fbpx

За Aюрведа – науката за здравословния живот

prahladananda-swami

Интервю на Vita Rama с Прахладананда Свами

1. Какво е Аюрведа и какъв е произходът ѝ?

Аюрведа е раздел на древните Веди, които са дадени от  Бога, за да учат човечеството как да живеем мирно и щастливо в тази Вселена. Те разкриват тайната как да напредваме по пътя към освобождението на вечната душа, от нейното невежество по отношение на  духовната и идентичност и отношенията ѝ с личността на Бога. На древния език санскрит, думата “аюр” означава живот, а “веда” – знание. Аюрведа е науката за здравословния живот в материалния свят.

2. Какви са диагностичните и терапевтичните методи според Аюрведа?

Здравето се измерва според физическата сила, силата на храносмилането, на интелектуалната и умствената дейност. Когато храносмилането е добро, всички системи в нашето тяло получават сила. Когато то е влошено, възникват физически и умствени проблеми.

Болестта е прогресия от различни степени на нарушено храносмилане. В началото на болестта има леки симптоми, такива като: газове, киселини, леност, умора. Когато болестта достигне по-напреднал стадий, заради нерегулирани навици, стрес и т. н., ние слагаме етикет на това състояние: сърдечни болести, артрит, рак и други.

3. Какво поражда болестите, според науката Аюрведа?

Праджнапарадха. Това означава да не използваме интелигентността си правилно и да действаме против законите на материалната природа. Например, ако ти си слон, то тогава трябва да ядеш храна за слон, ако си мравка – храна за мравка. Обаче, ако слонът яде като мравка или обратното – ще възникнат проблеми.

4. Каква е ролята на лекарствата, диетата и начинът на живот в лечебната система на Аюрведа?

Това, което можем да смелим и усвоим се нарича храна. Това, което ни помага да смиламе храната се нарича лекарство. Това, което не можем да смелим се нарича отрова.

5. Може ли Аюрведа да помогне при лечението на хронични и тежки заболявания?

Да, но има много фактори, които трябва да бъдат отчетени. Не всяко тежко или хронично заболяване е лечимо.

6. Може ли Аюрведа  да се съчетае със съвременната медицина?

Модерната медицина е изключително ефективна в случаи на травми от инциденти и понякога при животозастрашаващи заболявания, като инфаркти например. Аюрведа отделя повече внимание на профилактиката и превантивните мерки, както и на контрол и лечение на хроничните заболявания.

7. Има ли връзка между Аюрведа и Йога?

Йога е науката за връзката ни с Върховната личност и Аюрведа може да създаде благоприятна ситуация в живота на човек, така че той да бъде минимално притесняван от необуздания ум и ненаситните сетива.

 

Източник: www.vitarama.bg