fbpx

Храните на слънцето

тиквички

Лятото е сезонът да сбираме енергия

През лятото всичко е различно. Денят се е ширнал и наистина само светлината може да ни нахрани. Искри и грее слънцето. И ние сме като растенията – избуяваме, зреем…

През лятото смяната в храната ни е най-леко осъществима

Всъщност само това, което ни дава природата да следваме, и с напълно ново меню ще се окажем. При това меню широко скроено, богато на ползи. Богато на естествена енергия.

Сега е моментът да се научим да не влизаме така често в магазините. Да не търсим храна в опаковки. Причините са на полето, по дърветата, даже в някои случаи пред прозореца. Не само това, което сме отгледали, ни храни през лятото. Много волно растящи растения са също наша храна. Имаме ли очи да ги видим?

Сезонът е богат на възможности, защото в него едновременно олекваме и зареждаме. Първо, разтоварваме това, което складираме по неволя в другите сезони. Излишни мазнини, блокажи на емоционално ниво се стопяват като по чудо. Така е, защото лятото е сезон на радостта. Като активираме тоя инструмент, бързо премахваме ограниченията, които сме си поставили. И килограмите се топят, но и тревожните мисли в нас.

Приемаме през лятото и чиста енергия в храната си, но от най-полезната. Сега е времето на водните плодове, водните зеленчуци. В тях се съдържа именно тази сила на природата да обновява. Тиквички, дини, пъпеши – съдържанието им е предимно вода, но вода, запаметила структурата на здравето.

Нека обаче намерим поляна и да разгледаме обитателите й

Това е също част от разкоша, наречен лято. Идеята да включваме и диви растения в менюто не е нова, но както казахме – сега е най-лесно да видим приложението й. Вземете например шипковите храсти – вече са прецъфтели и сигурно след месец – месец и половина ще са готови за бране. През последните години витамин С бе институционализиран заради ползите от него. Парадоксът обаче е, че разполагаме с източник мощен и чист – шипките. Само 100 г от тях съдържат 2000 мг от споменатия витамин. А това е с 40 пъти повече, отколкото портокала и 50 пъти над това, което има в себе си лимонът. Тоест това, което съдържат 100 г лимони, е налице в 2 г шипки. Сигурно едно-единствено плодче… Също толкова впечатляващ е ефектът от облепихата или морския зърнастец – учените пресмятат, че едно зърно и от нея стига да покрием дневната нужда от витамин С.

Такива примери има много, като наистина никой не си прави илюзията, че диворастящите треви и плодчета могат да заменят храната ни. Но събирането им, прилагането им може да се превърне в един вид прекрасно отморяващо занимание, основно в дългите дни на лятото. Ако сте планирали пътуване, разходка извън града – позволете си и тази радост да съберете шепа енергия, шепа здраве…

Друг летен гост на трапезата може да е слезът. Знаехме, че има противовъзпалително действие като билка и че се препоръчва за стомаха и червата, но не предполагахме, че можем ей така да си накъсаме и листенца и да ги добавим в някоя вкусна бърканица. А после отгоре да украсим и с цвят лилав – пак от слез

Има го навсякъде – даже между плочките на тротоарите в града. Все пак си изберете по-чисто местенце и накъсайте. Част изсушете, част сгответе…

Така правим голямо добро на себе си

Дивите треви, дивите плодове обикновено събираме от места, които не са обработваеми и затова са по-малко увредени от агресивното земеделие. Че това е също проблем, показват все повече изследвания. Само в продължение на няколко десетки години учените отбелязват срив в хранителната стойност на плодовете и зеленчуците. Минерали, витамини и микроелементи се оказват жертвата на обработването на почвата и културите. Има доста смущаващи цифри в тази статистика – например при морковитемагнезият намалява в някои случаи до 75% заради способа на отглеждане и химическите добавки. Същият е процентът намаление на калция например в броколите. Около 60% по-бедни на витамин С са ябълките. Спанакът също е „беззъб” – със 76% по-малко магнезий, 65% под нивото си е витамин С. А говорим за има няма 20 години в края на миналия век и началото на този.

Хубаво да включваме много сурова храна през лятото

Вече казахме, че водата, която съдържа, все пак додава към нашата енергия. Тя създава и естествена среда за организма в сухото и топло време. Бъдете близки до радостта – храненето през лятото никога не е просто порция от нещо, което е нарязано, овкусено, задушено… Храненето добива вид на пълноценно изживяване, на усвояване на тази светлина и енергия. То е близо до слънцеядството, но това вече е въпрос на нашето осъзнаване. Хранене е да походим боси, да усетим пръстта, пясъка, морските вълни. Смъкнете преградата пред себе си и природата! Заживейте цялостно. Ще чувствате прибоя или планинския вятър в себе си следващите сезони. Сдъвчете тревичка, както във времето, когато сме били деца. Наберете свежи глухарчета – нали и в тях протеините например са с четири пъти повече, отколкото в една маруля. Витамин А, желязо, фосфор – букетът в жълто ни дава толкова много! Но букетът на живота сами наберете. А още по-добре е от вас да израснат тези цветя. Радост, жизнерадост, сила… Сбирайте за есента!

Среща с обитателите на полето

Дивата растителност е най-голямото богатство, но има няколко правила, които ще ни улеснят, решим ли да се доверим на създаденото от природата – и запазено в най-чист вид.

  1. Събирайте само растения и плодове, които наистина познавате.
  2. Намирайте си места, които изглеждат незамърсени.
  3. Избирайте си здрави растения, при това откъснете толкова, колкото ви трябват – в никакъв случай повече!
  4. Предпочитайте млади израстъци и листа, защото в тях е най-ценното, което им предава земята. Те са и по-малко горчиви от възрастните.
  5. Избягвайте екземпляри, които изглеждат по-големи от събратята си, защото сигурно съдържат азотни вещества.
  6. Винаги оставяйте на полето поне няколко екземпляра от вид. Не забравяйте, че трябва и да опазвате това, което ни дава природата.
  7. Не посягайте към видове, които са защитени!
  8. Дори да е здравословна храната ви, нека пак е разнообразна!

 

 

Среща с храните на лятото ви предложи Краси Проданов.