Жълтите сайтове или новите емоционални вампири

Може би всички сме попадали на тях. Чели сме гръмки заглавия, които са имали за цел да предизвикат в нас определени емоции. След това по чисто човешки сме решили да споделим нещото, което ни е развълнувало. Така сме попаднали в клопката на жълтите сайтове или новите емоционални вампири.

В днешно време фалшивите новини са епидемия, епидемия, която заразява и отнема от най-хубавото в човека.

Но сайтовете не са просто лоши сайтове, зад тях стои нечистота и лъжа, така съчетани, че да направят емоционален капан, в който човек лесно да падне. А падането обикновено става с ниски чувства – на яд, на гняв, на безсилие, на изобличение, на злорадство и агресия. Такива са чувствата и емоциите, към които се прицелват тези сайтове. Жълти ги наричаме, но реално са черни. Гръмките скандални заглавия се обръщат към страховете в човек, към тъмната страна, с нея работят тези емоционални вампири. Те търсят нея, за да я извикат в човек. И като успеят – те вече са си свършили работата – примаменият читател вече е заразен и вероятно ще предаде заразата на поне още няколко души (дори и на свои приятели).

Тези сайтове се хранят със зараза. Или по-точно не сайтовете, защото зад тях стоят хора, а зад тези хора стоят други сили, които се хранят с пръсканата зараза. Това са отрицателни сили, които имат за цел да ограбват човешкото. Те успяват! Тези демонични сили успяват да увлекат голям брой хора – необразовани в различаването. Капанът е коварен и така близко – на едно скролване разстояние или на един клик.

На пръв поглед изглежда, че някои от сайтовете са правени за пари – гръмко заглавие, текст, банер, текст, банер, текс, банер – това е тяхната структура. Ако случайно има страница контакти или за нас – там отново има банер. Домейните им са регистрирани в Панама или пък е платено да не се вижда информация за регистранта. Но има и други, които не са така комерсиални. Дали са много или малко комерсиални – това не е чак толкова важно, те ограбват нещо много по-ценно, а именно – доброто разположение, вярата в доброто, чистотата и истината.

Когато нечисти цели се омешат с лъжливи статии и шокиращи заглавия – тогава капанът е отворен и тези, които са го подготвили, чакат. Чакат нас! И няма рецепта, освен будността. Новите емоционални вампири са многообразни, за различни групи хора и темпераменти. Те знаят как се прави. Тези демонични сили са много умни и интелигентни, липсва им само онова истинското, което всеки чувства понякога. Добротата на сърцето е богатството, което те взимат, заразяват човек с ниски чувства и така загасват и светлите мисли. Остава една ожествочена интелигентност – това е пришеството за емоционалните демонични вампири, ползващи жълтите сайтове като примамка за нас наивните, неразличаващи, ограбвани хора.

Справянето с тези сили е много, много трудна задача, за която няма рецепта. Ще бъдем ограбвани, докато изгубим всичко или докато се научим да различаваме и да не попадаме в черните капани, били те под формата на жълти сайтове или друго. Възможно е да успеем – със светли мисли, добри чувства и силна воля! Чистота в постъпките, чистота в чувствата, чистота в мислите! Пожелавам ни будност!

 

Калоян Гичев, 28 февруари 2018