fbpx

Лунен календар за земеделци – септември 2013 г.

Благодарим ти, чичо Митко, за помощта, за разясненията и за осветяването на въпросите относно биодинамичното земеделие!
био-динамичен календар - септември 2013 - І част

 

био-динамичен календар - септември 2013 - ІІ част

Първият есенен месец, през който на 22-и в 23,45 ч е есенното равноденствие. Той започва с низходяща луна до 12-и и отново такъв период от 26 септември. Възходящата Луна е в средата на месеца и ни дава достатъчно дни за прибиране на плодната реколта и нейното консервиране.

Каква е подредбата на планетите и какво време да очакваме? Слънцето до 15-и, Меркурий до 5-и в Лъв и Плутон през целия месец в Стрелец, образуват една силна топлинна група. След това се очаква захлаждане от Венера до 19-и, Сатурн – до 21, Меркурий от 5-и Слънцето от 15-и, групирани пред студената Дева.

Дали ще има дъжд е трудно да се отгатне, защото само Уран е във водните Риби. Първият ден на месеца от 2 до 15 ч може да се използва за прибиране на реколтата независимо, че е в периода на низходяща Луна. Останалите дни за тази важна дейност са 13 септември от 10 до 14 ч, 22-и от 12 до 20 ч. Могат да се ползват и светлинните дни на Водолея от 11 ч на 17-и до 5 ч на 19-и.

Кореноплодните е най-добре да се събират в дни Корен, което е много важно за съхранението им през зимата.

За сеитба на житните култури винаги ползваме дни „плод” с изключение на ръжта, която може да се сее и в дни корен, но следващите грижи да бъдат винаги в плодни дни.

Началото на есента ни задължава да приключим с готовността за използване на компоста. Довършваме пресяването и складирането. В два дни имаме възможност за използване на готовия – 5-и и 27-и. Десет са дните за зареждане на новата купчина, най-добри са 15-18-и, следват 6, 7, 8, 10, 24, 25 септември, в които подреждаме етажите, оросяваме, като не забравяме пепел и базалтово брашно.

Успех в градината!