fbpx

Диабет и мазнини – споделен опит

Диабет и мазнини - споделен опит

Здравейте! Името ми е Мария и искам да ви разкажа историята на моето заболяване като се надявам да помогна на и на други в тази борба. На 34 години съм и от 15 години съм с диабет. Във времето преди това,което е в тийнейджърска възраст, се хранех меко казано изключително нездравословно и в комбинация с емоционални празнини се сдобих с тази диагноза. С всеки изминал ден осъзнавам ползите и уроците,които съпровождат заболяването ми,че в момента съм благодарна да я нося,защото е прекрасно човек непрестанно да полага грижи за физическото си и душевно здраве.

В годините ендокринолозите ме учеха просто да изчислявам хлебни единици и да поставям инсулина си спрямо тях. Знаех, че трябва да внимавам с простите въглехидрати и да ги избягвам и почти нищо повече. Според тях можех и дори бе желателно да консумирам протеини колкото си пожелая, без някой да ми бе обърнал внимание колко са важни за заболяването ми мазнините.

Преди около година попаднах на един семинар, където се срещнах с прекрасната Д-р Грандева – лекар-консултант по здравословно хранене,която за първи път ме насочи да внимавам с мазнините,които пречат на усвояването на инсулина. Малко по-късно попаднах в клиниката на д-р Емилова, а после и във Вита Рама, където се обръщаше голямо внимание на това. Вече бях спряла месото,но се оказа,че прекалявам с мазнините под формата на ядки и тахани. Тъй като винаги сладкото е било моя страст и благодарение на информацията и възможностите за „здравословни“ десерти,аз консумирах всеки ден сурови такива, които обаче се оказаха богати на мазнини и калории. При престоя си в лечебните центрове видях невероятния резултат от високовъглехидратната нискомазнинна диета. И на двете места ми ограничаваха максимално мазнините и разликата беше явна. Когато спрях месото и ограничих млечните продукти намалих инсулина си на половина,но и с ограничаването на мазнините достигнах до минималната 1 единица инсулин.

Вярвам, че контрола на храненето и движението правят чудеса! Не ми е никак лесно,но виждам резултатите винаги когато съумея да спазвам нужната диета и се радвам да ги споделя! Успех на всички,решили да вземат решението да се погрижат за здравето си!

 

Мария Шаранкова, 5 декември 2015 г.