fbpx

Законът за домашните храни в Калифорния

хляб

От януари 2013 год. в САЩ, Калифорния влезе в сила нов закон, който позволява на хората да правят храна вкъщи и да я продават на ресторанти и магазини за хранителни стоки. Наложеният от десетилетия консенсус за общественото здраве, че производителите на хранителни продукти трябва да отговарят на търговски лицензи, за да се гарантира безопасността на тяхната храна беше захвърлен и Законът за домашните храни създаде нова категория на производство, наречена „приготвяне на домашна храна” (cottage food operation)

За да отговарят на изискванията на държавните разпоредби, съгласно закона, желаещите да отворят домашна кухня трябва да преминат през курс за безопасност на храните и да положат изпит, разработен от Калифорнийския Департамент за обществено здраве. Те трябва да етикетират всички свои домашно приготвени продукти, да заплатят малка такса и подлежат на годишна инспекция от здравните власти. Подобно на фирмите, домашните производители на храни нямат право да пушат или да държат домашни любимци в кухнята. От гледна точка на малките надценки, с които работят повечето хранителни фирми, този опростен регулаторен процес вероятно е добра сделка за производителите на храни.

Производителите на домашна храна имат и някои ограничения по отношение на типовете храни, които могат да предлагат. Забранено е да се приготвят храни, които могат да бъдат опасни, като колбаси и млечни продукти. Списъкът на позволените включва конфитюри, тестени изделия, сухи тестени изделия, мюсли, бонбони, шоколад, масла от ядки, горчица, оцет и печено кафе.

Законопроектът е резултат от протестите на Марк Стамблър, дългогодишен домашен пекар от Лос Анджелис и застъпник на дребния хлебарски бизнес, който през 2011 беше арестуван по сигнал на здравните служби, заради опитите му да продава домашен хляб на местните ресторанти. Научавайки за тази история и запознавайки се детайлно с многобройните бариери пред предприемачите, Майк Гато, член на Калифорнийското Щатско Събрание, се заема да помогне на занаятчиите и малките домашни производители да развиват законно дейността си и така да стимулират местната икономика. Така Гато става автор на текста на законопроекта.

Законът, подписан от Губернатор Браун миналата есен, има за цел да “премахне бюрокрацията, ограничаваща местните служби и да подпомага микро-предприемачите, които искат да влязат в бизнеса с производство на храни, но не разполагат с време или достатъчно средства”, казва Гато. “Създаването на правна структура за безопасно, домашно производство на някои храни, които зачитат важността на общественото здраве е разумен подход, който ще предизвика по-голяма икономическа активност на местните икономики.”

Законът за домашните храни улеснява предприемачите да започнат бизнес за производство на храни като премахва обичайните бариери за навлизане на пазара – твърде високите разходи за наем или ограничените възможности за осигуряване на комерсиални кухненски пространства, които утежняват процеса на одобрение, предназначен основно за индустриалните производители и дава възможност за продажба на “не-потенциално опасни” домашно приготвени храни. Такъв закон в България би имал още по-добър ефект не само върху местните икономики, но и би дал реален ход на развитието на традиционните и автентични български храни. Те през последните години са застрашени от изчезване именно заради липсата на законова основа, която да позволява производството им.


Автор: Гергана Кабаиванова, източник: списание “Органично”.