fbpx

Въведение в Боуен – интервю с Любомир Митев

LM-bowtech

Добър ден, Любомир! Моля, разкажи ни какво представлява Техниката Боуен?

Боуен е специфична мануална техника, която настройва тялото да се самолекува. Посредством определени движения, извършвани с ръце от практикуващия върху тялото на пациента, се подават сигнали към мозъка, в резултат на което самото тяло реагира по най-подходящия за него начин, за да се възстанови и балансира.

От къде произхожда?

В този си вид, методът произхожда от Австралия. За основател се счита австралийският народен лечител Том Боуен (1916 – 1982 г.). Забележителните резултати от неговата работа са привлекли вниманието на екип от специалисти, които в течение на няколко години са проследявали, описвали и систематизирали движенията, които Боуен извършвал върху телата на пациентите при различни заболявания. В резултат на това те са разработили достъпна система, по която днес може успешно да се преподава и изучава Техниката Боуен. Към днешна дата има над 35 000 практикуващи, обучени от Австралийската Академия по Боуен Техника, които работят в различни страни по света – основно в Австралия, Северна Америка, Западна Европа и на Балканския полуостров.

Как се практикува?

Повечето процедури се правят като пациентът е в легнало положение – по гръб или по корем, а в някои отделни случаи се правят от седеж или дори в изправено положение на тялото. Движенията може да се извършват през дрехите на пациента или директно върху кожата, по преценка на практикуващия. Техниката е изцяло мануална, т.е. работи се с ръце. Движенията се извършват по специфичен начин – чрез леко изтегляне на кожата и напречно претъркулване през мускулните и сухожилните влакна. За да стане малко по-ясно, ще направя аналогия с характерния тип движения, които се използват и в нашата народна лечителска практика, за които старите хора казват: „да прескочи жилата”. Движенията като цяло са леки, нежни и се извършват еднократно на определени места по тялото, през интервал от 2 минути. Паузите са необходими за да може подаденият чрез направеното движение сигнал да стигне до мозъка на пациента и да се обработи там с цел последващо саморегулиране и само коригиране на тялото, което се осъществява в течение на определен период от време след сеанса. Обикновено този период на самовъзстановяване отнема от 5 до 15 дни като отделните сеанси се провеждат средно през интервал от 7 дни. В конкретни случаи може да се окаже, че тялото се нуждае и от по-дълго време, например месец-два, за самовъзстановяване и проявяване на крайния положителен ефект от терапията.

За кого е подходящ?

На практика – за всички хора. Работи се с възрастни, деца, вкл. и новородени бебета, бременни жени, дори се прилага с успех и върху животни – кучета, котки, коне и др. Добре е всеки човек да мине през т.н. подготвителни или начални балансиращи процедури, които събуждат тялото и го сънастройват с Боуен движенията. При това положение, ако в последствие се наложи спешно лечение на конкретно заболяване или при злополука, практикуващият може директно да приложи по-специализирани процедури или комбинации от процедури за по-бърз и пълен ефект. В останалите случаи обикновено на първия сеанс се прави подготовка и чак след седмица, може да се премине към процедури за конкретното заболяване, орган и т. н.

Моля, сподели с нас твоя опит като Боуен практикуващ? Как започна всичко?

В началото самият аз започнах да посещавам Боуен сеанси като пациент при моя позната, която току що се бе завършила обучението си в техниката. Допадна ми начинът, по който се провеждаха сеансите и като резултат се повлиях много добре. Тогава в мен възникна и интересът да се обуча в тази техника и да я прилагам сам, помагайки на други хора. Техниката изглежда на пръв поглед елементарна и непретенциозна и реално може да се усвои от всеки, който прояви интерес да я практикува. Прилагането й обаче има мощно въздействие върху протичащите в тялото процеси. Окончателното решение да се насоча към Техниката Боуен дойде след един случай, при който моята позната бе помогнала, недалеч от нашия център Идея Вита на припаднал на улицата човек да се съвземе, прилагайки му комбинацията от т.н. „шокови точки” (4 Боуен движения). Между другото такъв случай имах и аз преди една година – с Боуен помогнах на припаднала възрастна жена в планината да се изправи на крака и да се прибере по живо – по здраво.

От тази гледна точка на мен ми е интересно да изследвам възможностите, които техниката Боуен носи в себе си, за активизиране на вътрешния самовъзстановителен потенциал на човешкото тяло. Хубавото е, че техниката не изисква никакви допълнителни уреди и инструменти. Единствените инструменти са ръцете на практикуващия, които той „носи” винаги със себе си, и може бързо и леко да помогне на всеки, който е в нужда, независимо къде се намира и без да се необходими допълнителни условия за това.

А би ли споделил някои интересни случаи?

Един от последните случаи е с жена, която дойде на Боуен сеанс за краката. Не беше си движила пръстите си на единия крак от над 10 години, не ги усещаше, сякаш нямаше никакъв живот в тях. На втория сеанс започна да си движи два пръста, а след третия сеанс се раздвижиха почти всички пръсти на крака. Беше голяма радост – и от нейна, и от моя страна. В момента група практикуващи работим върху документирането на повечето интересни случаи с пациенти, които смятаме, че си струва да споделим при представянията на Техниката Боуен в Център „Идея Вита”, които започнахме да провеждаме регулярно всеки месец. На тези срещи каним и пациенти, които имат желание да споделят своите истории, за да научат повече хора какви са възможностите на тази уникална техника.

Къде човек може да си направи Боуен процедури?

Ние практикуваме Боуен-техниката на две места в София: в Център „Идея Вита” на ул. „Лерин” 64 в кв. Бели Брези и в Боуен център „Южен парк” на бул. „Витоша” 139, вх. Б.
Има и други колеги в София и провинцията, които също практикуват тази техника.

Знам, че участваш в „Обединени Боуен центрове”, моля, разкажи ни повече за идеята.

Идеята съдържа няколко каузи:

  • да направим Техниката Боуен широко известна у нас като ефективен и холистичен метод за възстановяване, който по естествен път съдейства за решаването на изключително широк спектър от здравословни проблеми;
  • да дадем възможност на хората да получат по възможно най-достъпен начин помощ чрез Метода Боуен, без да поставяме условие за цена на услугата, като дадем на пациентите възможност сами да решават колко и как да се отблагодарят за помощта;
  • да покажем, че нашето общество е дораснало до тази степен на съзнание, при която отношенията на практикуващи и пациенти могат да се градят изключително на добрата воля за взаимопомощ и сътрудничество;
  • да съдействаме на хора, които носят лечителския дух в себе си, да го реализират чрез обучение в Техниката Боуен и прилагането й за помощ на близки и познати;
  • да насочваме млади хора към професията на Боуен практикуващи като възможност за лична реализация;
  • в населени места, където липсва постоянно медицинско обслужване, да помогнем да има поне един обучен в Техниката Боуен за оказване на помощ на нуждаещи се;

Как може човек да се свърже с вас и да си уговори час за Боуен-сеанс?

Всеки, който желае да се запише за Боуен сеанс може да се обади на тел. 0887 433 388; 0885 133 022; 02/ 444 38 55 и да си запише час при мен – Любомир Митев – или при някой от колегите – Люсиена Алексиева, Румен Лозанов

В заключение, би ли пожелал нещо на читателите на Здрав живот.

Пожеланието се съдържа в наименованието на сайта – Здрав живот. Пожелавам на хората да подхождат отговорно и с грижа към своето здраве, за да могат да се радват дълги години на здрав и щастлив живот.

 

Въпросите зададе Калоян Гичев