fbpx

Лимецът пробужда добродетелите

DSC_9890

Твореца в мен е знаково име, когато се каже лимец. Така изразява същността си Иван Андонов. Заедно с приятелите си, Иван или Твореца зася близо 1000 дка от небесното зърно тази есен. Не питайте колко струва, предупреждава от интернет страницата си Твореца… Защото това е лимец, който се подарява!

Да бъдем всички по-добри, е посланието на безплатния лимец, който Твореца раздава

Кое е най-голямото чудо на лимеца?

Трудно се степенуват чудесата по големина : ). Най-голямото чудо е това, че то е дар от Твореца на Единната съвършена Вселена. Дар за всички негови деца. Дар, който ражда в нас безброй чудеса. Лимецът е чудо, което ражда чудеса във всеки, който го обича, разбира и уважава, благославяйки го с благодарност.

Сега зрънцата покълват, израстват… Как се чувства човек, който израства с нова същност, насочена към добро, към творчество? Спомага ли лимецът за това?

Чувствата при това израстване са божествени, това е най-близката дума, която може да ги опише. Чувства на радост, смирение и най-вече на благодарност към Цялото за възможността да проявяваме доброто в този велик живот, вървейки по пътя заедно с истината. Лимецът спомага много за израстването на добротата във всеки, който избере съзнателно и разумно да върви по пътя на проявената доброта. Това е едно от големите чудеса на лимеца – той ни прави по-добри и будни. Уважаваме ли го, благодарни ли сме, то тогава ни предава най-много от добротата си. Хората, които са загубили добротата в себе си, могат да я възвърнат с приемането на това лечебно зърно.

 

dlcc2013-01

Как се случи така, че започна всъщност да подаряваш от това древно жито? Няма ли сърдити, които да речем разчитат на продажби, та да се издържат?

Как се случи ли… случи се ей тъй, като всяко чудо, което се случва около светлите небеса : ). Избрах да вървя по този път на светлината. Вярвам, че разумното даряване разпалва добротата и любовта в хората. Вярвам, че житото е нещо свещено и както всички свещени неща, така и то е хубаво да бъде дар. Като се докосне човек до този дар, се изчиства, обновява се и в него се ражда една искра доброта, която му помага да възстанови връзката си с Природата, земята, зрънцето, водата, Слънцето, светлината… Сърдити има, малко са тези, които познавам, но ги има, и те, разбира се, си имат своето място в съвършенството : ). Едно неразумно дете се сърди сърди, докато извърви един път, за да осъзнае някой истини и разумното в него започва да работи и то разбира, че сърденето не помага по пътя към доброто. Благодарен съм, че ги има тези хора, усещам неизживяното в тях и знам, че всички минаваме по този път, за да познаем свободата. Някой от сърдещите пък са добри уроци за усъвършенстване на смирението. Примерно, една девойка е подала жалба срещу идеята да се дарява лимец и неразумно погледнато, това води до ненужно отделено време на властите за разправии. Звънят, питат, разкарват те до полицията, търсят обяснения и т.н. Но когато човек погледне разумно и прояви това смирение, любов, разбиране и приемане на сърдитата девойка, тогава той осъзнава, колко много му помага сърдитото човече.

Когато човек гледа разумно на случващото се, тогава той с мъдростта вижда, че злото всъщност допринася за доброто, то е просто непроявено добро : ). Когато се проявяват любовта, мъдростта и има разбиране, приемане, тогава злото помага на доброто, без дори то да знае : ). Така че все що става, е за добро : ). Може ли Великият Творец, който е сътворил тази съвършена Вселена с всичките и съвършени детайли, на които всеки е свидетел, да сътвори нещо, което не е за добро? : ) Аз живея с вярата, че Творецът е Един и е добър и всичко що е сътворил, е за добро и няма никакви други същества, които да се борят с него и да са против доброто. С други думи, и злото е сътворено от Единния Творец и то си има своето място, и то ще порасне и ще стане добро, защото това е животът… любов… доброта… красота : ).

Житният режим е духовно и физическо чудо

Сигурно най-много те питат за безплатния лимец покрай Житния режим на Учителя Дънов. Ето, че пак настана време за него… Какво препоръчваш за фактическото му изпълнение, как го правиш ти?

Това е едно от вдъхновенията, които се родиха в мен миналото лято – да се дари древното зърно на тези, които желаят да го използват, за да се обновят и изчистят. Реших, че когато човек има достатъчно воля и желание да се обнови и изпълни с чистота, тогава би било хубаво да получи като дар лечебното зърно, с което ще се храни. По този начин той се докосва до тази добрина, която заживява в него. Дава му стимул, помага на волята му, вдъхновява го, за да изпълни този свещен режим. Получавайки този дар се ражда желанието да разпространи доброто, да го предаде, да го множи. Нещо толкова мъничко може да отключи много добринки в човека. И така започнах да търся хора, които са готови да се обновят с чистота чрез режима и да приемат този дар. Това ме прави щастлив, защото вярвам в идеята, но аз съм просто един от многото служители. Житният пост, даден от Учителя Беинса Дуно, е едно прекрасно нещо за всеки човек, който е избрал чистия и по-разумен духовен живот. Голям дар бе за мен, когато разбрах за този режим преди няколко години. Знам на какви чудеса е способен Житният режим – духовни и физически, затова за мен е радост да вдъхновявам по някакъв начин все повече хора, за да се докоснат и те до тези чудеса. Много са нещата, които мога да препоръчам за изпълнението на режима, но основното е всеки да се довери на чистата интуиция в себе си. Всички сме различни и затова за всеки най-добрият начин да направи режима е различен. Последните няколко режима правя със съвсем суров лимец, така той ми е най-вкусен, най-жив. Лимецът е мекичък, но все пак си трябват зъбки, за да му се наслади човек в сурово състояние. За тези, които нямат здрави зъбки, бих препоръчал да го накисват в хладка вода, но не и в гореща, нито пък да се вари, така се губи много от живата му енергия. Не бих могъл да си позволя да посъветвам хората да правят режима по начина, по който аз го правя. Един приятел казва, че това, моето дори не е житен режим, понеже повечето пъти не ям орехите, меда, лимона, ябълките и хапвам само по няколко грама жито на ден. Но за мен 100 г са много и нямам нужда от такова количество. Има много енергия в суровия лимец и ако човек го дъвчи доста продължително, тогава той се нахранва и с много по-малко от максимума, който е препоръчан за деня.

Бих посъветвал тези, които търсят съвет, да не си изяждат задължително всичкото количество продукти за деня, а само толкова, колкото усещат за нужно и достатъчно. Важно е човек да се научи да уважава храната и да се храни бавно и разумно – житото помага за това. Специалното в този режим е, че той е прекрасен метод за духовно израстване и чрез него човек може да събуди много добродетели в себе си за кратко време, както и да обнови клетките на тялото си. Аз всеки път го правя различно режима, това е защото както всички, така и аз непрекъснато се променям, затова трябва да наблюдаваме себе си, интуицията, усещанията, чувствата… това по-разумното в нас, което ни показва най-добрия път.

Търсят се доброволци за раздаване на безплатния лимец

А откъде да си вземат хората лимец? Как да си заявят? Наистина ли е безплатен : )?

Безплатен е, да : ). Откъде точно да си го вземат, е нещо, което предстои да се разбере. Във всички големи градове се търсят доброволци, на които да се изпрати определения брой пликчета с лимец и направилите заявка от този град ще могат да си го вземат от въпросния доброволец. Всеки може да направи заявка да получи дар лимец за житния пост, като в сайта www.благо-даря.com, в секцията „Житен пост“ напише в коментар името си и от кой град е. Така, когато наближи режима, ще олющим лимеца, за да бъдат зрънцата съвсем свежи и живи, и във всеки град ще изпратим по толкова пликчета, колкото са заявките. Затова съветвам желаещите да получат този дар по-скоро да се запишат в сайта. Не е нужна регистрация или лични данни, просто име и град. И след като се разбере в кой град и къде ще са дар-пликчетата с лимец, ще може всеки да провери това в сайта.

 

Сигурно тези ниви, които засявате, са собственост на различни хора. С какво чувство ви ги предоставят?

Да, така е, нивите са собственост на различни хора. Хубавото и красивото е, че всички те ги предоставят с радост. Има го момента на учудването, когато първоначално разберат идеята, трудна им е за вярване, но когато се убедят в истинността й, тогава се радват много на доброто и който с каквото може, помага.

 

dlcc2013-55

В лимеца прозира любовта

А на какво разчиташ – да се появят и други Творци, които да сеят и подаряват небесното зърно, или да успеете да прибавите още земя към сега обработваната?

Разчитам на Божията воля : ). Ако това е волята Му, то ще го бъде.
На какво можеш да оприличиш едно зрънце лимец? Какво виждаш в него?
Мога да го оприлича на Любовта. На много добродетели, концентрирани в едно зрънце. Това е и което виждам в него : ).

 

DSC_1990

Слънчев хляб

Като помолихме Иван за любимата му рецепта, той първо отсече, че всичко, що е с лимец, му е любимо. Заизрежда суровите зрънца, защото дават чиста сила; също лимецовите сладки, които също са благи. Но после сподели тази рецепта за слънчев хляб, която сигурно ще оставим за лятото… Запомнете я, заслужава си!

Накисва се във вода лимец, докато набъбне хубаво за около едно денонощие, после се добавят към него желани подправки, слага се да се изпече на слънце и след това може да му се добави малко зехтин. Зрънцата стават толкова вкусни, можеш едно по едно да ги хрупкаш и да се радваш на живота, който е в тях.

 

 

Разговор за безплатния лимец и любовта на Калоян Гичев и Краси Проданов.

Повече за инициативата “Дар лимец” може да прочетете на сайта: www.darlimec.com