fbpx

Веганство и интегрално здраве – интервю с д-р Пашкулев

д-р Пашкулев

Д-р Пашкулев, знаем, че отдавна работите по въпросите на природосъобразното хранене и лекуване. Все повече хора се интересуват от веганството, дали наистина е полезно, или пък води до опасен недоимък на хранителни съставки, като например белтъчини и витамин В12? За полезните страни на храненето с растителни храни все по-малко се спори, даже и в “официалните “диетологични кръгове. Но дали здравословните, екологични и духовни предимства на веганството не се придружават от също така значителни рискове?

Д-р Пашкулев: Този въпрос е както нарастващо актуален, така и доста сложен. Няма да е зле да го разбием на подтеми… Тогава, първо – принципно за ползите. Някои научни изследвания и авторитети действително ги изтъкват, докато други твърдят, че няма значима разлика по отношение на общото здраве при хората на смесено хранене и тези, които са изцяло или силно преобладаващо на растителна диета. Повечето хора все още отхвърлят животинските продукти не с основна цел самоусъвършенстване или по еко причини, а за да се лекуват, и то от тежки болести! Значи, даже да не са средно по-здрави от другите, щом са стартирали от едно незавидно равнище и после повечето са се подобрили, това е достатъчно показателно за принципния потенциал на растителната диета. И освен това, далеч по-добро би било “представянето” им, ако те умееха по-умело да балансират менюто си и евентуално да го суплементират грамотно.

Това означава ли, че “обикновените” хора по-лесно балансират храненето си, а при веганите това е по-трудно?

Д-р Пашкулев: Да, поне при днешното ниво на информираност и условия за достъп до подходящите продукти. Веганите имат нужда от много повече общи и конкретни познания! Те нерядко страдат, ако вместо да осъществят баланс чрез разнообразни и качествени базови продукти, “суперхрани” и евентуално добавки, се поддадат на по-лесно провеждащото се едностранчиво хранене. Необходимо е да се съчетават възможно по-екологични, включително отглеждани и събирани в диво състояние, плодове и зеленчуци, с ядки, семена, цветен прашец, водорасли, кълнове…

Знаем, че редица болести на сърдечносъдовата система, ставите, алергиите, диабетът и даже някои тумори, са по-редки при “зелено надмощие” на масата. Кои обаче проблеми са по-чести, ако храненето не се балансира добре?

Д-р Пашкулев: Това са разнообразни сривове на неврохормоните (и съответно – емоционална неустойчивост), анемии, хормонални нарушения (включително проблеми с цикъла у жените), слаба мускулатура, лошо храносмилане, разрушаване на зъбите и ставите и т.н. Невротрансмитерите се синтезират главно сутрин, а много вегани пропускат закуската или пият само някакъв сок – нужни са белтъчни и богати на омега-3 храни: чиа, ленено и конопено семе, орехи, цветен прашец и водораслови продукти, за да се осигури стабилно ниво на този синтез. Сухите плодове следва да се накисват, а медът – да се разтваря преди употреба, защото многото концентрирани захари, даже и да са естествени, могат да увредят зъбите, да повишат газообразуването и да доведат до обменна и нервна неустойчивост.

Суровоядното веганство не е ли по-рисковано в тези отношения?

Д-р Пашкулев: Всеки човек може да се разтоварва и енергизира чрез кратки плодово-зеленчукови, сокови, шейкови или по-разнообразни суровоядни епизоди. Но не са толкова много хората, които са на 100% добре, когато са на 100% сурова храна, от години! Не бива рязко да се преминава от обикновена смесена храна към суровоядно веганство! Преобладаващото суровоядство, но с включване и на 20-40% готвени зърнени храни и зеленчуци е препоръчително като траен режим при много хора, а за решилите да продължат – поне като преходен “буфер”. Не е основателно становището на някои суровоядци, че всяка готвена храна е едва ли не еднакво лоша за здравето – има огромна разлика между нездравословните пържени, престояли, пресолени и т.н. гозби и щадящо сготвените зеленчукови и пълнозърнести продукти.

Имат ли нужда пълните вегетарианци от хранителни добавки?

Д-р Пашкулев: Според мене, по-често имат, но в някои случаи само минимално, докато в други – значително. Изследванията показват огромни разлики между отделните вегани в нивата на някои аминокиселини и техни производни (таурин, карнитин, карнозин), есенциални масти, минерали, витамин В12 и т.н. Значи някои се справят далеч по-добре от останалите, и именно вторите (за предпочитане – след поне еднократна консултация със специалист и евентуално някои изследвания) е важно да приемат определени добавки. Подчертавам, те да бъдат компетентно подбрани и дозирани индивидуално; случайното приемане на какви да са продукти рядко може да е от особена полза, а често е ненужен разход!

Да се спрем повече на витамин В12. Дали лабораторното му изследване е необходимо или има и осезаеми белези за проблеми с него? Дали добавките са задължителни и кои от тях са за предпочитане?

Д-р Пашкулев: Ако усвояването на този витамин е лошо, и многото животинска храна не спасява, а ако е добро, не съвсем пълните вегани не са застрашени! 2-3 супени лъжици мляко средно дневно, или минимални количества от други животински продукти, вече осигуряват минималните потребности. В черния ни дроб може да се складират запаси за няколко години; а е още неизяснен и въпросът дали наистина не се усвоява произвежданият от червата витамин, както се твърди сега в “официалната” диетология. Има данни, включително у нас, за пълни вегани, които от 20 и повече години са в отлично здраве и даже имат нормални нива на витамин В12! За съжаление, при редица други това ниво подмолно спада и те нямат изявени признаци на недоимък, а после, когато такива се появят, изследваното равнище е вече застрашително ниско. Ето защо, поне при най-стриктните многогодишни вегани, аз започнах да препоръчвам профилактично изследване. За вземане препоръчвам главно метилкобаламин, една емблематична за модерната наука форма на витамин В12. Отчало може да се пие по повече – 1000-2000 мкг. на ден; и ако до няколко месеца се нормализира изследването, рязко се намалява или даже се спира за дълго приемът.

А защо? Не е ли полезно да се продължи редовно с високите дози?

Д-р Пашкулев: Не мисля! Ниското ниво на В12 има общоизвестни минуси за кръвта и нервната система, но прекаленият внос на този витамин има своите минуси, например по-бързо развитие на редица паразити и туморни клетки. Идеята тук е да включваме концентрирани добавки само при нужда и да ги ограничим или спрем, след като нуждата вече я няма.

Да приемем, че сме от онези, които по принцип добре понасят веганството или от онези, които са успели, чрез специални диетични нагласи и добавки, да го регулират – доколко то ще реши здравните проблеми и ще ни извиси духовно?

Д-р Пашкулев: За да се излекуват и тялото, и душата – не непременно пълно, но ярко преобладаващо растително изхранване често е измежду най-важните дела. Важно обаче е както и да го съчетаем с балансирана двигателна активност и релакс, използване на природните фактори – слънце, въздух, вода и други
общооздравителни мерки, психорегулации и др, т. е. да практикуваме интегрален подход. Ако човек не се развива и в други направления, и най-съвършеното хранене не може да е достатъчно. То може да даде и “странични ефекти”, като например месиански амбиции да се агитират другите, без да имаме представа за индивидуалната им различност, както и до псевдодуховни претенции. Да, растителното хранене е по-добро като база за духовното развитие, но то не осигурява автоматично постигането и на всички следващи култивации; а е вярно и че те могат да бъдат успешно реализирани също и от хора, които не са на 100% растителноядни.

Във вашия сайт – www.dpashkulev.info освен общи сведения за вашите консултации, продукти и книги, Вие сте започнал да изграждате и безплатен справочник за природосъобразни методи и средства. Кога ще бъде завършен той?

Д-р Пашкулев: Предпочитам да не бъде завършван, а непрекъснато допълван и уточняван! Надявам се, до няколко седмици вече ще е достатъчно развит, за да може всеки да намери по нещо важно и полезно за себе си. А защо не и приятно? Въпреки трудностите, които днес изпитва здравеопазването, ние можем, чрез интелигентно насочени избори, много да допринесем за своето здраве и многостранно развитие.


д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info