fbpx

Петте най-важни съставки в храните и опаковките, които трябва да избягвате

friz_30

Пестициди

За тях е изписано много и всеки знае, че това са химикали създадени с идеята да са токсични, за да убиват плевелите и насекомите. Разбира се, най-лесния начин да ги избягвате е да купувате био продукти и да не ги използвате при отглеждането на домашните плодове и зеленчуци.
Ако все пак трябва да избирате конвенционално отгледани култури, полезно е да знаете, че ябълките и прасковитепоемат най-много пестициди. Царевицата, грахът и динята са сред плодовете и зеленчуците, в които има най-малко следи от пестициди дори да не са органично отгледани.

Бисфенол А и Перфлуорни химикали (BPA и PFCs)

Какво е бисфенол А и защо трябва да го избягвате?

Бисфенол А (познат още като BPA) е синтетичен естроген използван за втвърдяване на поликарбонатните пластмаси (от които са направени голяма част от пластмасовите бутилки и бебешките шишета), както и за епоксидни смоли, които се използват за опаковка на храни и покритие на съдове и кутии за храни и напитки. Проучване сред американците сочи, че 93% от тях имат следи от бисфенол в организма си. Доказано е, че излагането на бисфенол води до нарушения на ендокринната система, хормонални и репродуктивни нарушения, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и други. Както и с много други вредни вещества, бисфенолът е най-опасен за бебетата и малките деца.

Намалете до минимум купуването на опаковани и консервирани храни, защото в почти всички опаковки (дори стъклените) може да има следи от бисфеннол А. Ако храните бебето си с адаптирано мляко, избирайте това на прах, за което е доказано, че има най-малко следи от бисфенол А. Избягвайте течната и готовата за консумация бебешка формула.

Купувайте пресни или замразени зеленчуци, а не тези в консерви.

В готовите за консумация консервирани супи или паста са открити най-много следи от бисфенол А.

Избягвайте пластмасовите опаковки, белязани с №7 или PC, особено за детски храни и напитки. Винаги, когато имате възможност съхранявайте продуктите в стъклени, а не в пластмасови опаковки. Когато нямате избор, предпочитайте тези обозначени с номера 1, 2, 4, 5. Тези пластмаси не съдържат бисфенол А и са по-безопасни за храните.

Не слагайте пластмасови съдове в микровълновата и не ги пълнете с горещи течности. Поставяйте ги на най-горния рафт в миялната машина, където водата е по-хладка или ги мийте на ръка.

Не използвайте стари и надраскани бутилки от вода. Използвайте бутилки от неръждаема стомана без пластмасово покритие.

Какво представляват перфлуорните химикали и защо са вредни?

В смейството на перфлуорните химикали (или PFCs) влизат тефлона и скочгарда. Използват се за покривен слой на мокети, дрехи, мебели и опаковки за храна. Те не се разграждат в природата и остават в човешкото тяло, причинявайки редица нарушения като ниско тегло на новородените бебета, рак, безплодие, повишен холестерол и проблеми с черния дроб.

Най-често PFC се използва за покривен слой на опаковките за мазни храни и незалепващо покритие на тенджери и тигани. Когато се нагреят тези съдове отделят токсични частици и газове. Затова предпочитайте съдове от неръждаема стомана или чугун. Намалете консумацията на опаковани мазни храни и фаст фууд. Ще откриете полифлуорни химикали в кутиите за пица, опаковките за сандвичи, пликчетата за пуканки за микровълнова, опаковките за масло и пържени картофки.

Растежни хормони и антибиотици

Етикетът БИО на млечните и местните продукти означава, че животните, от които са произведени тези храни не са отглеждани с помощта на антибиотици и хормони, които да стимулират производството на повече мляко или натрупването на по-голяма маса. Изследванията показват, че консумацията на месо и млечни продукти, в които има остатъци от растежни хормни и антибиотици може да доведе до рак и безплодие.

 

Източник: www.bio.bg