fbpx

ТоксичNO

 healthylifestyle

10 начина да намалите вредните неща около себе си

 

 1. Станете шоколадохолици

“Черният шоколад е абсолютната суперхрана” твърди д-р Джефри Морисън от Ню Йорк. Високата концентрация на полифеноли помага на тялото ви да се защитава от свободните радикали и намалява риска от сърдечни заболявания и рак.
Препоръчителната дневна доза е 30 грама черен шоколад със 77% съдържание на какао.

2. Избягвайте изпаренията и силните миризми

Така познатата ни миризма на прясна боя се дължи на летливи органични съединения (volatile organic compounds – VOCs), които се отделят във въздуха. Вече съществуват бои с нулево съдържание на VOC, с които дори не се налага да проветрявате стаята след боядисване.

3. Минете на вода от чешмата

Сменете пластмасовото шише с алуминиево за многократна употреба. Много изследвания показват, че филтрираната вода от чешмата е толкова добра, колкото и минералната. Освен това всеки ден ще изхвърляте една бутилка по-малко.

4. Направете си навън вътре

Домашните растения не са само за украса. Те поемат въглеродния двуокис и отделят кислород, като по този начин пречистват въздуха в стаята. Не се справяте с гледането на цветя? Пробвайте с някое увивно растение, което не изисква почти никакви грижи.

5. Почистете кожата си

За да премахнете токсините, използвайте кремообразна маска от глина. Глината извлича нечистотийте и прави кожата по-свежа и по-млада. Маски от бяла овлажняваща глина са по-подходящи за суха кожа. Хората с по-мазна кожа трябва да търсят маски с червена или зелена глина.

6. Не-химическо чистене

Перхлороетиленът, който се използва в химическото чистене, е токсичен, затова намерете алтернативни начини да почиствате дрехите си. Повечето материи могат да се перат на ръка или в пералнята на програма за деликатно пране.

7. Проверявайте съставките на продуктите

Когато си купувате лосион за тяло, избягвайте тези марки, които съдържат парабени. Някои проучвания сочат, че високи дози от тези синтетични консерванти могат да доведат до нарушения на ендокринната система.
“Важно е да се внимава с парабените в продукти, които се използват върху голями части от тялото”, съветват дерматолозите и препоръчват био козметика, която не съдържа тези съставки.

8. Бъдете био

Правилото, когато купувате плодове и зеленчуци е – ако се ядат с кората, избирайте био; ако се белят – търсете местни продукти, на които сега им е сезона. Конвенционалните плодове и зеленчуци трябва да се мият и остъргват максимално добре, за да се отстранят пестицидите.

9. Замрaзете прахта

Добре е леглото ви да е толкова чисто, колкото и плюшено. Веднъж годишно оставяйте завивките и възглавниците на студено за една нощ – в гаража, багажника на колата, фризера или на терасата. Това буквално ще “замрази” алергените до смърт.

10. Събуйте си обувките

Ще се изненадате колко много боклук влиза в къщата ви заедно с обувките (до 80% от целия прах и мръсотия според някои експерти – брррр). Най-добрият начин е да се събувате на вратата. Още по-ефективно е, ако оставяте обувките си върху вестници. Хартията, която попива мастило, също така поема влагата, миризмите и всички останали неприятни неща, полепнали по подметките ви.

 

Източник: www.bio.bg