fbpx

Най-малкото, което чувстваш след Боуен терапия е релакс и баланс

Любомир Митев за Боуен

Любомир Митев: Терапевтът предполага, Господ разполага. Най-малкото, което чувстваш след Боуен терапия е релакс и баланс

Любомир Митев е Боуен практикуващ от година и половина. На 51 години той продължава да опознава себе си и да търси своят път. Осъзнал е, че мениджърските позиции, които е заемал в мащабни западноевропейски корпорации не му носят онази, истинската вътрешна свобода и спокойствие. От две години заедно със съпругата си Диана и синът им Боян управляват център „Идея Вита”. Там се случват интересни и нови неща и се срещат различни и позитивни хора. Там живеят и работят според вътрешните си усещания. Там практикуват щастлив живот и не случайно мотото на мястото е „Правим всичко с любов”. Така с любов е тръгнал и интереса на Любомир към Боуен техниката.

Разкажи ни за началото – какво се случи, за да започнеш да се обучаваш като Боуен практикуващ?

При нас в център „Идея Вита” се появи Люсиена Костова. Тя практикуваше Боуен и донесе брошури. В една ноемврийска вечер на 2011-та година имахме уговорка, за която тя закъсняваше. Появи се, както винаги засмяна и позитивна и стана дума, че докато е вървяла насам пред нея е припаднал човек. Ей така на улицата в снега. Люсиена веднага с помощта на случаен мъж го изправила, разкопчала му дрехите и направила Боуен. На земята, там в зимната вечер човекът се свестил и въпреки, че линейка нямало той станал и си продължил пътя. Тя разказа между другото за случката и аз усетих, че за нея това е нещо нормално и разбрах, че това е техника, за която не са нужни много специални подготовки или изисквания. След няколко седмици Люсиена пак дойде при нас. Тогава на моята съпруга Диана й стана лошо и изведнъж усети безсилие и световъртеж. Както беше прилегнала на диванчето в приемната на „Идея Вита”, така Люсиена я пипна много леко и Диана се оправи. Ето тогава аз разбрах, че това е техника, с която мога да помагам на близките си хора и мога да бъда полезен. Така през януари 2012-та записах първото ниво. Преминах седем нива на обучение, явих се на изпит и повече от една година практикувам. Работя предимно с клиенти на център „Идея Вита”, защото смятам, че там е моят основен ангажимент. Практикувам Боуен и съм щастлив да помагам на всеки, който потърси помощта ми.

Как помага терапията?

Убеден съм, че това е техника, която в по-голяма част от случаите действа, но има и хора при които няма резултати. Това се случва в ситуации, в които пациентите не вярват или не искат да им се помогне. Знаете, че има болни, на които им е чудесно някой да се грижи за тях, да ги обслужва, да са център на внимание – ето такива хора много трудно биха имали добри резултати при Боуен. Но пък интересното е, че при всеки техниката работи различно. Има значение организма колко е силен, с каква храна се снабдява ежедневно, каква физическа активност се практикува. Разбира се, че има значение заболяването какво е – при хроничните се работи по-дълго време, при инциденти наранявания са достатъчни няколко сеанса. Това е техника, която подпомага вътрешните сили на тялото да се справят сами с проблема. Тази техника не лекува симптома, а търси причината и активира тези точки, с които тялото само да се настрои отново на здрав и жизнен режим. За това терапевта предполага какво може да се случи, но всъщност Господ разполага. Често се случва да работиш над дадена част от тялото, а се повлиява друго място, със стари забравени болежки. Но пък мога спокойно да кажа, че винаги при сеанс имаш релаксация и детоксикация на организма. Независимо над какво конкретно се работи, цялостният ефект е много положителен. При Боуен няма странични ефекти. И не можеш да навредиш на тялото.

Разкажи ни за твоите случаи?

Не претендирам, че имам велики случаи. По-скоро се отнасям към всеки индивидуално и не се опитвам да гоня задължително крайно добри резултати. С малко да се помогне – няколко пъти – за мен е добре свършена работа. Работих дълго време с една жена пенсионерка – не можеше да си мърда пръстите на краката. След третия сеанс тя сподели, че движи палецът си. В последствие стана ясно, че вече всички пръсти на краката са свободни да се движат. С Косьо Стамболиев веднъж имах случка – след голямо събитие при нас, той дойде и сподели, че от доста време го боли кръстът. Все пак аз го познавам, знам начинът му на живот и разбирам, че това не е мъж, който хленчи, напротив щом е казал, значи наистина нещата са сериозни. Направихме една процедура само и след няколко месеца като се видяхме, той сподели, че всичко вече се е изчистило и няма напрежение и болка в кръста.

Това, което съм наблюдавал също е светкавичната реакция в някои случаи. Например един мъж дойде на събитие в „Идея Вита” и докато чакаше на касата за чай се оплака от главоболие. Влязохме в една от залите, направих му процедура за глава и човекът излезе след 10 минути съвсем нов. Каза, че се чувства много добре. И това е пример, в който аз се чувствам прекрасно – успял съм на един човек днес да помогна. И съм го направил без да търся възвращаемост.

Как се случва това – има Боуен център, който „Идея Вита” подпомага и там се работи благотворително?

Да наистина поддържаме Боуен център на Витошка срещу входа на Южния парк, където идват пациенти. Там работим четирима терапевти и сме преценили, че можем да работим на благотворителен принцип – който когато прецени и има възможност тогава да остави средства в нашата кутия. Знаете ли, оказва се, че както има хора, които нямат възможност да платят за преглед, така има и такива, който са склонни да оставят доста повече и ние на практика виждаме реално проявление на някои от духовните закони. Няма празно във вселената и когато един има нужда от пари за преглед ще се намери друг, който да поеме неговата нужда. Всъщност средствата от този център се заделят за разнородни инициативи, които „Идея Вита” осъществява. Най-новото е, че подпомагаме обучението на млади хора, които искат да опознават и усъвършенстват Боуен техниката. Ние поемаме част от средствата, необходими за курса, защото вярваме, че в България трябва да има повече хора, които да усвоят тази техника. Именно, за да помагат и предадат нататък идеята.

Какви качества трябва да притежава Боуен практикуващият?

Мисля, че е много важно да живее с нови мисловни модели. Да се опитва да възприема и опознава ситуации, неща, практики, които не може да си обясни със старите заучени знания и опит. Да повярва, че винаги има решение и вариант и да не изключва възможности. Въпреки, че някои неща не можем да ги видим, да ги пипнем, ние можем да се отпуснем и да ги усетим. Аз самият бях доста различен само преди няколко години. Сега си давам ясно сметка, че нещата, които ми се случват нямаше как да ги изпитам, ако не бях позволил на нови практики, модели на мислене и начин на живот да навлязат в мен. Ето с Боуен – усещам как енергията тече в ръцете ми. Чувството е все едно вътрешно треперене на ръцете и аз знам, че това е именно енергията, която предавам на човека, който ми се е доверил. И когато някой си тръгне както преди няколко дни Стоян с думите: „Днес ми подейства много добре, чувствам се чудесно. Благодаря” ето в такива моменти знам, че съм поел правилна посока.

Разбира се, трябва да си търпелив, да изслушваш хората, да имаш доблест и ако нещо не се получава да изпратиш човека при друг колега, да бъдеш истински. И всъщност сега разбирам и още нещо – Боуен техниката е прекрасна за хора, които още не са готови да експериментират със себе си и да се впуснат в медитации и други отпускащи практики. За тях техниката Боуен помага именно за релакс, вътрешно спокойствие и равновесие, а за всички останали, които имат някакви здравословни проблеми бих казал, че само трябва да се доверят и да опитат една съвсем нова техника. Такава, каквато подпомага тялото само да се справи. Именно това е Боуен.