fbpx

Някои аспекти на суровоядството

зеле

Суровоядците ядат само плодове и зеленчуци

Може би има такива суровоядци, но има и такива, които се хранят и с много зърнени храни (жито, лимец, ръж, овес, царевица), бобови (нахут, грах, леща, някои бобове, бакла) и ядки (орехи, лешници, бадеми, слънчоглед, кашу, тиквени семки, лен, сусам и други).

Суровоядството и здравословното хранене са скъпи

Това може да бъде така, а може и да не бъде. Въпрос на избор. Човек може да яде салата от зеле и моркови, да добави покълнал слънчоглед, покълнала леща или ръж, някоя ядка и да има богатство и разнообразие. А може да ползва и по-скъпи продукти – авокадо, макадамия, рукола. Разнообразието и богатството на храната не е пряко свързано с цената.

Суровоядство и здраве

Суровоядството, може би, е здравословно в повечето случаи. Чрез него човек може да си спести някои заболявания и проблеми, но далеч не е решение за всичко. Суровоядството може да подпомогне здравословното състояние – като внесе повече витамини, ензими и жизнени сили в човек. Здравето е много комплексен процес и храненето е само един от компонентите, които му влияят.

Суровоядството не е за всеки

Много е възможно 100%-товото суровоядство да не е за всеки. Но може би всеки може да внесе още малко свежест и подобрения в храненето си.

Суровоядството изисква повече време

Това може и да е така, може и да не е така. Въпрос на избор. Може да ядем салата с кълнове и ядки или да си направим суровоядски крекекри.

Суровоядството е по-екологично

Навярно това е така. Приготвянето на храна, без термична обработка и изцяло от растителен произход, изисква най-малко природни ресурси.

 

Калоян Гичев, 23 октомври 2013 г., София