Прочистване на черния дроб и жлъчката

Прочистване на черния дроб и жлъчката

Ето едно прекрасно прочистване, което правя от 15 годишна и винаги ме изумяват ефектите от него!

Когато реших да го направя за първи път моят Учител по Йога Венцеслав Евтимов ми се поскара лекичко и ми каза: „Не залитай в прочиствания отсега. Ти си само на 15, нямаш какво да чистиш!”

Естествено, аз не го послушах каквато съм си упорита и след като си бях наумила, го направих. Ефектът беше буквално „УАУ!” – една купичка пълна с малки тъмнозелени твърди образувания.

Помня как обикалях из залата по Йога и се хвалех на всички, а В. Евтимов се усмихна и призна, че все пак е добре, че съм го направила.
След прочистването се чувствах невероятно – лека, жизнена и много много по-гъвкава (а си мислех, че няма накъде повече).

По-надолу всичко е описано в детайли. Има и други начини за прочистване на черния дроб и жлъчката, най-известният, от които на Малахов, но съм избрала този, защото е изпитан през годините от мен и от много хора покрай мен и просто работи! 🙂

Черният дроб е най-активен през март месец, причината да започваме прочистването от януари е, защото черният дроб има четири дяла и от едно прочистване не може да се изчисти целия. Затова е хубаво прочистването да се повтори 3-4 пъти в последователни месеци.

Черен дроб

 

ПОДГОТОВКА:

Една седмица преди прочистването е добре да се яде хубава, прясна и здравословна храна. Препоръчително е да се премине изцяло на растителна храна като се спазва тя да бъде предимно сурова или в съотношение сурова:готвена – 3:1.

Топлинната обработка да се прилага чрез задушаване на пара или варене.

Да се избягват сладки храни като твърде сладки плодове и сушени плодове, също и подсладители като мед, захар, агаве, кленов сироп.

Особено препоръчително е да не се консумира никакъв алкохол!

В основната си част прочистването трае 3 дни. В тези три дни се пият прясно приготвени сокове. Хубаво е да не се консумира никаква храна през 3те дена. Соковете могат да бъдат от:

 • зелени ябълки;
 • зелени ябълки и лимони;
 • моркови;
 • моркови и червено цвекло, може с лимони;
 • хубаво е да не се пият сладки сокове.

 

Може да се консумира в изобилие топла вода и неподсладен билков чай.

През 3-те дни на сокове не е задължително, но би било прекрасно да се направи прочистване на дебелото черво в домашни условия. Това никак не е страшно и е много лесно. От аптеката се купува иригатор и се прави клизма. По този начин подготвяме дебелото черво и го очистваме от токсините.

През трите дни на прочистването следва областта на черния дроб да се затопля с грейка, електрическа възглавница (или по друг начин) по няколко пъти дневно. Горещи душове също са препоръчителни.

На третия ден, сокове и вода се пият до около 17 часа. Областта на черния дроб отново се затопля и около 19 часа се взимат равни количества (по около 150-200 мл) студенопресован зехтин и прясно-изцеден лимонов сок. Една чаша зехтин и една чаша лимон. Аз ги пия със сламка – една глътка зехтин и после една глътка лимон (за оправяне на вкуса). Зехтинът и сокът от лимони се изпиват бавно и спокойно. Цялата вечер е добре да бъде прекарана в хармонична и приятна атмосфера. Продължете със затоплянето на черния дроб – това ще отпусне каналите и той по-лесно и несмущаващо ще се освободи от натрупванията.

На сутринта дебелото черво е добре да бъде очистено. Може да бъде направена клизма (няколко пъти) или да се изпие Английска сол (магнезиев сулфат), за да се подпомогне изчистването на отделените чернодробни камъни.

Също така може да се направи последователност от Йога упражнения наречени Шанка Пракшалана, които в комбинация с няколко литра вода със сол имат същия диуретичен ефект.

Аз ставам в 6-7, изпивам едно пакетче английска сол (30g), разтворено в малка чаша хладка вода, после си лягам обратно.
Около 10 часа се будя и изкарвам камъните в тоалетната.

Около обяд може да започнете да се храните със сок или плод, а също може и със салата от настъргани моркови, краставици, зеле.

Чернодробните и жлъчните камъни се отделят в дебелото черво. Те са най-често със зеленикав цвят и консистенция на пластелин.

камъни в жлъчката

 

Процедурата е сравнително лека.

Затоплянето на черния дроб е много важно и не бива да се пренебрегва в никакъв случай!

Възможно е в малко случаи да се изпита лека болка или гадене. При спазване на цялата процедура и при вслушване в сигналите от тялото не би следвало да има неприятни усещания.

Ако имате съмнения за камъни по-големи от 2-3 см е по-добре да се консултирате с лекар или лекар-натуропат, тъй като жлъчните канали са тънки и има опастност от засядане на по-големи образувания, което може да доведе до операция в болницата. Това са крайни варианти, рядко се случват и то при възрастни хора, но е нужно да бъдат взети под внимание от хора със съмнения за големи камъни!

 

Прочистването на черния дроб се препоръчва:

 • да се прави през края на зимата и пролетта;
 • да се прилага при пълнолуние;
 • да се прави като профилактично средство (при наличието на установени проблеми следва подходът за лечение да се съобрази с конкретните обстоятелства).

 

Ползи от прочистването:

 • Черния дроб и жлъчката се освобождават от натрупвания.
 • Подобрява се работата на черния дроб и жлъчката.
 • Прочистването подобрява метаболизма.
 • Влияе благотворно върху емоционалното състояние, тъй като черния дроб е свързан с гнева в китайската медицина
 • Трите дни на сок изчистват кръвта, лимфата, подобравят работата на храносмилателната система, носят здраве за очите, оказват положително действие върху кожата, зареждат с елементи, вещества и прана.
 • Яденето на здравословна храна няколко дни преди и след прочистването ще окаже допълнително благотворно влияние върху тялото, чувствата и мисълта.

 

Допълнителни материали за черния дроб и камъните на английски език:

http://www.globalhealingcenter.com/liverstones.html

http://www.nutridirect.co.uk/liver-cleanse.html

http://curezone.com/gallstones/

http://en.wikipedia.org/wiki/Gallstone

 

Статия от Стефи Божилова

 

42 коментара

 1. Искам да попитам, колко пъти годишно може да се прави или поне вие колко често го правите? И кои храни, образуват тези камъни?

 2. При усукана жлъчка има ли проблеми?

 3. ПОРЕДНИ ЛЪЖИ, ПОРЕДНИ ФАНТАСМАГОРИИ! Определено няма по прост народ от българският. Размерите на т.н. чернодробни камъни са само няколко милиметра и не се чистят по този начин. Показаното на снимката е сапунизиран зехтин!

 4. В Google могат да бъдат лесно видени снимки на дисекции на черен дроб и жлъчка. Там се виждат съвсем ясно камъните.
  Термините са Gallstone и Liver stones.

  Дали това е зехтин е дълъг спор. Скоро ще качим статия с изследвания от ехограф, процдура и пак изследвания.

  Разбира се, е добре да се търси истината.

  Всичко най-добро 🙂

 5. А как да разбера дали са големи или малки камъните ми? Т.е. – дали няма
  да стане така, че да се наложи намеса на хирург следствие на големи
  камъни, които не могат да излязат през жлъчните пътища? Има ли начин
  предварително да разбера, а не да ме свари неподготвена такова едно
  “откритие” и после последиците да са лоши за мен?

 6. В този материал в wikipedia – представят за възможни и двете позиции – да са наистина чернодробни и жлъчни или пък такива образувани в стомаха. Посочват се няколко случая потвърждаващи и опровергаващи. Поне така го разбрах аз. Вие какво имахте предвид като го поставихте? Дали го разбрахте по друг начин?
  Поздрави и благодаря 🙂

 7. За това едва ли може да се дадат гаранции. На ехограф казват какви са камъните – размери, но това какво ще се случи при евентуалното излизане е въпрос без точен отговор. Все пак повечето хора, без много задълбочени проблеми, които споделят опит (и съм чел) са с успешно проведени процедури.

 8. Подкрепям изказването на г-н Вратованов, защото преди няколко години, когато имах хлъчен мехур изпълнен с камъни пробвах същото нещо…… никакъв ефект, само си изгорих гърлото с лимоновия сок……еееее оттървах се от камъните, но заедно със жлъчния мехур чрез операция…….оставям избора на Вас…….

 9. И защо се пие английска сол? Зехтина има също слабително действие.От толкова слабителни сигурно не само дробът,ами и душата ще се пречисти. АМИН !

 10. Добрине, а ти правил ли си прочистването, за да имаш мнение?

 11. Аз направих прочистванто преди няколко години. Работи! Но имах проблем с гадене и повръщане. Мой приятел прави прочистването 3-4 пъти в годината, той е йогист, напълно му вярвам и се съветвам с него по тези въпроси. Той извършва прочистването по малко по-различна процедура. Общо взето цялото нещо трае 6 дни, като се гладува само в деня в който вземате лимона със зехтина. Гладуването е след 14.00 следобяд, а не 3 дни на сокове, което е супер идиотско нещо. Това ще ви съсипе. След пиенето на зехтина, на другият ден сте грохнал от изтощение, след което настъпва удовлетворението. Но такова гладуване от 3 дни, не ви препоръчвам. Не забравяйте, че изтощавате много организма си. Мед можете да вземате до деня в който вземате зехтина и лимона. Имате нужда от енергия за мозъка си. Изобщо, образовайте се по-добре преди да пишете такива малоумни рецепти от които хората може да колабират. Другото което искам да поясня, че на всеки човек действа по различен начин!!!!! Ние всички сме различни индивиди!

 12. На въпросът на чочосан, защо английска сол се пие: аз не съм пила и изхвърлих гадориите. Мои приятели вземат английската сол в деня на прочистването, за да направят по бързо изхвърлянето. Аз не посмях. Между другото, може да използвате сок от грейпрут ако не харесвате лимон. Лимонът ми предизвика проблем със стомаха и имах ужасни повръщания цяла нощ! Но както ви казах, на всеки действа по различен начин. По същото време, на друг приятел, който го прави заедно с мен, не е изпитал същите гадения и повръщания. Така че зависи от смомахът ви! Успех!

 13. Черния дроб не образува камъни.Само жлъчката и жлъчните пътища.

 14. Sled procistvaneto kaminite pak se poyavyavat do edna godina.da se procistva cerniya drob 2-3 godisno e iztoshtitelno za organizma.pravih tova 17 godini i nakraya otidoh i si mahnah jlickata i KRAY.samo sijalyavam ce ne se operirah navreme.laparoskopiyata e nay dobriya variant.prosto nyakoi organizim si vizproizvejdat tezi kamini i tova e.uspeh na vsicki.

 15. Знаете ли, г-н Гичев какъв е проблемът на Интернет като източник на информация? Че в него могат да публикуват всякакви хора! Някои от тях добре са овладяли наукообразното (да не се бърка с научното) говорене и успяват да звучат убедително.

  Тази статия е пример за това.
  Потърсих в Google “Gallstone”, както посъветвахте. Естествено, първо проверих резултата на Уики – “A gallstone is a crystalline concretion formed within” … Забележете – “кристални”! Как това се връзва с описаната “консистенция на пластелин”?! И на снимката там се виждат кафеникави камъчета, а не зелени “пластелинчета”…

  Авторът на тази “статия” трябва да изучи малко по-добре човешката анатомия, преди да пише такива съвети, които могат да бъдат опасни за някого (“Би могло да има проблеми, но би могло и да няма” не е отговор на здравно-образован човек!). Връзката между черния дроб и червата е толкова тясна, че няма как да пропусне неща с подобни размери!

  П.П. В източната култура и философия фигурата на учителя заема много важно място. Авторката е пренебрегнала съвета на своя учител – проява на крайно неуважение. Заниманията й с йога явно са се ограничили до физическата част и не е усвоила нищо от културния им аспект!

 16. А как разбрахте това:
  “A New Zealand hospital analyzed stones from a typical gallbladder flush
  and found them to be composed of fatty acids similar to those in olive
  oil, with no detectable cholesterol or bile salts,[27]
  demonstrating that they are little more than hardened olive oil.
  Despite the gallbladder flush, the patient still required surgical
  removal of multiple true gallstones. A similar case report in The Lancet,[28]
  accompanied by a simple chemical experiment, concludes that the
  observed stones from a typical gallbladder flush actually are a
  consequence of the flush: they form in the stomach under the action of
  digestive enzymes on the mix of olive oil and lemon.”?

  Аз лично го разбирам като “”жлъчните” камъни са последствие от самото промиване, те се формират от зехтина под въздействието на стомашните ензими” и “в “камъните” не са открити холестерол или жлъчна течност, а само втвърдени мазнини от рода на зехтина – т.е. “камъните” са всъщност втвърден зехтин” (както и Братованов ви каза)

 17. Благодаря за коментара. Мисля, че има няколко вида камъни. В зависимост от това те са с различна консистенция и цвят.

  Камъни от жлъчката се изхвърлят безспорно от човешкия организъм. Това става спонтанно, а според други твърдения (както и в статията) – с определени процедури.

  Ехографът е един уред, с който може да се проследява състояние и да се проверява дали човек има камъни и при какви процедури какво се случва.

  Познавам хора изхвърлят спонтанно зелени камъни, без зехтин и лимон. Т.е. явно при тях не се формират от зехтина.

  Не виждам ясно единно мнение на научни изследвания, че по този начин не се изхвърлят камъни. Виждам материали в едната посока и материали в другата.

  Аз самият съм правил прочистването няколко пъти. Дори съм го правил и със слънчогледово олио. Въпрос на избор, мотивация и предпочитания.

  Слава Богу има много методи, които човек може да приложи, за да си пречисти организма. Това изглежда е един метод. На който му допада – може да го пробва, разбира се с необходимата разумност. Който има съмнения, може свободно да избере друг. Да се надяваме, че науката все повече ще служи на хората и ще търси и намира начини за подобряване на здравето.

  Всичко най-добро!
  Здраве и вдъхновение!

 18. Говорите само за жлъчни, но в статията се говори и за чернодробни. И те ли се изхвърлят спонтанно?
  И обещахте ехографски изследвания…

 19. На първия въпрос нямам точен отговор.
  За второто: бях видял една публикация с изследванията му преди и след процедура, но за сега не я намирам.
  Аз за сега не планирам да се подлагам.

  Поздрави 🙂

 20. Може да ви се струва, че се заяждам, но не е така. Просто съм силно критичен.

  Вярвам в личния избор, но смятам, че той трябва да се прави информирано. Интернет е пълен с, както ги нарекох “наукообразни” публикации, чиито автори опредставят собствените си теории като доказани и неоспорими факти. Много хора се интересуват в днешно време от алтернативна медицина и наука, и могат да бъдат подведени от подобни публикации.

  Свикнал съм да приемам всичко алтернативно, представено без доказателства, само с похвали и себеизтъкване именно по този начин.

  Приятен ден!

 21. Откровенно, на малко глупости в много варианти се наченох тук. Особенно за това, че камъните са от зехтина с лимон. Значи следиземноморските страни като Испания, Италия и Южна и Средна Гърция, би трябвало да са се побъркали от изхвълнени камъни от жлъчката при такава огромна консумация на зехтин и лимон . Да, добре чухте. Едно много ефикасно средство , което съм прилагала лично 5 пъти понякога в седмицата , в Гърция, където живях 15 години. Но не за пречистване, а просто срещу колит , който имам. И по принцип за здраве. И не съм спазвала никакви диети нито гладувания по това време. Зехтна го приемах в една кафена чашка, едн пръст зехтин, една голяма лъжица мед – също – и половин изцеден лимон. Това се разчърква добре и се изпива като шот. На гладно. Гърците практикуват такава рецепта от хилядолетия. Но никой не чисти камъни .. от зехтин! Честно, по – голяма глупост не бях чувала !!

 22. Ujas!!!!!! Hora! Predi za pogalnete 1 chasha zehtin, koqto e blizo 1000 kalorii i 100% maznina, se obrazovaite po temata. Tova sa palni izmishliotini i vseki zdravo mislesht chovek shte potarsi nauchno obqsnenie zad tezi zeleni kamani. Te vsashtnost sa kakto kaza Gn. Bratovanov, sapuniziran zehtin. Tqloto vi prosto ne moje da procesira tolkova mnogo maznina i q izkarva. Jlachkata vi e mnogo malak organ, dalag samo 8cm, i 4 cm diametar kogato e napalno razduta. Sega sled kato znaete razmerite mislite li che tezi kamani koito izhojdate sa bili tam. Naistina sashtestvuvat podobni kamani, no te sa tolkova malki che si izlizat sami, a tezi golemi buci koito sa v izprajninita biha vi vkarali v operacionnata ako bqha kamani. Ako ne vqrvate izkaraite gi na slance da postoqt, istinskite kamani ne se topqt. Nqmam dumi da opisha kolko sam iznenadana che horata masovo se tapchat sas zehtin. A znaete li zashto se chuvstvate dobre sled kato si napravte tazi procedura? Zashtoto ste se hranili sravnitelno dobre, kato podgotovka za neq. Taka che, sledvashtia pat kogato reshite da se detoksikirate, ili kakto se naricha, prosto napravete izbora da se hranite sas zdravoslovni, organichni hrani. Zabravete za zaharta, pshenicata i drugite vredni hrani.

 23. Искам да споделя с вас -че тази рецепта наистина действа! Но само при изпълнението и както е пише. Имах книга с тибетски рецепти и разказах на майка ми за прочистването на черния дроб-тя реши да пробва въпреки че беше много скептично настроена и не вярваше изобшо.След 3 дни ми звъни на пожар и ми казва ела в къщи искам да ти покажа нещо.Когато отидох видях едно малко шише от вода- 500 гр пълно с камъни ,различни цветове,зелени като тези на снимката,сини,жълти и кафеви-Погледни- ми каза какво съм имала в мен! Коремът и се прибра /беше много издут/ Цветът на кожата и се промени/беше много жълта/ и изведнъж живна-пълна с енергия.Аз се опитах да го направя-но не издържах без кафе.И нищо не изкарах.Трябва стрикно да се спазва каквото е писано-иначе няма ефект.И не се пият само сокове- Ядът се 2 дни само зелени ябълки-колкото искате- и третия не се яде нищо-само сок от ябълка целия ден.Това е.

 24. И аз правих прочистване на жлъчката и черния дроб ,но по друг начин.Изхвърлих камъни ,макар че на ехографа нищо не видяха а и жлъчката не ме е боляла.Ходих в Плевен на ирисова диагностика при Никола Алексиев .той ти дава билка която вариш и смесваш с мед и лимони/грейпфурти/ .Пиеш от сместта 5 пъти на ден и заедно с това по 40мл зехтин 5 мин след това и след още 5 мин мин вода.Вечер в 19чсе затопля жлъчката . Успех на тези,които вярват в нетрадиционната медицина.

 25. виждам, че много хора от вас са фенове на пречистването.
  е и аз го направих – миналата година 3 поредни месеца – ефекта е чудесен.
  реших и тази да го направя – но мисля че нещо не ми се получи добре
  направих както и преди процедурата, като деня на изкарване на камъните не пих английска сол а зелен чай с разхлабително действие – и тогава започна ужаса – след 2 дни ме заболяха мускулите и гърдите.
  даже болката бе в дясната гърда. тогава разбрах че явно нещо не съм направила както трябва.
  изпих английската сол и на другия ден нещата се оправиха.
  случвало ли се е на някой подобно нещо – е знаетели какви са последствията при неправилна детоксикация

 26. Здравейте,

  виждам, че много хора от вас са фенове на пречистването.
  е и аз го направих – миналата година 3 поредни месеца – ефекта е чудесен.
  реших и тази да го направя – но мисля че нещо не ми се получи добре
  направих както и преди процедурата, като деня на изкарване на камъните не пих английска сол а зелен чай с разхлабително действие – и тогава започна ужаса – след 2 дни ме заболяха мускулите и гърдите.
  даже болката бе в дясната гърда. тогава разбрах че явно нещо не съм направила както трябва.
  изпих английската сол и на другия ден нещата се оправиха.
  случвало ли се е на някой подобно нещо – е знаетели какви са последствията при неправилна детоксикация

 27. Здравейте,

  виждам, че много хора от вас са фенове на пречистването.
  е и аз го направих – миналата година 3 поредни месеца – ефекта е чудесен.
  реших и тази да го направя – но мисля че нещо не ми се получи добре
  направих както и преди процедурата, като деня на изкарване на камъните не пих английска сол а зелен чай с разхлабително действие – и тогава започна ужаса – след 2 дни ме заболяха мускулите и гърдите.
  даже болката бе в дясната гърда. тогава разбрах че явно нещо не съм направила както трябва.
  изпих английската сол и на другия ден нещата се оправиха.
  случвало ли се е на някой подобно нещо – е знаетели какви са последствията при неправилна детоксикация.

 28. Аз пък лично изобщо не се доверявам на Уикипедия, която е свободна енциклопедия и се пише от всеки, който има желание и свободно време. Често статиите в нея са пълни с неточности и грешки.

 29. bravo nai golqm smisal ot vsi4ko pro4eteno do momenta

 30. Прочистването на черния дроб е изключително важна хигиенична процедура в процеса на грижите ни за този орган. Имайки предвид колко трудно е да удържим здравословна диета и да си осигурим здравословна среда на живот, голямо значение набира нашата осведоменост и личната ни грижа за здравето на нашето тяло. Статията е много хубаво написана, а това че представя личен опит я прави изключително ценна. От наш опит бихме добавили още, че за размекването на жлъчните камъни е добре да се пие освен ябълковия сок също ябълков оцет ( домашен или от еко производство, мътен, с майка). Между прочистванията на черния дроб е добре да се спомага регенерацията и функционирането на черния дроб със селен, силимарин и алфа липоева киселина. Ето линк към статия с подробно описание: http://zdravnaakademia.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

 31. Очистването на черния дроб работи. Изхвърлят се замърсяванията не само от жлъчката, а и от черния дроб.
  Преди 3 години го направих с нерафинирано олио и лимонов сок, като пиех чай (от една аптека, предназначен за очистване на ч.дроб). За по-сигурно ходих на лекар, изследваха ми дроба с ехограф и установиха леко увеличение. В жлъчката нямаше камъни.
  При процедурата изкарах една шепа камъни и други ужасни мърсотии, които нямаше откъде другаде да дойдат, освен от ч. дроб. Предварително бях направил очистване на стомашно чревния тракт до чиста вода.
  Успех на всички, които имат желание да направят това, но бих си позволил да препоръчам да направят няколко 24 или 36 часови гладувания (с използване на английска сол) и ако могат да се справят – да продължат с очистването на жлъчката и черния дроб.

 32. Добрине, винаги ми е било интересно защо хора, които нямат и най-малка представа от темата, коментират “авторитетно”.
  Добре е да прочетеш, да експериментираш… че чак тогава да се изказваш. Не бях чувал за сапунизиран зехтин, получен при такава процедура. Горките хора, които ползват зехтин и лимонов сок в салатите си…

 33. Преди да изкажа мнение, бих искал да вметна, че не познавам човек, който би си заложил главата за някое твърдение, свързано с човека, или в случая – относно функционирането на човешкия организъм. Съвременната наука се развива непрекъснато, и често сме свидетели на изумителни завой на 180 градуса по отношение на постулати, теории и “факти”, които сме учили като таблицата за умножение.
  Твърдя че съм добре запознат с анатомичните особености на жлъчната система, и не бих приел за истина твърдение, че жлъчни камъни, с размери като на сниманите до монетите, могат да преминат от жлъчния мехур през жлъчния канал в дванадесетопръстника.
  Но … не бих изключил възможността, съществуващи жлъчни камъни в жлъчния мехур, след процес, обратен на литогенезата, да “изтичат” през жлъчния канал в червото. Известно е, че жлъчните камъни се образуват в жлъчката, когато тя промени съотношението на съставките си. Следователно, ако условие за образуването на жлъчни камъни е превръщането на нормалната жлъчка в литогенна, логично може да се предположи обратен процес, жлъчни камъни да се “разтворят” при конкретни условия в състава на жлъчката.
  Доказателство за положителния ефект на ненаситените мастни киселини върху черния дроб е съставът на някои лекарства, съдържащи конкретни фосфолипиди. В такъв аспект, свободната от консерванти и богата на ненаситени мастни киселини мазнина, напр. студено пресован зехтин, по естествен начин участва във възстановяването на черния дроб и функциите му, а следователно и в производството на жлъчка, с по-малко литогенни характеристики.
  Изводът е, че всеки тип хранене, щадящ метаболизма от крайности, ще подобри състоянието на човека като цяло.
  Поради уникалността на всеки човек, в конкретния случай с “изхвърлянето” на жлъчни камъни след прием на зехтин и лимонов сок в комбинация с алкализираща диета, не бих си заложил главата на дръвника, че не е възможно конкретния здравословен проблем да бъде решен именно по описания начин. В същото време, от горенаписаното, е ясно, че такъв “лечебен” подход би бил неудачен за определени хора, функционално или анатомично неподходящи за подобни интервенции.
  Завършвам с пожелание към всеки човек, за разумен начин на живот, вслушване в собственото тяло, отчитане на връзките със заобикалящата реалност, и не на последно място от достатъчно мъдрост, а ако тя не достига, не се срамувайте да търсите квалифицирана помощ.

 34. И на каква база реши, че са лъжи и фантасмагории? И чак пък колко е прост българина!? Тази рецепта в леки вариации се практикува по цял свят успешно от хиляди хора. От къде знам ли? Ами научих я в американски форум преди няколко години! Дали работи? Холестерола ми беше 9.95, правих я 8 месеца, по веднъж месечно. Идеята ми беше да я правя една година, но се разхайтих и прекъснах. Някъде към 10 месец си направих изследвания на холестерола : 6.70 !!! Никаква друга промяна в диетата не съм правил. Никакви лекарства! Пуша редовно и пия алкохол в нормите. Нищо страшно няма в процедурата хора, направете го. Работи! Нищо не продавам така, че нямам интерес да ви лъжа. Аз го прочетох в нета и ми помогна, просто предавам знанието. Метода, който аз правих е по бърз, за 24 часа и е най популярния в интернет. Гугъл: liver cleanse hulda clark

 35. Да, и аз пих тези гадорий и искам да посъветвам всички които се чудят дали да ги пият. Моя съвет е – ако наистина вярвате или допускате, че зелените камъчета които ще изхвърлите биха могли да имат нещо общо с вашия проблем с камъни в жлъчката – направете си сканнер преди и след ‘прочистване’ и ще се убедите за себе си. Ако искате да си спестите пари и сълзи (уверявам ви че ще пиете и плачете едновременно, защото направо е полезнено да се погълне тази гадория) – направо не го пробвайте. Аз направих сканер преди и след – абсолютно никаква разлика в количеството на камъните които бяха в жлъчката ми. Тези т.н. камъчета които се изхвърлят се образуват именно от нещата които ще изпиете. О, да – махнах си жлъчката, беше невероятно лесна продцедура, макар че аз имах 5 ключови дупки (нормално само една е необходима), само един ден в болница и след няколко дена бях като нова. Ако знаех – нямаше да се подавам на лъжливи информации и да правя експерименти с тялото си и направо щях да си направя операцията. Пожелавам на всички страдащи от камъни бърза операция и възстановяване!!!!

Вашият коментар