fbpx

Георги Костов: 2014 г. личен опит с прочистванията

Slanchogled-2014

Здравейте!

Днес е последния петък на 2014 година, а за мен ще рече и последния ми ежеседмичен пост за тази година.

Преди около от година започнах да се въздържам от храна, с профилактична цел… Заложих на ритмичност, постоянство, постепенност, долу-горе по схемата на Пол Брег: веднъж седмично, по 3 последователни дни всеки месец и по 7 последователни дни въздържане от храна всеки сезон… Към тази схема включих и съобразяването и с фазите на Луната- за по-добър ефект и по-малки дискомфорти. Понякога, когато пасваха дните, комбинирах ежеседмичния петък с някой от дните Екадаши или Денят на двете тръби и така се получаваше няколкодневен пост..И така, започнах стъпка по стъпка…..и както се казва “капка по капка вир прави”- 62 дни на вода и 62 дни абсолютен “сух” пост за 2014-та година.

Какво интересно се случи:

Още януари, след втория ми сух пост – получих бъбречна криза по време на захранването (организма още чисти)… Възобнових поста, но за да подпомогна организма в случая минах на петдневен воден пост… И вече бъбречния камък ( никога от ранното детство не са ме болели бъбреци) е история- организма се справи, без лекарства, само със стискане на зъби… Интересно за мен, е че това се случи през януари, в период когато бъбреците са най-активни, в апогея си – т.е. тогава могат да понесат най-големи натоварвания- мъдра е природата. Описал съм това преживяване във файла “Продължение на поста от 01.2014”.

Малко след като приключих и “извънредния” воден пост , за втора поредна година получих бонус от организма- спонтанно прочистване на черния дроб и жлъчката ( точно в момент, в който е началото на периода на активността на черния дроб )…Първия такъв подарък получих миналата година след два последователни житни режима.

Предпочитам поста за профилактика, защото в организма всичко е свързано и организма най-добре може да прецени кое, кога и колко да прочисти/излекува.. т.е. не използвам отделни процедури насочени към конкретни органи или системи..

В началото имах и обилно кървене на венците за около денонощие-две…но с времето венците ставаха по-здрави и сега по-рядко кървят.

Дъхът беше по-кисел в началото , но с времето и това се пооправи- явно шлаките намаляват…

Първите сухи въздържания от храна чистех по-осезаемо и през очите- сутрин бяха лепкави, с усещане за “пясък”, трудно фокусирах…но след пост зрението се подобряваше. По принцип не нося очила, но зрението ми не е както искам да бъде. За да се дооправи на 100%, ще трябва да правя гимнастика на очите, за да се възстановят очните мускули…

Най-осезаем ефект усещах в ставите- ставаха много подвижни, тялото ми се огъвкавява много…

Пробвах най-различни варианти за захранване, Слава на Бога, не съм имал проблеми, перисталтиката ми сработваше бързо, а след неколкодневен сух пост дефекацията ми за известен период става като на малко дете- колкото пъти се храня-толкова пъти ходя по голяма нужда,,, Стигнах до извода ,че на практика мога да захраня с почти всякаква храна- важно е да е естествена,сезонна, организма ми да е свикнал с нея, да се дъвче много, много добре, да се стремя към моноприем или малки допустими комбинации и да не се преяжда… Сокове не ползвам за захранване- според мен не е редно здрав човек да се захранва със сокове… Шелтън е захранвал пациентите се след продължително гладолечение с портокал. Целта на захранването е да се възобнови дейността на цялата храносмилателна система и жлезите свъзрзани с нея- за това предпочитам доказани методи и за мен логично е това да бъде естесствена “твърда” храна- с фибрите…както ни я дава природата.. Праната от храната се усвоява в устата, а от праната зависи и “храносмилателния агни”, т.е. храносмилателния огън- целия метаболизъм… В устата става и обмен на информация- чрез рецепторите мозъка получава сигнали и активира нужните процеси.

Много добре ми понася след сух пост от 3-5 дни един ден да бъда на вода и после да захраня.

До сега никога не съм стигал до прекъсване на пост заради огладняване – мерак ми е… Най-дългия ми пост беше през март.. Реших след бъбречната криза да провокирам организма с един пост, за да разбера дали има още нещо за довършване. Направих 7 дни сух пост и два на вода, но нямах никакви лечебни кризи…

През лятото пак правих сухи въздържания ( и водни)- експериментирам.. Не ми се отразяваше добре най-вече не толкова жегата, колкото промяната на условията,,,Ако си стоя в къщи, макар и топло е поносимо,, Но след като през деня съм бил в планината и се прибера в апартамента между бетоните стени, в “пеща”,,, по-трудно понасях жегите.. Явно сухия пост за моята конституция през лятото трябва да се прави в планината…

Нямам проблеми с енергията по време на пост- било той воден или абсолютен… При един летен “сух” пост на третия ден се качихме на Мусала- беше чудесно… само кристално чистата вода и ромоленето на поточетата ме изкушаваха Като се прибрах си измерих мускулната маса- беше се увеличила с 1,8 кг спрямо сутринта. (От къде белтъчини ??? – питайте джипито си )
През всичките ми сухи въздържания не ми се е случвало да губя повече от 2% вода, а в някои случаи завършвах и на същото ниво на хидратация от преди поста.. Но винаги след пост ми се подобрява хидратацията. И с месеци да се наливам с вода, не мога да достигна ниво,което бих постигнал сле 5-7 дневен сух пост.

Есента работих 2 месеца интензивна работа в много шумна и прашна среда. Умишлено се натоварвах повече по време на тридневните “сухи” въздържания, но не съм имал проблем с енергията, въпреки интензивността и условията. Несъмнено за мен, по-чистия организъм приема повече енергия от космоса и има по-малка нужда от допълнителна енергия, добавена чрез храната.

Есента започнах да се убеждавам, че се е подобрила интуицията ми…

Като цяло се чувстам много добре, мисля, че съм на правилния път и вървя в правилната посока.. Естествено не съм се разболявал, не ползвам никакви медикаменти, Зимно време ограничавам млечните и яйцата (месо не ям трета година) и нямам и хрема дори… За догодина мисля да оптимизирам нещата, да си подобря още повече и храненето и активността и т.н. – да водя живот по-природосъобразен, доколкото ми позволяват условията .

Предполагам в хранителната си диета ще въведа много дни на нискокалорчина диета и ще съобразявам още повече храненето с препоръките от Аюрведа… Нещо поазнемарих Йога-заниманията си, но започвам пак редовно!!!

Извинявайте , ако споделеното е “разхвърляно”… Пиша без предварителна подготовка, това което на момента ми хрумва да споделя!

Весели празници!

 

 

Георги Костов, 26 декември 2014 г.

Още по темата може да прочетете и дискутирате във facebook групата “ПроСветление ПроЧистване ПриРодоЛечение”