fbpx

Личен принос

Защо био-храните са най-доброто, което можете да направите

“Ако направите само едно едничко нещо – един съзнателен избор – това може да промени света. Яжте био-храни. Няма друг ваш избор, който ще повлияе повече здравето на семейството ви и това на планетата. Няма друг ваш избор, който ще има повече положителни отражения, върху всичко, в дългосрочен план.”

apples

Доста смело изказване. Нима действително консумацията на био-храни е по-важна от това да избягваме месото, спрем добива на въглища, караме колело вместо кола или да даряваме по нещичко за значими каузи?

maria_aboutТвърдо да, заявява Мария Родал, CEO на издателската империя Rodale Inc. и автор на съвсем удачно озаглавената Organic Manifesto: How Organic Food Can Heal Our Planet, Feed the World and Keep Us Safe (Rodale Books), откъдето е и горният цитат.

„Толкова много са предимствата, произлизащи от само един избор”, обяснява Мария, „вие отстранявате милиарди паунда опасни, синтетични, причиняващи болести и рушащи околната среда химикали от почвата, водата и телата ни. Всички ние, моментално, бихме били по-здрави. Нашите деца биха били по-здрави.”

Фермерите, техните семейства и работници също ще бъдат много по-добре, продължава тя. И децата ни освен по-здрави ще бъдат и по-умни. В действителност съществуват изследвания, доказващи факта, че тези химикали влияят на интелектуалните способности.

Марк Гюнтер, журналист, отдаден от дълги години на голямата тема за устойчиво развитие на бизнеса, провежда телефонно интервю с Мария с цел задълбочена дискусия на щекотливите теми, които тя повдига в своята книга.

Самата Мария, дама на 49 години, е потомък на първото „органично” семейство в Америка. През 1942 г. нейният дядо Дж. Родал основава списанието Organic Farming and Gardening, днес познато като Organic Gardening. Той реализира идеите си на 60-акрова площ в близост до Емаус, Пенсилвания. Мария израства наблизо. „Докато растях, плевях, брах и готвих, казва тя, с ясното съзнание, че ние сме някак по-различни от всички останали, особено след като започнах да ходя на училище.” Семейната ферма се превръща в туристическа атракция. „За много хора ние бяхме като пилигримите, спомня си Мария. В онези дни био-храна можеше да бъде закупена единствено в специализираните магазини.”

110309_GR_wheatEX

Днес, макар и био-площите да са изключително малки като обем – под 1% от всички обработваеми земи в Америка – органичното земеделие е огромен бизнес. Продажбите на био-храни и напитки в Щатите са нараснали от 1 милиард долара през 1990 г. до 26,7 милиарда през 2010 г., сочат данни на Organic Trade Association. Био-плодовете и зеленчуците представляват над 10% от общите продажби на плодове и зеленчуци, твърди компанията.

Конвенционалните храни са много по-вредни за нас, отколкото си мислим, убеждава ни Мария. Правителството обръща внимание на проблемите едва след като те вече са факт и се намира е под силното влияние на големите земеделски компании, които от своя страна се намесват и в изследванията на университетите. В книгата си тя пише следното:

Съществуват достатъчно доказателства за това как синтетичните химикали унищожават нашето здраве  и репродуктивни способности и следователно застрашават оцеляването ни като биологичен вид. Химикалите, използвани в конвенционалното земеделие, статистически значимо са причина за различни видове рак, отклонения в поведението, хиперактивност, липса на концентрация, аутизъм, Паркинсон, снижена интелигентност, безплодие, спонтанни аборти, диабет, деформации у децата.
fogger(1)Книгата не се позовава на конкретни изследвания, тъй че помолих Мария да ми сподели източниците си. Тя ми посочи сайта Beyond Pesticides, в чийто блог намираме плашещи заглавия като „Малки количества пестициди застрашават медоносните пчели”. Медицинският център Маунт Синай в Ню Йорк разполага с изследване (here) за вредите от пестицидите, което измежду други неща говори и за това, че именно те са причината за множество неблагоприятни въздействия върху човешкото здраве, включително остри и хронични поражения на нервната система, дробовете, репродуктивните органи, дисфункция на имунната и ендокринната система, родилни дефекти и рак. Всички тези въздействия могат да се проявят като остри токсични, отложени във времето или хронични.

От своя страна земеделската индустрия твърди, че пестицидите са съвършено безопасни и изцяло под контрола на правителството.

Картинката става още по-мрачна, когато стигнем до самите земеделски работници. В Айова и Северна Каролина е проведено дългосрочно изследване с над 80,000 фермери и техните съпруги. Наречено е Agricultural Health Study и разкритията му алармират. Докато изследваните фермери са като цяло по-здрави от останалата част от населението, излагането на пестициди се свързва с Паркинсон, рак на простатата, заболявания на дробовете и някои мозъчни отклонения.

Резултатите сочат, че „при фермери, използващи пестициди по-дълго и по-често, се наблюдават повече неврологични симптоми, отколкото при тези, които изобщо не са прибягвали до пестициди или пък са го правили по-рядко и за по-кратко време.”

В допълнение към това, анекдотните доказателства за въздействието на синтетични химикали върху вродените малформации са откровено стряскащи, посочва ни Бари Естабрук в Tomatoland. Том Филипот наскоро публикува данни за метиловия йодид (http://motherjones.com/tom-philpott/2011/09/methyl-iodide-pesticide-strawberries)– химикал, с който се пръскат ягодовите полета – наречен „надеждно канцерогенен” от Pesticide Action Network.

Вероятно за мнозина от нас това е повече от достатъчно, за да изберат био-храните. Но да помислим за разходите. Мария отбелязва няколко неща в тази връзка. Първо, посочва тя, ако можете да си направите градинка, тя ще ви е хем полезна, хем забавна. Страхотно физическо упражнение е, а само как се радват децата. Ако не, пазарувайте внимателно и гответе повече. Приемайте по-малко обработена храна. Всяка допълнителна обработка на храната увеличава цената й.

garden

В книгата си (http://www.mariasfarmcountrykitchen.com) тя предлага съвети за градинаря и рецепти, а също така и някои политически коментари:

„Престанете да хабите данъците на американския народ, като подкрепяте, субсидирате и окуражавате токсичните и ГМО базирани земеделци, популяризирани от неморални компании, чието основно занимание е да разпръскват лъжи и отрова из света, само и само да предпазят собствените си портфейли. Достатъчно дълго вече ни обират и заразяват.”

Запитах Мария има ли доказателства (http://www.slate.com/id/2287746) в подкрепа на твърденията, че био-земеделието е по-непродуктивно от конвенционалното. „Това твърдо не е така, каза тя, нищо че повечето големи ферми в Щатите произвеждат царевица и соя не за нуждите на хранителната индустрия. Повечето хора не ядат тази царевица и соя, те се преработват във високо фруктозен царевичен сироп, който се дава на фабрично отглежданите животни. От него се правят и био-горива.”

pumpkin

Тя е изцяло права – повече от една трета от царевицата в Щатите се използва за направата на етанол. „Нещо тук не е както трябва, продължава Мария, при положение, че един фермер, отглеждащ химическа царевица, получава субсидии, а друг, който предпочита да насочи усилията си в производство на храната, от която хората се нуждаят, е оставен сам да се оправя.”

Автор: Марк Гюнтер (Marc Gunther)

 

Източник: www.bio.bg