fbpx

Сок от нар

nar

Повече за нара:

Нарът е вид широколистно дърво или храст от род Punica или неговият плод.

Растението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. То е пренесено до Армения, средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливия си плод.

Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни – дълги са 3-7 см дълги и са широки 2 см. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).

Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи, на вкус сладки или леко кисели.

Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападана от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C.

 

Сок от нар:

На сокът от нар се приписват най-различни лечебни свойства – списъкът е много голям. Как стоят реално нещата, едва ли можем лесно да преценим, но най-вероятно, ако нямаме някакви особени проблеми с язва или друго стомашно заболяване, тогава сокът от нар може да внесе в нас повече жизненост. Както повечето прясно изцедени сокове той е богат на витамини, микроелемнти и антиоксиданти. Прочиства, обновява и тонизира.

А каква мъдрост е скрита в плодовете на нара и сбралите се зрънца, какви тайни носят – това е една задачка – загатка, над която можем да си мислим докато с радост, с любов и благодарност отпиваме от прясно изцеден сок от нар.

 

DSC_3359

Необходими продукти:

  • нар 🙂

 

DSC_3361

 

DSC_3362

За приготвянето на тази рецепта ни е необходима сокоизстисквачка. В случая използваме модел Sana на Omega.

 

DSC_3364

 

DSC_3366

Наздраве 🙂

 

Калоян Гичев, 26 ноември 2013, София.

* Различни модели сокоизстисквачки може да разгледате в магазина на Здрав живот>