fbpx

Лимецът е храната на бъдещето

LDM

Лимецът – зрънца живот

Любомир и Диана Митеви обгрижват и изпълват с любов център „Идея Вита” от две години. Мястото е привлекателно за хора, търсещи себе си и такива, които вярват, че здравословната храна е особено важна за нашите тела. Диана и Любомир гледат лимец от няколко години. Намерили са съмишленици, с които заедно се грижат за древното жито. А то, само по себе си, иска да бъде обичано, да се отнасяш с уважение и любов към него… Как го правят, споделя с нас семейство Митеви.

„Вярваме, че това е храната на бъдещето, защото древното жито се самоотглежда…”

Разкажете ни за началото, как започна любовта ви с лимеца?

Чухме за първи път за древното жито през 2008-а на една конференция в Старозагорските минерални бани. Следващата година в кооперация „Розова зора” имаше беседа за хляба и на нея отново говориха за лимеца. Ние, като едни експериментатори – винаги сме били такива в живота си, сметнахме, че можем да опитаме да отгледаме и да се храним с древното жито. Веднага се намериха съмишленици, с които заедно засяхме 1,2 декара първоначално. Купихме 30 кг семе и започнахме. За нас самите е много важно да опитваме всичко, което предлагаме в център „Идея Вита”, а ако можем да си го произведем – още по-хубаво.

Кое е най-ценното качество на лимеца според вас?

Всичко му е ценно, не бихме искали да класифицираме. На пръв поглед като го видиш, създава усещане за нещо златисто, меко, чудновато, след това става ясно, че може да те нахрани с малко – всъщност с едно бурканче накиснат лимец можеш да издържиш цял ден. Ние вярваме, че това е храната на бъдещето, защото древното жито се самоотглежда. По някакъв начин прави връзка, с това което му е необходимо и природата му дава именно това, от което има нужда. Вие знаете, че за всяко друго растение трябва да полагаш грижи – зеленчуци, плодове, цветя. Искат поливане, искат прекопаване. Докато лимецът ще стои жив и ще чака да дойде дъжд и ще получи това, от което се нуждае. Всъщност до момента в нашата практика нямаме случай, в който да сме посели лимец и да нямаме реколта. Отделно всички знаем, че където се сади лимец, мястото се облагородява. Затова и качествата му са многобройни и все положителни.

„Много места в България ще бъдат облагородени с това чудо на природата.”

Какво споделят хората за лимеца?

Ние сме реалисти – не са много хората, които разговарят за лимец на този етап. Най-често ни питат за отглеждането, за себестойност, за продажна цена. Скоро си дадохме сметка, че в съвременния материален свят има много положителна страна в отглеждането на лимец. Познаваме доста бизнесмени, които повлияни от интереса на хората и от продажната цена, която сигурно смятат за висока, тази година насадиха лимец в големи количества. Това е прекрасно, защото догодина се очакват доста повече произведени килограми лимец. Потреблението обаче към момента не е равно на предлагането. И ние смятаме, че ще се получи един момент догодина, в който ще има много лимец на пазара. Което пък е чудесно, защото цената ще падне и ще бъде достъпно за много хора. А също и много места в България ще бъдат облагородени с това чудо на природата, както и много бизнес модели ще бъдат повлияни от древното жито и от неговите прекрасни качества. Радваме се, че се случват подобни процеси и подкрепяме всеки, който иска да сади лимец. Извън тази търговска страна в отглеждането и предлагането напоследък се появиха прекрасни идеи на млади хора, които сеят и подаряват жито. Един такъв пример е Иван Андонов, който за поредна година събира съмишленици и дружно засяват лимец.Това е благородна кауза, която ние безрезервно подкрепяме и разпространяваме.

„Във всички видове тестени сладкиши използваме лимецово брашно.”

Как прилагате лимеца в ежедневието си?

Първото нещо, което направихме с лимец, беше житния режим. Подариха ни 3 кг, които с голям ентусиазъм и радост употребихме. След това в център „Идея Вита” започнахме редовно да приготвяме сладките за добро настроение, описани в книгата на Емил Елмазов за лимеца. Нашите клиенти ги приемат много добре и с голямо удоволствие ги хапват. Дори стават любими и се пристрастяват. В кухнята ежедневно приготвяме здравословна храна и заместваме зърнени култури и варива с лимец. Използваме го за сгъстяване на супи и за облагородяване на ястия, понякога вместо брашно за различни заливки на мусака, огретени. Във всички видове тестени сладкиши използваме лимецово брашно. В десерти също го слагаме – различни кремчета, торти и бонбони. Най-новите ни рецепти от суровата кухня са мляко, сирене и пастети от лимец, които научихме от нашите приятели – Калоян Гичев, „Здрав живот” и сем. Славови от „Вита Рама”.

Как клиентите Ви посрещат тези новости в кухнята?

Определено печените ястия към момента се приемат по-добре, по-познати са. Суровите ястия хората предимно опитват, като нещо екзотично, но като че ли не са склонни да използват редовно сурова кухня. Много овации събираме, когато ястието наподобява нещо познато. „Фантазия с лимец” прилича на пица или на кюфтета в зависимост от формата и се подкрепя от клиентите ни. Пълнените чушки, таратора, сладкишите също се възприемат много добре.

Имате ли любима рецепта?

Всяка рецепта, която приготвяме, ни е любима, защото го правим с любов и удоволствие. Същото важи и за консумацията.