5 мита за кравето мляко

5 мита за кравето мляко

5 абсурдни мита за кравето мляко и дали всъщност то е полезно

Въпреки чистата, невинна и кремообразна външност, кравето мляко има много по-тъмна страна, която млечната индустрия не иска никога да откриете. Кравето мляко е много повече от напитка, то е културен феномен, датиращ от хиляди години, но въпреки всички изследвания, доказващи че то е пагубно за нашия живот и живота на кравите, митовете за него все още се разнасят навсякъде по света.

Мит 1 – Имате нужда от мляко за да си набавяте калций
Дали ще го харесате или не, но млякото не е най-добрият източник на калций. Може би е трудно за вярване, но калцият в кравето мляко е едва усвоим от човешкото тяло. За радост меню без консумация на мляко няма да ни остави без калций. Най-богатите на този елемент храни са всъщност зеленчуците, по-точно зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак и броколи.

Мит 2 – Кравето мляко прави костите здрави
В същият тон, както твърдят, че млякото дава калций, така ни се натрапва, че то е начина за здрави и силни кости. За съжаление това е далеч от истината. Всъщност това абсурдно твърдение е толкова опасно, че не е за вярване как се позволява все още да се използва. Изследвания доказват, че млякото всъщност намалява калция в костите и точно поради тази причина страните с най-висок процент заболявания от остеопороза са тези, в които хората консумират най-много мляко.

Мит 3 – Добиването на краве мляко не е жестоко
Колкото и сладки звезди да се появяват на екрана с техните „мустачки” от мляко, те няма да помогнат да се скрие грозната страна за млечната индустрия. Телетата се отнемат от майките им няколко часа след раждането, а след това се хранят с млечни заместители, докато накрая ги продадат за телешко месо. Майката също е подложена на ненужно страдание. Стресът, причинен от лошите условия в повечето ферми води до болести и репродуктивни проблеми, което прави животните ненужни след 4-5 години (при положение, че продължителността на живота при кравите е 25 години).

Mит 4 – Кравата трябва да бъде доена
Поради някаква причина целият свят живее с илюзията, че ако не се дои редовно, кравата ще „експлодира”, с други думи като ги издояваме ние им правим услуга. Този мит си е чиста лъжа. Кравите произвеждат мляко само за да хранят малките си. Ако нямат бебета – нямат мляко. Просто е. Както е и при хората. За да поддържат лактацията фермерите ги осеменяват изкуствено веднъж годишно – един травмиращ процес.

Mит 5 – Кравето мляко е за хората
Никой не може да оспори факта, че кравето мляко е отличен източник за хранене…. на телетата. То е жизненоважно за тях и веднъж отбити те никога повече няма да пият мляко, като това е валидно за всички бозайници на планетата. Това е и причината да няма логичен смисъл в пиенето на краве мляко от нас, хората.

Aко горепосочените причини не са достатъчни трябва да знаете също, че в кравето мляко има три пъти повече протеини, отколкото в кърмата, като това допринася за различни заболявания и алергии. Може би това ще е стимулът, който да промени начина ви на хранене и да изключите кравето мляко от него.

 

Публикувано с разрешението на Българско вегетарианско общество.

 

Абонирайте се за новите публикации и се присъединете към още 3 720 абонати.

2 коментара

  1. „Изследвания доказват, че млякото всъщност намалява калция в костите и точно поради тази причина страните с най-висок процент заболявания от остеопороза са тези, в които хората консумират най-много мляко.“

    Искрено съм заинтересуван да прочета поне една публикация в научно списание, която представя подобни резултати! И да, останалите твърдения в горния текст са не по-малко невероятни. Всъщност…абе вие какъв свят обитавате? В него изучават ли се биология и биохимия? А неизвестният автор бивал ли е някога в кравеферма?

  2. По голяма смешка от това скоро не бях чувал. Очевидно статия писана от някой веган, който е един от многото, които, ако не кажат на света, че са вегани на всеки 5 минути, значи не са вегани изобщо. Постоянно се натяква на другите, че трябва да станат вегани. Всеки си има право на избор. Хубаво е, че сте направили вашия. Спрете да втълпявате на другите, какво да правят и какво не. Както Aqua Nuda казва, всеки един уважаващ себе си автор на такива материали, който може да застане зад думите си, би оставил името си накрая или в началото на статията.

Вашият коментар