fbpx

Няколко въпроса за лимеца – интервю с Калоян Гичев

Калоян Гичев

Защо да ядем лимец пред жито?

Лимецът има няколко предимства пред житото. Едно от тях е, че лимецът не боледува. Това позволява да бъде отглеждан без пестициди и хербициди.

Ходил съм на ниви с лимец – там, за разлика от нивите с пшеница, няма следи от трактори-пръскачки. Освен това, преди засаждането, също не е необходимо семената да се обезаразяват. Лимецът има и свойството да не натрупва тежки метали и други отрови, ако са налични в почвата.

Лимецът се отглежда по по-чист и екологичен начин.

Друго предимство е по-високата му хранителна стойност. В сравнение със съвременните сортове пшеница, лимецът съдържа по-високи нива на витамини и минерали. Лимецът е познат още на траките и от тогава е с неизменени хранителни качества.

Глутенът в лимеца е от друг характер и не е токсичен.

 

Как да накараме повече земеделски производители да садят лимец?

Като го използваме. Когато търсим и избираме лимец, това ще повиши производството му, с това ще се намали цената, която през последните години падна с около 3 пъти.

 

Говорят, че българският лимец е с по-лошо качество, така ли е и защо?

Всъщност знам тъкмо обратното – българският лимец е с много добро качество. Отгледаният в България лимец е чудесен.

 

Как да познаем, че лимецът е добро качество?

Аз гледам до колко е огрухан. Понякога при лющене, при някои машини се нараняват зрънцата и стават малко като грухани. Предпочитам да избягвам това и търся лимец, който е добре олющен, със запазена повърхност, съхранил възможността да покълва.

От година на година забелязвам все повече производителите се научават да го лющят и чистят по-добре.

 

Какви начини на употреба препоръчваш?

Предпочитам да ям лимецът суров – покълнал. Слагам го в салати и в най-разнообразни рецепти.

На сайта www.zdravjivot.org публикувам рецепти с лимец. Бонбони, таратор, сосове, сладки кремове, смути, крекери, салати – лимецът може да се ползва много широко.

 

Дай съвети на тези, които отглеждат лимец в малки условия в домашните стопанства? Може ли да се отглежда лимец на малко дворно място? Сигурно отново препоръчват да е по Щайнер – подчинено на космически ритми?

Мисля, че е чудесно да се отглежда лимец – човек да се свързва с него. Да видиш растението от семенцето – до узрелият клас – това носи мир и хармония.

Тъй като лимецът е покритосеменно растение – малките производители биха срещнали проблем с лющенето. Ще е необходимо да се поинтересуват и да намерят къде наблизо се предлага усулга за олющване на лимец.

Разбира се, е добре да се спазват космичните цикли както при засяване, така и при жътва.

 

Чувал ли си да има непоносимост към лимеца, така както има непоносимост към глутена- заболяването се нарича цьолиакия ?

В литературата пише, че глутенът в лимеца не е токсичен и при повечето хора с глутенова непоносимост няма негативно действие. За това бива и препоръчван при безглутенови диети. Все пак е добре да се подходи индивидуално и да се установи в конкретния случай.

Тук все още срещам и противоречива информация. Според някои в лимецът няма глутен, според други има, но е нетоксичен.  Знам от български производител, че при лабораторни изследвания, неговият лимец няма глутен. На някои вносни пише, че има съдържание на глутен. Като цяло въпреки тези разлики, мнението е, че хората с глутенова непоносимост го приемат добре.

 

Дай други съвети, ако изпускам нещо

Лимец ползвам и когато правя Житния режим, който е даден от Учителя Петър Дънов. Ние знаем, че Учителя обръща голямо внимание на житото и казва, че това е най-чистата храна за човек. А житното зрънце е емблема на човешката душа.

Така като ям лимец използвам и да мисля над тези въпроси.

Слава Богу, българите сме запазили почитта си към житото и ето, то ни съпътства в живота – при прохождане, при венчавка, при заминаване… Житото е наш спътник в живота. И лимецът – това древно жито е един добър приятел.

 

 

Въпросите зададе: Светлана Желева