fbpx

Когато дойде доброто, да казваме “мога” – 5 мисли от Учителя

slancekret

Искате ли да ви обичат, трябва да сте готови да се самопожертвувате – да любим, значи да се жертвуваме, т.е да сеем – трябва да посеем любов, за да пожънем любов. Животът ни има цена само дотолкова, доколкото е полезен за нашите ближни. Животът е една сила, която Бог ни е дал. 

Първото условие за нашия живот е да се откажем от многото наши желания, нечистотии.

Слънцето всеки ден грее, Господ е всеки ден пред нас. Бог живее над нас, както Слънцето над Земята: то ни праща нужната топлина и светлина, да растем, като премахва студа, който владее във вселената – спиращ всеки напредък. Така и Бог чрез духовете Си ни осветлява, стопля и възраства.

Христос иска да употребяваме две думи: “мога” и “не мога”. Мога да любя, не мога да мразя. Мога да казвам истина, не мога да лъжа и т.н. По този начин двата духа се явяват; при нас са всеки ден. Добрият ни казва нещо, ние го отхвърляме, но не сме свободни, защото духът на злото ни чака. Христос иде да ни научи, когато дойде доброто, да казваме “мога”, и когато дойде злото, да казваме “не мога”.

Трябва да имаме четирите основни елемента: Божествената любов, Божествения живот, Божествената мисъл и Божествената воля…

 

Откъси от “Четирите основни елемента” – беседа от Учителя Беинсá Дунó, 6 април 1914 г., Бургас.