fbpx

Зелена вълна

green-wave

Зелена вълна е течението, което всички ние стартирахме преди години променяйки начина си на хранене, или по-точно променяйки начина, по който гледаме на храната днес. Храната е обединяващият фактор, за съжаление, храната е и факторът, който ни разделя – на суровоядци, вегани, вегетарианци, месоядни, палео и т.н. Пиша със съжаление, защото извън хуманното и етично отношение към животните, в крайна сметка целта ни е една – да сме здрави. И всеки един от нас, независимо от етикета си се стреми точно към това. По своя си начин.

При всички нас обаче има и един обединяващ фактор, този, който ще ни помогне да се движим напред и да помагаме и на другите да намерят своята истина по отношение на храненето – Зеленият фактор. Убедеността, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си. Убеденост, за която надявам се съм допринесла и аз. А ако случайно не съм – да го направя днес. Единственото, което се иска от теб е да отделиш 10 минути от времето си и да прочетеш написаното тук. А после да вземеш своето решение – да започнеш да добавяш по нещо зелено към менюто си всеки ден, за да си здрав, пълен с енергия, да имаш красива кожа и да се чувстваш добре в тялото си.

Да стартираш своя собствена Зелена вълна.

Включи се в движението “Зелена вълна”, помогни на приятелите и познатите си да направят първата крачка към здравето. Сподели с тях знанието как да помогнат на себе си и семейството си. Мотивирай ги. Разкажи им за зелените храни. Дай им идеи за рецепти – бързи и лесни, такива които всеки може да направи и включи в ежедневието си. Бъди посланник на Зелената вълна.

Помогни на България в нея да растат здрави деца.

 

green-wave-2

 

А ето и няколко причини, заради които си струва да добавиш няколко сурови зеленолистни зеленчука към менюто си:

 • Те са богати на ензими. Думата ензим означава “ферментирал” или “подквасен” на гръцки. Организма ни има нужда от 700 различни вида ензими, за да работи перфектно. Когато някой от тях липсва, ние остаряваме по-бързо и се чувстваме изморени. Не случайно някои специалисти наричат ензимите “извор на младостта”. Най-лесният начин да си набавиш повече ензими е чрез сурова, жива храна или като спазваш мотото “Винаги ям салата преди основното ядене”.
 • Изключително богати са на хлорофил. През последните години са проведени много изследвания с екстракт от хлорофил и е установено, че той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент познат на човечеството. Затова не е случайно, че сред най-полезните суперхрани са зелените. Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, той обаче притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства и много други!
 • Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинният баланс в тялото, помагайки ти да си здрав… Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да си добре хидратиран и допринася за красива кожа и коса.
 • Също така са богати на фибри. Фибрите имат способността да понижават усвояването на “лошия” холестерол, с което подобряват работата на сърцето. Фибрите също така забавят бързото усвояване на въглехидрати, предотвратявайки рязкото покачване на кръвна захар и са от първа необходимост при хора с хипогликемия и диабет. Фибрите са и една от 3-те причини перисталтиката ти да работи нормално и да изхвърляш ненужните за организма вещества всеки ден…
 • Листните зеленчуци са особено богати и на всички важни за организма витамини и минерали (виж таблицата долу), сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и много други. Като в 100 гр магданоз се съдържат:
  133 мг витамин С или 222% от дневните ти нужди,
  8425 IU витамин А – 168% от дневните ти нужди,
  1640 мкг витамин К или 2050% от дневните ти нужди!
 • Те са нискокалорични! На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете. В 100 г спанак има едва 23 калории, а в 100 г маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 гр се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 гр салата има всички необходими за организма ти ценни вещества!
 • Те са завършен протеин. Това не го очакваше, нали? Истината е, че в повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин, за разлика от всички останали зеленчуци, където има само 7 от необходимите 8 аминокиселини.
 • Те имат положителен IF рейтинг. IF рейтингът показва фактора на възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм. Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 г бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително!
 • Всички зеленолистни са с най-ниския възможенгликемичен товар за организма. Параметърът гликемичен товар показва ефекта от храната върху нивата на кръвната захар. Специалната разработка на Нутришън Дата eГЛ (от където е взета цифрата), е базирана на оптималния гликемичен товар, който може да поеме здрав човек и го фиксира на 100. Тоест комбинацията от всички хранения за деня не трябва да надвишават 100. В случая почти всички зеленолистни имат индекс 1. За сравнение 100 г бял хляб има гликемичен товар 50.
 • И за финал – не са скъпи. Една салата с органичен произход струва 2 лв., връзка магданоз – 1 лв., а дивите зеленолистни са подарък от природата. Единственото, което трябва да направиш е да отидеш на някоя поляна и да си набереш…

 

Надя Петрова