fbpx

Соли за равновесие – д-р Шуслер създава биохимична система да сме здрави

Schüssler-Salze

Д-р Шуслер създава биохимична система да сме здрави, която съдържа точно 12 елемента

Системата на д-р Шуслер (1821-1898) се основава на потребността на всяка наша клетка от минерални вещества, за да изпълнява своята функция. Отричан и пренебрегван от специалистите, немският лекар спечелил още приживе уважението на съгражданите си от Олденбург, пък и на сънародниците си. Изминалите 135 години от създаването на Шуслеровите соли само показват колко навременно е било откритието на учения. Все повече са ни необходими тъканните соли, все повече специфична храна искат клетките ни.

Д-р Шуслер се родеел с хомеопатията

По времето, в което започвал да гради научните си обосновки, хомеопатията била още млада наука. Последователите на д-р Ханеман обаче срещали много затруднения в работата си. Споменават се примери как лекарските дружества изключвали от редиците си свои колеги, преминали към „противниковия” лагер. Още през втората половина на ХІХ в. обаче имало много разочаровани от модерната медицина и природофилософския, както и природонаучния ракурс печелили много почитатели.

Именно на базата на природните зависимости развива себе си като специалист Вилхелм Шуслер. Започнал да изучава медицина едва 30-годишен – през 1851 г., защото финансовото му положение било много трудно. Парадокс е, че поради липса на средства му липсвала матурата за средно образование. Въпреки това изучавал медицински науки в Париж, Берлин и Гисен. Заради славата на факултета на Карловия университет в Прага, прекарва един семестър и там. Налага се първо да защити матура в родния Олденбург преди да се яви на държавен изпит в Гисен. Директорът на старото му училище му подава диплома за средно образование с думите: „Господин доктор, издържахте матурата много добре!”

Първата работа на новодипломирания д-р Шуслер била да подаде молба да практикува хомеопатия. Хонорарите били по-ниски, но той върви по избраната пътека, колкото и трудности да му носи това. Започнал обаче веднага да търси методи, които да издигнат здравето още по-високо. На първо място, д-р Шуслер изхождал от неделимистта на всички биохимични процеси, които протичат в клетката. Цитирал книгата на Молехот „Кръговрат на живота”, която се превръща във вдъхновение за неговите разработки. Строежът и жизнеспособността на органите са обусловени от необходимите неорганични съставки, пише холандският учен, който преподава физиологична химия в Хайделберг и други известни европейски университети.

Ражда се науката биохимия

На тази база д-р Шуслер започва да изследва неорганичните соли. Вярва, че те са разковничето да приемаме ограничен брой лекарства в зависимост от проблемите, от които страдаме. Така стигаме до 1873 г., когато 52-годишният практик публикува в немския „Вестник за обща хомеопатия” своята „Съкратена хомеопатична терапия”. За общопрактикуващите лекари и дори за хомеопатите било шок твърдението му, че всеобщо използваните лекарства са излишни. Всичко, от което човек има нужда, са 12 лекарства с минерален произход, които съдържат т. нар. физиологични функционални вещества, намиращи се в организма.

Дотогава хомеопатите е трябвало да изучават безброй фармакологични картини и комбинации. Така е всъщност и днес. Затова крачката, която д-р Шуслер предлага да се направи, е наистина невъобразима. Но на критиките той отговаря със самостоятелно издание на своята „Терапия”, от заглавието на която вече е отпаднала думичката „хомеопатична”.

„Моят лечителски опит – казва сам докторът, – не е хомеопатичен, защото е основан не на принципа на подобността, както е в хомеопатията, а на физиологично химичните процеси, които се случват в организма.” Затова и направлението, на което сам се явява баща, постепенно се налага като биохимия.

Клетъчните соли „събуждат” клетката

Солите в основата на практиката на д-р Шуслер се състоят изключително от минерали, които се съдържат и в телата ни – като например каций, калий, магнезий, фосфор, хлор и др. Тъй като са естествена част от нас, всички те подпомагат метаболизма. Допълват минералните липси в нас – при това директно в тъканите на телесните ни органи. Въздействието от биохимична гледна точка е действително впечатляващо.

За да предложи такова лечение, д-р Шуслер отчита простичкия факт, че като имаме липса на някой от тези минерали, се нарушава клетъчният метаболизъм, а с това постепенно разрушаваме здравето си. Ненапразно ще срещнете Шуслеровите соли и с име тъканни или клетъчни соли.

Основата на лечението със солите е в принципа, че като се установи дефицит на някое минерално вещество, компенсираме с прием на подобно вещество – под формата на лекарство. При това важна част от идеята е, че по този начин подаваме на организма информация, която да предизвика клетките ни да започнат да попълват запасите си от определено вещество по естествения за тях начин. Тук липсва насилието, организмът е и продължава да бъде автономна система, която сама разрешава проблемите си. Изцеряването не води до изкривяване и нови проблеми, възникнали на други места, в други системи и с други вещества, както става често с лекарствата в класическата медицина.

Днес солите са още по-актуални

Шуслеровите соли са минерали в активна форма. Приемат се под формата на таблетка през устата, като могат да се разтворят и в чаша вода. Проникват през мембраната на устната лигавица в кръвта и така се включват в кръвообращението. Веднага стават достъпни и клетките могат да усвоят това, от което имат нужда. Човек се чувства зареден при дълготрайно използване, в равновесие.

Принципът на изработване на солите е същият като при един хомеопатичен препарат. Казва се, че най-добре се възприемат от организма, когато са потенцирани до шесто десетично разреждане (D6), т.е. съотношението между активното вещество и лактозата е 1:1 000 000. Сам д-р Шуслер казва, че дозата на предписаната с биохимична цел сол трябва да е по-скоро малка, отколкото голяма. Солите се предлагат и в разреждане D12. Въздействието им е всъщност основано на правилото на дефицита, затова е редно специалист да препоръча необходимата потенция.

Една от причините днес тези соли да са толкова актуални, е в обедняването на почвата. Минералните вещества в зеленчуците са с пъти по-малко, отколкото по времето, когато д-р Шуслер разработва метода си. Именно затова е от значение да придадем градивен материал, който клетката да използва, да събудим буквално апетита й за живот, да я уравновесим. Като е пълноценна част от системата, в която е включена, тя поддържа и нашето здраве. Това е простичката мисия на Шуслеровите соли. Мисия да поддържа в нас баланса.

Книга, която да подскаже ролята на минералите

Д-р Шуслер има много последователи, главно от лоното на хомеопатите. Солите в един момент от 12 стават 24, въпреки научния и предпазлив подход на самия създател на биохимията. Изцяло в традицията на нейния баща, но добавяйки много съвременна информация за въздействието на солите пишат своя обемист труд Томас Файхтингер, Елизабет Мандл и Сузана Нидан-Файхтингер. Интересно е свързването на науката за минералните соли на д-р Шуслер с други природни методи, като цветните есенции на д-р Бах. Последователно са описани не само първоначално създадените 12 соли, но и съвременните, които също намират много приложения. Това е книга за съвременното значение и употреба на Шуслеровите соли, книга за развитието на науката биохимия. Важна част от нея е реперториумът, който говори и на езика на специалистите. Така е съставен този наръчник, че да отговори на въпросите на всеки заинтересован, четем в предговора. Отваря врата към профилактика, а на болните – към един вдъхващ надежда път за изцерение.

Зодията ни води към минералното вещество

Един от големите последователи на д-р Шуслер, американецът Джордж Вашингтон Кери свързва биохимичната система със зодиака. Всяка една от 12-те соли отговаря на някоя от зодиите. Затова и използването на тъканна сол, която крие характера на зодията, винаги ще ни е от полза. Астрологичната медицина се основава на разбирането, че всеки от органите ни носи в себе си смисъла на някоя от зодиите – от Овена-глава до Риби-ходила. Друг вид използване на Шуслеровите соли пък е свързано с характеристиките на цветовете Всяка от 12-те се изобразява в характерен цвят и дава различни предимства. Върху тази система солите използва и метода Аура сома.

Липсата на соли се изписва на лицето ни

Първите признаци за дефицит на тъканни соли може да се прочете в лицето, при това дълго преди да се изяви под формата на болест. Чрез анализ на цвета на лицето ни, както и структурата на кожата, може да се открият липсващите на клетките ни соли. Така на клетъчно ниво повлияваме и запълваме този дефицит. Преждевременно „увехналата” кожа е признак именно за липса на минерали. Чрез приемане на необходимите соли преждевременното остаряване на кожата се преодолява. Изравнява се в нас баланса.

 

 

За откритието на д-р Шуслер ви разказа Краси Проданов