fbpx

Юрий Ковачев: Аюрведа – древна мъдрост в съвремието

Юрий Ковачев: Аюрведа - древна мъдрост в съвремието

Добър ден, Юрий! Моля разкажи ни как се срещна с Аюрведа?

За първа среща с Аюрведа считам попадането в ръцете ми една книжка на руски а ла „самиздат“, която след години разбрах, че е на д-р Васант Лад. Бях впечатлен от многообразната информация за важните неща от ежедневието ни и индивидуалния подход при лечение и профилактика.

Какво ти донесе тази среща?

Това ми помогна да разбера, че досегашния ми начин на хранене, на човек занимаващ се с йога, е неправилен и е нормално да не се чувствам удовлетворен от тази храна. Тогава се хранех предимно с накиснато жито, кълнове, плодове, салати и кисело мляко. В началото ми бе трудно да направя промяна, защото неразбирайки добре философията на Аюрведа ми се струваше невъзможно човек да се съобразява с всички препоръки. Бедата ми бе, че в книгата правилата за хранене и начин на живот, изказани почти „лозунгарски“ , възприемах без особено вникване в същността им и грешките даваха недобрия си резултат. Все пак, чувствах че истината „ е там някъде“ и продължавах да чета и да се интересувам. Става дума за началото на 90-те и вече имах 4-5 години ентусиазирана йога практика.

Кои са основните принципи в Аюрведа?

За разбирането на тази философия е добре да се обърне внимание на същността на петте елемента- Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя (паньча маха бхута), защото те дава разбирането за трите психо-физически типажа ( конституция, природа )- Вата, Питта и Кафа. Също така, петте елемента, комбинирайки се по двойки дават и шестте вкуса- сладко, солено, горчиво, кисело, люто и стипчиво. Така става логически ясно как чрез вкусовете можем да влияем на природата ни (дошите). Съществува и понятието Седем тъкани, което разглежда как едно от друго, след хранене се проявяват плазма, кръв, плът, кости и т.н. заедно с техните вторични продукти слуз, пот, урина и т.н. Но без отчитането на силата на влияние на трите качества на материалната природа ( Три гуна ), Саттва, Раджас и Тамас не можем да имаме дълбоко разбиране на Аюрведа.

От къде произхожда древното знание на Аюрведа?

Има много и различни предания за появяването на Аюрведа. На мен ми харесва онова, в което Върховния Бог Вишну в неговата форма Дханвантара Вишну от състрадание дава познанието за Аюрведа, за да можем да страдаме по-малко и по-лесно да се обърнем към Него. Погрешно е да се приема, че Аюрведа започва с трите трактата (Чарака самхита, Сушрута самхита, Аштанга хридаям ), защото традицията по предаване на знанието е устна и е така от незапомнени времена. Писмените източници са твърде късно явление, за да се отсъжда по тях.

Приложима и благодатна ли е древната мъдрост, в съвремието?

Щом е мъдрост . Не само, че е приложима, но е желателно да се знае за Аюрведа и кой колкото може да следва правилата, защото целта е да намали страданията ни, без да ни лишава от вкуса към живота. Аюрведа не е ограничена географски или по друг признак и е приложима навсякъде и за всеки.

Моля, сподели няколко практики, които можем да приложим?

Мисля, че повечето неща са все известни- да не се преяжда , да не се вечеря след залеза на Слънцето, да се храним само, когато сме гладни, ако сме развълнувани от някакви емоции е добре да се изчака да отминат и тогава да се нахраним, да се храним наслаждавайки се на храната и да не си отвличаме вниманието с разговори, книжки, телевизия и т.н… По-непопулярни препоръки са, че на едно хранене не бива да се смесват сурови зеленчуци и плодове, че плодовете (както и прясното мляко ) не трябва да се смесват с друга храна, менюто ни трябва да е около 70 % термично приготвена храна и 30% сурова (салата, плодове, ядки). Млечните продукти не са вредни, но трябва да се използват правилно.

Ранния сън ( от към 21:30 – 22 ч ) е незаменим!

Какво означава да си здрав според Аюрведа?

Както казах, Три доша е психо-физически портрет на нашата личност, което означава, че да си здрав означава всички функции в тялото да действат правилно (храносмилане, отделителна система, хормонална система…), да сме позитивно настроени към живота и да му се радваме, да имаме правилна ценностна система за важните неща в живота (не кради, не лъжи, не убивай и т.н.) и да не вредим на другите живи същества. Нещо такова .

Развива ли се Аюрведа, способни ли сме днес да добавяме към знанието й, или в днешната епоха не разполагаме с такива знания?

Това реално се случва. Много специалисти по Аюрведа предават знанието адекватно на Запад, отчитайки Време, Място, Обстоятелства. Колкото и да е разтегливо, относително, това понятие то е важно и знаещият го прилага. Това е индивидуалния подход.

Какво е отношението на Аюрведа към алкохола?

В тялото ни има една важна енергия, нарича се Оджас и тя е отговорна за здравето ни (имунната система, хормоните и т.н.). Тази енергия има определени качества, а алкохолът има точно обратните, т.е. алкохолът унищижава Оджас. Изводът е ясен .

Моля, кажи ни повече за кафето, черния, зеления, чай, тютюна.

Тези продукти превъзбуждат нервната система и увеличават напрегнатостта в тялото и ума, а ние и без това сме доста напрегнати. Ако се използват редовно е добре да бъдат ограничавани в количество. На кафето може да се противостои с изплзването на кардамон. Вярно е, че тези продукти са благоприятни при отслабване, защото действат изсушаващо, но… напрягат.

Как се развива Аюрведа в България и знаем ли и прилагаме ли повече?

Трудно ми е да обобщя за България, но май се движим много бавно. Едва от три години имаме Българско сдружение Аюрведа (www.ayurvedabg.info) , благодарение на инициативата на д-р Антоанета Заркова и всяка последна неделя на месеца се провеждат семинари в Чайната „Tea House”. За съжаление, интересът не е много голям.

Разкажи ни, моля, какво правиш ти в тази област?

Провеждам кулинарни курсове на основата на Аюрведа.

И накрая какво е най-важно да запомним за Аюрведа?

Аюрведа е подходяща за всички нищо, че изворът е в Индия .

 

За “Здрав живот” въпросите зададе: Калоян Гичев.