fbpx

Имай силата да израстваш

DSC_1473

Имай силата да израстваш

Да научим повече за лимеца и той да ни стане по-близък… Тази беше идеята за първия по рода си Празник на лимеца в София. На него дойдоха производители на лимец, хора, които се хранят здравословно, но и хора, които искат просто да научат повече за духовното жито, както го наричаме напоследък. Имаше хора, щандове за раздаване на лимец, вкусни приготовления пак от лимец и най-вече усмивки. От името на организаторите – център „Идея Вита” и страницата „Здрав живот” ни гостува Калоян Гичев. С него си говорим за лимеца, за силата да израстваме…

 

Идеята на празника е да се сприятелим с лимеца

Защо организирахте празник именно на лимеца?

Организирахме празника на лимеца, за да се запознаем повече с това древно жито. Да научим с какво се отличава, от къде произхожда, как се отглежда, как и защо да го използваме.

Идеята на празника на лимеца е да се доближим повече до лимеца, да се сприятелим с него. Жито има специално място в нас българите – следва ни от първата стъпка до заминаването ни от този свят. Намира място в празниците и ритуалите. А лимецът е едно чудесно древно жито.

Вярвам, след празника лимеца вече ни е по-познат и близък.

 

DSC_1049

Разкажи ни за събитието – какво чувство преобладаваше?

Атмосферата беше празнична. Научихме нови неща, имаше стихове, песни, хора. Засадихме заедно една малка градинка с лимец. Така сега всеки път като ходим до център „Идея Вита” в София, ще наглеждаме лимеца 🙂

Имаше и няколко непредвидени лектори – различни производители, които бяха дошли също на празника. Те споделиха своя опит и още повече разшириха картината за лимеца.

След обяда имаше кулинарна работилница, в която видяхме замесването на хляб с лимец и квас, приготвяне на брашно с каменна мелница, приготвяне на смути и хляб „чапати“.

Акцент бяха и множеството ястия с лимец – няколко вида хляб от лимец, пълнени чушки, таратор, салати, сосове с лимец, сладкиши, кремчета и бонбони. Всичко вкусно и с лимец. Идеята ни беше да покажем разнообразие от начини за прилагане на лимеца. Всички много харесаха храната. Така празникът беше още по-пълен и усмихнат.

 

Лимецът не боледува и песицидите са непотребни

Кое е най-ценното, което се чу от страна на лекторите?

За мен беше интересно да чуя от всички производители – лимецът не боледува от болести и поради това не се използват пестициди при отглеждането. Не е необходимо и третирането на семената за посев. Това за мен е важно, вярвам и за всички – да имаме култура, която може да се отглежда масово без отрови. Освен чиста храна, по този начин, като човечество, ние щадим и пазим земята. Тук добрините са няколко – здраве за нас и чистота за природата – едно добро не идва само.
Има ли нещо, което свързва производителите на лимец у нас?

Това, което ги свързва най-напред, е лимецът. Отглеждането на това древно жито няма запазени традиции и сега се преоткриват добрите практики за време за засяване, гъстота на засяване, жътва, лющене.

Друго, което ги обединява е, че в някаква степен всеки се явява освен производител, така и човек, който носи информация за лимеца и я разпространява. Благодарение на всички – лимецът вече е по-познат, по-достъпен и търсен.

И аз благодаря на всички, които участват в този процес – познати и непознати. Благодаря на всички, които отглеждат и използват лимец – това чудно жито.

 

Повече пекари правят хляб от лимец

Можеш ли да сравниш отношението на хората към лимеца отпреди няколко години и днес?

Лимецът вече е по-познат. Някои факти са се потвърдили. Имаме вече повече натрупан и споделен опит. Лимецът е по-достъпен. В началото олющването и чистенето беше не с такова качество, сега с опита и използването на по-добри машини – това се подобрява.

Вече много хора са чували за лимеца, продава се в повече магазини, в някои посещавани търговски вериги, повече малки пекарни правят хляб от лимец. Наличен е и хляб от лимец в големите търговски вериги.

Има инициатива за задружно отглеждане на лимец и даряването му. Много хора са получили от този дар лимец. Идеята за безплатния хляб и лимеца често се среща. Така беше и на Празника на лимеца. Вярвам, от всичко това произтича и ще произтича добро.

 

Посланието на лимеца Обичай ме, сей ме, жъни ме, яж ме и прави добро 🙂 Имай силата да израстваш…

 

 

За Празника на лимеца с Калоян разговаря Краси Проданов