Биодинамична характеристика за септември 2016 г.

Биодинамична характеристика за септември 2016 г.

Първият есенен месец който за разлика от миналата година  има само един цикъл на Възходяща луна от 11-ти до 23-ти септември. Това ще създаде проблеми за прибиране на реколтата, поради което трябва ефективно да използваме  всеки час на топлинните и светлинни импулси, за да можем да пререботим част от продукцията – часовете на Стрелеца, Овена и Водолея.

По-големи са възможностите за прибиране на реколтата от кореноплодни. Най-доброто време е силният земен импулс на дългата Дева, а дните са в началото и края на месеца в Низходяща луна.

През този месец започваме подготовката и сеитба на зърнени култури. Натрупаната влага в края на август е мого благоприятна. Добрите дни са от 12 ч. на 10-ти до 21 ч. на 12-ти, 15-ти, 16-ти до 16 ч., 19-ти и 20-ти септември.

През септември имаме и три феномена. На първо място есенното равноденствие – 22.09 -17:22ч. /слънце в знака на Везни/. На второ и трето място две затъмнения – на 1-ви септември Слънчево с максимум в 11:08 ч. и на 16-ти Лунно с максимум – 20:58ч.

Периодът е благоприятен и за работа с компоста – достатъчно много дни. Ключов момент е старата купчина да е готова на 90% защото през октомври залагаме на 75% от готовия в лехите. Усилено работим и с новата, която ще ни трябва през пролетта.

Два дни имаме за ефективно ползване на готовия компост – 6-ти и 24-ти. Подхранваме лехите с компост за цветни растения. Според  разположението на Слънцето можем да направим следното предвиждане на времето. Промените в природата към есенен климат започват още в началото на месеца. Дейността по прибиране на реколтата ще върви около 15 дни по-рано от традиционното. От 3-ти до 11-ти – променливо време със силно Слънце и бързо заоблачаване. Хубави есени дни около 13-ти и 14-ти. Периодът около есенното равноденствие със силен и хладен вятър. Края на септември  особено около 25-ти и 26-ти с хубави, спокойни есени дни.

Успех на всички!

 

Димитър Стоянов (чичо Митко от Бачково)

 

Абонирайте се за новите публикации и се присъединете към още 4 363 абонати.