fbpx

Личният ми опит с B12, някои суперхрани и здравето в частност – от Георги Жеков

b12

Резултатите от съботните ми изследвания на кръвта се появиха на бял свят и заедно с тях имам възможността да затвърдя и разбия някой митове и легенди, свързани най-вече с така наречените суперхрани и това как въздействат те на нашите тела.

Радостното в случая, е че предимно ще затвърждавам някой от тези твърдения, които така или иначе се въртят масово в интернет пространството. И най-важното от всичко е, че това затвърждение е на базата на личния ми опит и разбира се, потвърдено от белите листи с медицински резултати, които можете да видите по-долу. Което, разбира се, не означава, че начина, по който тези храни са подействали на мен и тялото ми, ще подействат и на вас. Но има такава вероятност 🙂

И още сега препоръчвам на всички, които не са чели статията ми 365 дни веганство – медицински резултати, свързана с предишните изследвания, които направих след първите си 30 дни суровоядство, да я прегледате, за да придобиете още по-ясна представа за споделеното в тези редове.

На първо място е нужно да потвърдя, че веднага след излизането на първите резултати, вкарах в ежедневното си хранене няколко различни вида суперхрани. Това са годжи бери, спирулина и афа. Идеята беше да си набавя достатъчно желязо от годжи-то, за да си възвърна нормалните нива и както се вижда около 55 дни по-късно, желязото си е в напълно задоволителните норми от 21.1 mkmol/l при референтни стойности от 12.5- 26.7 mkmol/l. Само за сравнение, преди цифрите бяха 11.2 mkmol/l. Очевидно в “желязната” графа имаме успех и предполагам (въпреки че няма как да бъда сигурен на 100 %), че известното с високото си съдържание на желязо, годжи бери, както и водораслите са си свършили работата. В комбинация с останалите две суперхрани, хемоглобинът ми, който преди беше 125 g/l е скочил до 138 g/l, което вече също влиза в нормите.

gjb12

Наблюдава се и леко завишаване на кръвната захар (глюкозата), което е нормално, имайки се предвид, че откакто гроздето се появи на пазара, хапвам минимум по 1.5 килограма всеки ден, а съм стигал и до 2-2.5 килограма. Тук стойностите са 4.9 mmol/l при 4.3 mmol/l в предишните резултати. Калцият също е с покачени нива и този път скалата показва 2.51 mmol/l, сравнено с миналите 2.38 mmol/l.

Холестеролът също леко се е повишил от 3.12 mmol/l до 3.91 mmol/l , като все още остава под “желателните” граници от 5.2- 6.1 mmol/l.

И тук вече идва ред да споменем за небезизвестния витамин B12 и неговата функция в нашето физическо тяло. От множеството изследвания както при деца, така и при възрастни, се е установило, че при недостиг на витамин B12 в тялото се проявяват много и различни симптоми. Цитирам Гейбриъл Казънс и част от неговата статия за B12 –
“Симптомите за недостиг на B12 са разнообразни и това е особено важно за вегани и суровоядци. Първият всъщност е ниска енергичност. Това може и да е причината някои хора да не се чувстват добре при този вид хранене, освен че може и да не си осигуряват правилната комбинация от протеини/въглехидрати/мазнини, подходяща за техния тип физика. Има и специфични неврологични симптоми, често описвани като “ комбинирана субакутна дегенерация „. Някои от тези увреждания може да станат почти необратими, ако станат хронични. Тази дегенерация на нервната система засяга периферните нерви и гръбначния мозък. Някои от типичните неврологични усещания включват депресия, скованост и изтръпване на ръцете и ходилата, нервност, параноя, хиперактивни рефлекси, нарушена памет и промени в поведението. Когато има недостиг на B12, човек може също да изпита диария, треска, чести инфекции на горните дихателни пътища, импотентност, безплодие, възпален език, увеличаване на лигавиците на устата, вагината и стомаха, макроцитна анемия, ниски тромбоцити, засилено кървене и  нисък брой бели кръвни телца. Някои от причините за недостиг на витамин B12 са  нисък прием на B12 с храната и/или слабо усвояване, което обикновено се дължи на намалено количество вътрешен фактор и/или липса на стомашна киселина.”

Но да видим как стоят нещата в моя конкретен случай. Първите ми B12 изследвания, показаха цифрите 0т 61.92 pmol/l при референтни стойности от 141-489 pmol/l.  Тези от миналата Събота показват 72.59 pmol/l , което като цяло е доста обнадеждаващо, въпреки че все още сме далеч от нормалната зона. Близо 15 процентното покачване на нивата за около два и половина месеца, показва ясно, че комбинацията от суперхрани действа устойчиво. Мога единствено да предполагам, че при приемането им за по-дълъг период от време, тези нива ще се качат и ще навлезем в референтните.

03

Отделно е добре да спомена, че при мен ниските нива на B12 са свързани предимно с лека умора, въпреки че за нея е твърде възможно да са  виновни и приличните физически тренировки, които правех по време на първите 30 дни суровоядство ( виж “Да минеш на сурово” ) и все още продължавам да правя. Спокойно мога да кажа, че във времето, през което си почивам, се чувствам много добре, включително и ментално, продължавайки да използвам ума си по един доста вдъхновяващ да го наречем начин 🙂 Което обаче не означава, че при останалите хора това ще бъде същото. А и не е ясно какво щеше да стане, ако не бях добавил към храненето си водораслите (спирулина и афа).

Някой от по-сериозните изследвания показват, че витамин B12 се синтезира в стомашно чревния тракт, но не може да бъде абсорбиран обратно от тялото ни. Правени са опити с хора, които са приемали екстракт от изпражненията си и е установено, че при тях няма липса на въпросния витамин. Аз лично за момента не мисля да прибягвам до този метод, тъй като определено намирам за по-вкусно да пийвам по един бананово-спирулинов шейк на ден 🙂 Но всеки решава сам за себе си. Известно е също, че някой йоги имат възможността да контролират до такава степен физическите си тела, че могат да реабсорбират всичко, което им е необходимо директно. Не съм стигнал и до там, а и не работя толкова усилено в тази насока 🙂

Така че нека видим какви са начините да си набавяме този жизнено важен витамин- бактерия. Да, оказва се, че това е съставка, която се изработва от микроорганизми и е по-скоро вид микроб. От това, което успях да намеря като информация, разбрах, че най-добрия начин, за да възвърнем нормалните количества на B12 в тялото, е като приемаме неговата форма Methylcobalamin, тъй като тя е единствената, която се абсорбира директно от организма (и нашия мозък) и няма нужда да се преработва допълнително. Интересното беше, че когато се обадих, за да си поръчам 100-на таблетки Methylcobalamin, ме посъветваха съвсем приятелски да не си взимам какъвто и да било друг вид, тъй като просто останалите не се приемат от човешкото тяло. Интересно. Разрових се и разбрах, че това е така и всъщност производителите открито го споделят, заедно с информацията, че просто цианокобаламинът, който досега е бил в масова употреба, е бил най-евтиния вариант за производство… Нищо ново под слънцето.

Vodorasli

Синьо-зелените водорасли афа и техните побратими (посестрими) спирулината, са от друга страна естествени храни с високо съдържание на B12. При тях, обаче, все още не е правен тест, дали съдържимото количество се абсорбира изцяло от човешкото тяло (или поне аз не успях да намеря информация за такъв). Витамин B12 се съдържа и в маята и част от хората си набавят количества от там. Какво остава за другите, обаче? Тъй като вече споменахме, за това че B12 е специфичен вид бактерия, то е логично, че ако поддържаме средно ниво на хигиена (а не вманиачено, като да си мием ръцете през половин час), бихме могли да вземем малко и от там. Друг вариант е непреработената, изворна вода, въпреки че езерната би свършила още по-добра работа 😉

Факт е, че липсата на витамин B12 се е превърнал в своеобразна епидемия. В САЩ над 60 милиона души страдат от липсата му. Митът тук, че въпросната 12-ка може да се набави чрез консумирането на месо също е разбит, знаейки какво е количеството, което употрябяват братята американци (средно 112 килограма на година)
В крайна сметка липсата на B12 може да прояви симптомите си десетки години след като човек спре да употребява месо, млечни продукти, бирена мая или черен дроб, в които се смята, че има високо съдържание на витамина. Известни сa случаи на вегани, които страдат 30 и повече години след спирането на гореспоменатите продукти. Като цяло в черния ни дроб би трябвало да има складирани количества B12, които да ни стигат за около 10-15 години! Това, разбира се, ще бъде различно при всеки един човек, в зависимост по какъв начин използва тялото си и в частност умът си, който пък е свързан с мозъка на физическо ниво. Лично при мен сериозните физически натоварвания, както и постоянната умствена работа през останалото време изглежда е съкратила 15-те години до 1 месец 🙂 За последното няма как да зная със сигурност, тъй като никога преди това не си бях изследвал нивата на B12.

Очевидно е, че има и ще продължава да има много неизвестни относно какви са точно функциите на B12 и то на всички нива, на които съществуваме. Физическо, ментално, емоционално и духовно. И тъй като всички тези “части” се събират в едно неделимо цяло в нашата сърцевина, би било добре да знаем колкото се може повече.

Конкретният извод, до който успях да достигна поне за този настоящ момент, е че независимо дали сме месоядци, вегетарианци, вегани или суровоядци, е добре да проверим нивата на този така важен за целия ни организъм витамин. От там нататък, можем да започнем с употребата или на директната добавка Methylcobalamin, за да влезем по-бързо в нормалните стойности, или да започнем да използваме водораслите, които макар и по-бавно, но сигурно, покачват гореспоменатите нива. След още два месеца и едно бодване с иглата и малко взета кръв, ще мога със сигурност да кажа по какъв точно начин действа Methylcobalamin-ът. Поне на мен 🙂
До тогава, бъдете здрави, вслушвайте се в тялото си и обръщайте повече внимание на знаците, които то постоянно ви дава 🙂

***

Моля, споделете вашата опитност в полето за коментари по-долу. Благодаря ви!

 

Георги Жеков, www.drugata-realnost.com