fbpx

Прочистване на черния дроб и жлъчката

Прочистване на черния дроб и жлъчката

Ето едно прекрасно прочистване, което правя от 15 годишна и винаги ме изумяват ефектите от него!

Когато реших да го направя за първи път моят Учител по Йога Венцеслав Евтимов ми се поскара лекичко и ми каза: „Не залитай в прочиствания отсега. Ти си само на 15, нямаш какво да чистиш!”

Естествено, аз не го послушах каквато съм си упорита и след като си бях наумила, го направих. Ефектът беше буквално „УАУ!” – една купичка пълна с малки тъмнозелени твърди образувания.

Помня как обикалях из залата по Йога и се хвалех на всички, а В. Евтимов се усмихна и призна, че все пак е добре, че съм го направила.
След прочистването се чувствах невероятно – лека, жизнена и много много по-гъвкава (а си мислех, че няма накъде повече).

По-надолу всичко е описано в детайли. Има и други начини за прочистване на черния дроб и жлъчката, най-известният, от които на Малахов, но съм избрала този, защото е изпитан през годините от мен и от много хора покрай мен и просто работи! 🙂

Черният дроб е най-активен през март месец, причината да започваме прочистването от януари е, защото черният дроб има четири дяла и от едно прочистване не може да се изчисти целия. Затова е хубаво прочистването да се повтори 3-4 пъти в последователни месеци.

Черен дроб

 

ПОДГОТОВКА:

Една седмица преди прочистването е добре да се яде хубава, прясна и здравословна храна. Препоръчително е да се премине изцяло на растителна храна като се спазва тя да бъде предимно сурова или в съотношение сурова:готвена – 3:1.

Топлинната обработка да се прилага чрез задушаване на пара или варене.

Да се избягват сладки храни като твърде сладки плодове и сушени плодове, също и подсладители като мед, захар, агаве, кленов сироп.

Особено препоръчително е да не се консумира никакъв алкохол!

В основната си част прочистването трае 3 дни. В тези три дни се пият прясно приготвени сокове. Хубаво е да не се консумира никаква храна през 3те дена. Соковете могат да бъдат от:

 • зелени ябълки;
 • зелени ябълки и лимони;
 • моркови;
 • моркови и червено цвекло, може с лимони;
 • хубаво е да не се пият сладки сокове.

 

Може да се консумира в изобилие топла вода и неподсладен билков чай.

През 3-те дни на сокове не е задължително, но би било прекрасно да се направи прочистване на дебелото черво в домашни условия. Това никак не е страшно и е много лесно. От аптеката се купува иригатор и се прави клизма. По този начин подготвяме дебелото черво и го очистваме от токсините.

През трите дни на прочистването следва областта на черния дроб да се затопля с грейка, електрическа възглавница (или по друг начин) по няколко пъти дневно. Горещи душове също са препоръчителни.

На третия ден, сокове и вода се пият до около 17 часа. Областта на черния дроб отново се затопля и около 19 часа се взимат равни количества (по около 150-200 мл) студенопресован зехтин и прясно-изцеден лимонов сок. Една чаша зехтин и една чаша лимон. Аз ги пия със сламка – една глътка зехтин и после една глътка лимон (за оправяне на вкуса). Зехтинът и сокът от лимони се изпиват бавно и спокойно. Цялата вечер е добре да бъде прекарана в хармонична и приятна атмосфера. Продължете със затоплянето на черния дроб – това ще отпусне каналите и той по-лесно и несмущаващо ще се освободи от натрупванията.

На сутринта дебелото черво е добре да бъде очистено. Може да бъде направена клизма (няколко пъти) или да се изпие Английска сол (магнезиев сулфат), за да се подпомогне изчистването на отделените чернодробни камъни.

Също така може да се направи последователност от Йога упражнения наречени Шанка Пракшалана, които в комбинация с няколко литра вода със сол имат същия диуретичен ефект.

Аз ставам в 6-7, изпивам едно пакетче английска сол (30g), разтворено в малка чаша хладка вода, после си лягам обратно.
Около 10 часа се будя и изкарвам камъните в тоалетната.

Около обяд може да започнете да се храните със сок или плод, а също може и със салата от настъргани моркови, краставици, зеле.

Чернодробните и жлъчните камъни се отделят в дебелото черво. Те са най-често със зеленикав цвят и консистенция на пластелин.

камъни в жлъчката

 

Процедурата е сравнително лека.

Затоплянето на черния дроб е много важно и не бива да се пренебрегва в никакъв случай!

Възможно е в малко случаи да се изпита лека болка или гадене. При спазване на цялата процедура и при вслушване в сигналите от тялото не би следвало да има неприятни усещания.

Ако имате съмнения за камъни по-големи от 2-3 см е по-добре да се консултирате с лекар или лекар-натуропат, тъй като жлъчните канали са тънки и има опастност от засядане на по-големи образувания, което може да доведе до операция в болницата. Това са крайни варианти, рядко се случват и то при възрастни хора, но е нужно да бъдат взети под внимание от хора със съмнения за големи камъни!

 

Прочистването на черния дроб се препоръчва:

 • да се прави през края на зимата и пролетта;
 • да се прилага при пълнолуние;
 • да се прави като профилактично средство (при наличието на установени проблеми следва подходът за лечение да се съобрази с конкретните обстоятелства).

 

Ползи от прочистването:

 • Черния дроб и жлъчката се освобождават от натрупвания.
 • Подобрява се работата на черния дроб и жлъчката.
 • Прочистването подобрява метаболизма.
 • Влияе благотворно върху емоционалното състояние, тъй като черния дроб е свързан с гнева в китайската медицина
 • Трите дни на сок изчистват кръвта, лимфата, подобравят работата на храносмилателната система, носят здраве за очите, оказват положително действие върху кожата, зареждат с елементи, вещества и прана.
 • Яденето на здравословна храна няколко дни преди и след прочистването ще окаже допълнително благотворно влияние върху тялото, чувствата и мисълта.

 

Допълнителни материали за черния дроб и камъните на английски език:

http://www.globalhealingcenter.com/liverstones.html

http://www.nutridirect.co.uk/liver-cleanse.html

http://curezone.com/gallstones/

http://en.wikipedia.org/wiki/Gallstone

 

Статия от Стефи Божилова