fbpx

Хранителна интелигентност

DSC_0500

Предпочитанията на децата към определени храни не са въпрос на случайност или късмет, чрез своето ядене майката може да възпита у детето обич към здравословната храна.

Ако имате дете или сте наблюдавали как ядат децата на приятелите ви, вероятно сте се чудили защо някой малчугани се отнасят към храната с интерес и обичат да опитват нови вкусове, а други упорито отказват разнообразието и приемат само едно и също. Често единствената храна, която майките успяват да пробутат, е нещо нездравословно като хамбургер или царевични пръчици. Всъщност предпочитанията на децата към определени храни не са въпрос на случайност или късмет. Редица изследвания доказват, че малките обичат вкусовете на първите храни, които са опитали. Това включва и вкусовете опознати докато още са се гушели на топло в корема на мама. Ето защо, педиатри от Станфордския Университет в Калифорния, цитирани от престижното сп. Time, съветват бъдещите майки и кърмачките да се хранят с повишено внимание – здравословно и разнообразно. Според техните изследвания, чрез своето ядене майката може да възпита у детето обич към здравословната храна.

Оказва се, че децата могат да развият ‘хранителна интелигентност’ от най-ранна възраст. Това ще им помогне да предпочитат полезни храни през целия си живот. Тази ‘интелигентност’ започва да се формира още в пренаталния период, когато ембрионът получава т. нар. хранителна основа чрез това, с което се храни майката. В днешно време е много важно за здравето детето да осъзнаем, че храненето е поведение, което се учи подобно на всички останали умения – рисуване, спорт или четене например.

Още през втория и третия триместър на бременността, бебето има действащи вкусови рецептори на езика, с които ‘дегустира’ различните блюда, поднасяни от амниотичната течност и по този начин е в течение на това, което мама обича да яде. То запомня тези вкусове и ги търси след раждането си. Това обяснява защо осиновени в чуждестранна среда дечица, по късно през живота си обичат националната кухня на своите биологични майки, без никога да са я опитвали в съзнателния си живот.

Всичко това е доказано експериментално с наблюдение на групи животни, които се хранят различно. Поколението на тези, чиито майки не са приемали захар, мазнини и сол, предпочитат съответно по-здравословни храни и съответно имат нормални тегло, кръвна захар, инсулин, триглицериди и холестерол. Нещо повече, когато майката се храни здравословно през бременността, това до голяма степен определя и метаболизма на детето й. Добра новина за тези, които научават това сега, а вече са родили – може да наваксате часовете прекарани с мазна баница, хамбургер или пица в ръка до 2 ½ годишната възраст на детето. Единият начин е чрез кърменето. Бебето получава с майчиното мляко всички полезни вещества, които майката консумира. Освен това, при една разнообразна диета, малкото свиква с богатството на вкусовете и по-късно през живота си ще обича да опитва нови неща. Формулата на адаптираното мляко обаче, предлага само един единствен вкус всеки ден.

Другият изключително важен период за хранителния импринтинг* са месеците на захранване. Достатъчно е детето да хапне 10 пъти от някоя храна, за да развие предпочитание към нея за цял живот. Това, за добро или лошо, включва и влечение към варени праскови например, тъй като обичайно в началото се избягват суровите плодове.

Много майки нямат търпението да предлагат достатъчно дълго някаква нова храна на капризното дете и скачат на друга, преди импринтинга да се е осъществил. Те страдат от предразсъдъка, че полезната свежа храна е неприятна за детето или пък много скъпа и сложна за приготвяне и посягат често към купешкия буркан със смес, преминала през дълги технологични процеси. От друга страна, често майките се опитват отчаяно да накарат детето да яде нещо, което те самите не понасят. Битката с лъжицата е от най-неприятните за всяка двойка майка-дете.

Всъщност има един лесен начин да привикнете детето към здравословното хранене в този ранен период, стига да се опитвате да спазвате здравословна диета и вие. Всичко, което обичате да ядете (или би трябвало да ядете) вие, може да се разбива лесно и бързо с пасатор или мини-комбайнче. Те не са никак скъпи, лесно се пренасят и почистват. Така спестявате време за отделното приготвяне на храна за бебето. Разбира се, необходимото условие е да разполагате за пасиране със спанак с ориз например, вместо с пица-на-парче и по възможност наистина да обичате спанак.  Наградата за тези усилия е голяма – у бебето ще се запечата вкус към полезната храна и завинаги ще престанат кандърмите и разправиите за храна вкъщи.

 

*Импритинг (от англ. imprinting – запечатване) е термин, използван в психологията, с който се означава особена условно-рефлекторна форма на обучение, обичайно в най-ранния етап от живота на бозайниците. Става дума за механизъм, благодарение на който впечатления и образи, възприети в определен период на развитие, остават трайно фиксирани в паметта. Обекти на този импринтинг могат да бъдат родителите, сестрите и братята, хранителни обекти и др. Най-добре изучената и показателна форма на запечатване на образ е “реакцията на следене” на майката на новородените пиленца или животни.

 

Източник:  www.bio.bg