fbpx

Цветята в биодинамичната градина

DSC_9093

За цветята в ритъм

Към цветята причисляваме всички растения, от които очакваме да ни дарят с богатство от цветове. Освен това очакваме от отделния техен цвят и да живее максимално дълго време.

По правило работим с тези растения в дните цвят* (когато Луната се намира пред астрономическите светлинни/ въздушни знаци Водолей, Близнаци и Везни) , което важи и за дните, в които берем цветовете- независимо дали като букет или сушене.

Към тази група растения причисляваме:

  • Лечебните растения, от които използваме цвета
  • Броколи и карфиол
  • Цветя, вкл. луковичните
  • Маслодайните, като слънчоглед например, принадлежат също донякъде към цветята.

За разсаждане, пресаждане и пикиране избираме дните цвят, които са в периода за садене.

Тогава берем цветя, за да са трайни букетите и аранжиментите. В тези дни и ароматът е най-интензивен. Растението, оставащо в градината, залага и развива множество нови цветове.

Изобилие от нови цветове дава и работата в дни плод*, но цветовете много скоро започват да образуват семена. В тези дни работим с цъфтящите растения, когато целта ни е да съберем именно семена от тях.

При изсушените цветове наблюдаваме, че когато са събрани в дни цвят запазват най-дълго цвета и аромата си. Същото важи и за цветовете, които събираме и сушим за чай или биодинамични препарати. Опитът показва, че и листата от маслодайни растения като мента и маточина, събирани за чай, са най-ароматни и трайни, когато ги вземем в дни цвят.

Луковичните цветя ни радват най-много, когато ги садим в първата половина на ноември в дни цвят.

Когато искаме да размножим цветя чрез резници за вкореняване работим също в дни цвят. Образуваната коренова система е силна, а новите растения –здрави.

Що се отнася до почвата и местонахождението, съобразяваме се с природата на растението. Обикновено такива указания придружават семената, а ако ги взимаме от други хора, добре е да разпитаме за техния опит с цветето, ако нямаме вече свой.

Когато отглеждаме цветята в саксии, парници или оранжерии, не бива да забравяме, че ние сме тези, които създават условията им за живот и би трябвало да се постараем максимално да се доближим до същността на растението чрез наблюдение, познание и опит.

Поливането е действие, неизбежно при изкуствено отглеждане на растения. Тъй като то извежда растението от естествения му ритъм на веществообмяна и плододаване, добре е да се стараем да поливаме в дни, съответни на плододайния орган- в случая – в дните цвят. Когато това е невъзможно, добри резултати дава балансирането на растението и плододайния му орган чрез окопаване, подрязване, почистване, бране и подхранване в подходящите дни.

В биодинамичната градина по подразбиране работим с добре структурирана чрез внасяне на компост и биодинамични препарати почва, както и с балансирана екосистема. Това и работата в ритъма на вдишване и издишване на влагата в почвата – тя издишва сутрин и вдишва вечер, дава възможност да се работи без или почти без поливане.

Подхранването на цъфтящите растения провеждаме в дните цвят в периода на вегетация и след цъфтеж.

Растителната защита е по принцип превантивна, но когато се наложи, използваме обичайните мерки (виж таблицата). Особено през летните месеци е най-добре спешни пръскания в градината да се правят вечер, придружени с разрохкване на почвата.

 


Татяна Благоева

Източник: www.oporabg.com

* виж Биодинамичен календар “Посевни дни” на Мария Тун за съответната година.