата между 15-ти и 17-ти на места с бури. След 17-ти се надяваме на нормално топло за сезона време до края на месеца.

Независимо, че през юли садим малко растения пълният период на Низходяща Луна от З-ти до 19-ти ни дава възможност да работим във всички участъци в градината. Има възможност за така важната лятна резитба и колтучене в лозето. Тук и точното време за прибиране реколтата от кореноплодни-10-11-ти, особено 12-ти и 13-ти от 12 до 18 часа. В този период са промените и в импулсите, причинени от светлинните тритони, следете ги внимателно.

Периодът на Възходяща Луна ни дава отлична възможност за прибиране на сеното и реколта от плодове.

След Пълнолунието на 20-ти юли в дните на плод и цвят при по-хладни дни правим първите присаждания на спяща пъпка – околиране. За технологията сме говорили.

През юли събираме и първите семена на отгледани от нас растения в съответните благоприятни дни. Да не забравяме подготовката на лехи за ягоди, които ще засадим през август.

До края на месеца трябва да приключим с компостната купчина, за да имаме добър материал за есента, а през август започваме новата. Дните през месеца са достатъчни – 13-ти , а на 4-ти и 14-ти използваме успешно готовия за подхранване. Отново напомням, че там където сме прибрали реколтата от лехата веднага засяваме нови растения – най-добре смески за зелено торене.

Още в началото биодинамиците имаме за задача да приготвим най-важните компостни препарата – бял равнец в чаша от кора на бреза и от глухарче в чаша от явор, а не клен, както е в календара. Те са от един род, но яворът както и глухарчето са във връзка с планетата Юпитер.

И накрая само два неблагоприятни дни. Така, че ни чака много работа .

Успехи!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)

 

Абонирайте се за новите публикации и се присъединете към още 3 096 абонати.

Споделете с приятели