fbpx

Калоян Гичев – за сътворяването на рецептите

Калоян Гичев - за сътворяването на рецептите

Здравейте, приятели на Здрав живот,

В тази статия ще споделя за сътворяването на рецептите, които публикувам в сайта на Здрав живот. Някои от рецептите сте опитвали вкъщи, на някое събитие, в център Идея Вита или в друго заведение за здравословно хранене. Ако още не сте, се надявам да харесате някоя от всички, да я претворите и да зарадвате с нещо вкусно и здравословно близки и приятели :-).

 

Приготвянето на рецепти е процес, в който творчеството се съчетава с разума в търсене на добро съзвучие

Има и такива рецепти, които не се оказват особено сполучливи – примерно са с по-специфичен вкус, който няма да е широко харесван. Някой пък се получават от първия път – дори и в точни грамажи. Такава е рецептата за здравословни бонбони “Сладки усмивки” – тя стана от първия път и не е променяна, правена е от мнозина, претворявана във варианти и носеща радостта на суровите ядки, на сусамовия тахан и меда. Вярвам, че ако човек би искал да яде бонбони, то тези са едни от най-здравословните.

 

Съучастие – зад някои рецепти стоят приятели, които ми помагат, дават идеи и заедно споделяме радостта да достигнем до някоя рецепта. А има и рецепти изцяло споделени от други хора. Благодаря на всички, които помагат в това – да има повече рецепти и разнообразие, които да могат да се приложат, когато човек се храни здравословно.

 

Светлината и заснемането

DSC_3788

За заснемането на рецептите светлината е от съществено значение и за това често използвам импулсно осветление – светкавица, която насочвам към тавана. Това позволява светлината да се отразява и разпръсква, така всичко е добре осветено и няма много сенки. Понякога ползвам и втора светкавица и фотографска палатка. Познанията за работа с програми за обработване на изображения също са от полза, за да се получат снимките още по-добри.

 

DSC_2253

 

Опити

Някои рецепти не записвам и са неповторими точно същите. А понеже ги правя съвсем рядко, все още са в процес на усъвършенстване без да имат утвърдено съдържание и пропорции. Следващите снимки са от такива рецепти:

DSC_2267

Бяха вкусни бонбони от различни съставки и няколко серии. Понеже акцентът беше изпробване, липсваха записки и така само единият вид се установи и произлезе следната рецепта: шоколадови бонбони „Вълшебство“.

 

DSC_2271

 

DSC_0984

 

DSC_1307

Има няколко варианта на чудесни рецепти за крекери. Едните са особено вкусни и вече опитани от много хора. Същевременно са опитани и от малко хора, но многократно 🙂

Запланувано е заснемане на утвърдената рецепта.

 

DSC_2676

 

DSC_2685

При тази рецепта резултатът не беше особено впечатляващ. Оказа се доста по-вкусно всичко да се нареже и обърка, без допълнителни обработки.

 

DSC_2671

Покълналият сусам може би е полезен колкото и горчив 🙂 За това решихме да спестим рецепти с него.

 

Сезонност

Някои рецепти докато се установят и заснемат преминава сезонността на използваните продукти и не е уместно да се публикуват. За пример, ако февруари няма череши, някак не е разумно да се отделя внимание на рецепта с череши.

DSC_9813

Напитка с лимец и пъпеш

 

DSC_9825

Кремче с лимец и праскови

 

DSC_9793

Таратор с мляко от лимец и слънчоглед, крекери и маслини

 

DSC_0912

Мляко от царевица, грозде и семки от пъпеш

 

DSC_2181

Сок от грозде с ядково мляко от домашен покълнал слънчоглед

 

DSC_2107

Сок от грозде, ядково мляко и лавандула

 

DSC_2133

 

Често радостта е в по-простите рецепти

Рядко, но има случаи, в които поради не добрия резултат, следва усложняване на рецептата, с цел подобряване. Понякога не се получава и е добре да се премине към друга рецепта.

DSC_3292

Сокът от захарно цвекло е много сладък, но някак оставя едно дразнение на гърлото. То се проявява дори и когато сокът се използва за подлсаждане на ядкови млека

 

DSC_3313

На това смути и банана не помогна много, за да стане рецепта, която да искаме да повторим.

 

Развитие

Някои рецепти имат добро бъдеще, трябва само време и още опити. Тъй като все пак не може да се приготвя и яде неограничено, понякога времето е по-дълго.

DSC_3258

 

DSC_3275

 

DSC_3299

 

DSC_2149

 

DSC_0962

 

Нови открития

Имах радостта да изпробвам някои машини за здравословно хранене. С една се получи това слънчогледово-чушково сирене.  Очаквайте скоро рецептата в Здрав живот.

DSC_2312

 

Надявам се разказът в снимки за част от процеса по сътворяване на рецептите да е бил интересен. Да сте се усмихнали, вдъхновили или да сте научили нещо, да се е породила нова идея във вас.

 

Всичко най-добро 🙂

Здраве и вдъхновение за всички 🙂

 

За Здрав живот – Калоян Гичев, 18 декември, София.