fbpx

Храненето като еволюция

DSC_7858

От доста време вече от развитието на човечеството, на храненето се гледа като на удоволствие, а не просто като на необходимост. Това е горе- долу като да гледаш на бензиностанцията като на място за ядене на сандвичи и пиене на кафе, вместо като на място за зареждане на автомобила с гориво. Ще кажете: Какво пречи едното на другото? Пречката е изместването на смисъла и прекрачването на границите, т. е. залитането в едната посока. Сега е добре да потърсим баланса и да се „върнем” до там, от където сме се отклонили, за да поемем пак по пътя на еволюцията. „Връщането” става с опростяване. До сега процесът е вървял към усложняване на храненето / голямо разнообразие от продукти от цял свят, вкл. и голяма част „рожба на химията”, ястия, приготвяни дълго и сложно, засищащи предимно вкусовите ни рецептори и т.н…/, сега е време да го опростим. Какво значи да опростим храненето? Да започнем да обработваме топлинно по- малко продуктите, за да запазим полезността им / 10-15 мин. за зеленчуци са достатъчни/; да си служим с по една техника на обработка – например само варене или само печене, а не първо варим, после запичаме или първо запържваме, после варим и т.н. и … накрая ядем „мъртва храна”. А понеже е мъртва, слагам овкусители като вегета, „вълшебни” сосове, подправки за картофи, за пиле, за риба, за фасул и др. подобни. На практика има подправки за всичко. Така, в крайна сметка, лишаваме организма от способностите му сам да открива и усеща вкусовете и те закърняват. Някои хора ми се оплакват, че здравословната храна не им е вкусна. Ами, как ще ти е вкусна, като ти си свикнал с натриевия глутаминат във всяка манджа и др. подобни „химии”, дори и без да знаеш понякога, а ние ти предлагаме да усетиш естествения вкус на картофа, чушката, земната ябълка и т.н. домашно производство. Това е все едно да взимаш хероин и да се оплакваш, че валериана не ти върши работа. Ами, спри с хероина, очисти тялото си и тогава ще разбереш истината. Пристрастяването към изкуствено подправената мъртва храна в дългосрочен план е не по- малко вредно от всяко друго пристрастяване – алкохол, цигари, наркотици, които пък са обявени официално за вредни и никой вече не се съмнява в това.

Друго оплакване – не знам как да си готвя здравословно, трудно е. Е, ела тогава на курсове по готварство, купи си книга, питай, експериментирай! Много хора смятат, че готвенето е нещо, което се подразбира от само себе си и че това го могат жените, като са си в къщи. Не смятат, че са умения и знания като всички други и е необходимо учене и обучение. Като секса – там е същата работа – всеки уж си го знае от някъде, ама малко хора го могат качествено, смислено и осъзнато, но това е друга тема.

Та, учете се бе хора, да си приготвяте бързо, лесно и вкусно здравословна храна. Ще си направите много повече добрини на тялото и на здравето, отколкото да гледате сериали, да пазарувате в молове или да ходите по митинги.

Друг аспект на здравословното хранене е инвестицията за уреди – напр. блендер, сокоизтисквачка…Били скъпи – казват хората. Да, ако си ги купувате за разнообразие – един път месечно да си направите суров пастет, бонбони или торта. Но ако ги използвате всеки ден? Като микровълновата, например или кафемашината. Те какви бели ни докараха! Сега са евтини, но в началото…Една хубава микровълнова фурничка струваше колкото цяла готварска печка с 4 котлона и фурна, а една кафемашина комбинирана за еспресо и шварц – цяла заплата. Сега хубавите блендери са скъпи, защото кой си ги купува? Единици осъзнати хора. Като започнат да се купуват масово, цената ще падне, ще има по- голямо предлагане – така работи пазарната икономика, знам го от опит.
И така – храненето като еволюция…

Забелязала съм, че когато се храня с други хора, особено ако са ми приятни и любими, ям по- малко, насищам се с по- малки количества. Това също е част от еволюцията. Да сте виждали животно да си намери храна и да я сподели с друго? Изяжда си я само и то по най- бързия начин. Много хора правят така…и преяждат. А на всичко отгоре, за разлика от животните, ядат и когато не са гладни. Ей така, за разнообразие или за удоволствие. Това, от друг ъгъл погледнато, си е чист „мазохизъм” – тормоз над тялото и всички органи да работят, когато това не е необходимо, т.е. това е „извънареден труд”, който изтощава и води до болести. После сме много „изненадани” защо боледуваме. Вярна е фразата, че „човек е това, което яде”, а аз ще добавя и както яде. Мисля, че ще е добре в училищата да се изучава нещо като „култура на здравословното хранене”; да има кръжоци по приготвяне на здравословна храна или как да си отглеждаме храната…Храненето като еволюция включва и отглеждането на храната, защото е тясно свързано със знанията за продуктите, качествата им, предназначението, използването за лечение, както и с културата и етиката на храненето. Някои от тези въпроси са предмет на земеделските семинари, които провеждаме.

В заключение: Мили хора и приятели, направете своя избор сега – изберете еволюцията и направете всичко възможно да се храните подобаващо, т.е. подкрепяйки еволюционния си път, а не деградирайки. Толкова хиляди години сте вървели, за да стигнете до тук и до това „златно време”.

Подкрепете еволюцията си! Това е най-смисленото нещо, което можете да направите “сега”!

 

Малко „реклама”: В „Идея Вита” подкрепяме еволюцията като предлагаме висококачествена здравословна храна, приготвена от нас на място, произвеждаме продукти сами, правим кръжоци за готварски умения и знания, предлагаме книги, организираме семинари в подкрепа на горното, споделяме рецепти …

 

Диана Митева