fbpx

Вода, живот и здраве

water

Водата и здравето са неразривно свързани. Водата е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките. Тя участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, в обмяната на веществата в организма, в поддържането на  телесната му температура.  Водата пречиства от токсините и възстановява жизнеността на организма.

Водата има алкални и киселинни свойства, които се измерват чрез нейното pH. Вода с ниво 7.0pH e неутрална. Вода с ниво на pH под 7.0 е киселинна. А вода с ниво на pH над 7.0 е алкална. С избора на вода, която пием и с избора на храни и други течности, които приемаме, можем да поддържаме по-висок алкален pH, който да ни осигури здраве.

Какво трябва да знаем при избора на вода:

Чешмяна вода
Източниците, от които идва водата в чешмите ни, са подземни води или наземни източници: язовири, езера или реки. Водата от тях преминава през пречиствателни станции, в които се филтрира и пречиства допълнително чрез химикали. Въпреки това, в нея съществуват определени количества допустими, според законодателството, замърсители.

Изворна Вода
Изворната вода идва от подземни или наземни извори. Има различно минерално съдържание. Изворната вода е добър вариант за пиене, като се препоръчва да е с по-ниско минерално съдържание, от подземен извор и да има pH от 7.0 нагоре (вижте на етикета й).

Минерална вода
Минералната вода съдържа минерали или други разтворими вещества, които променят нейния вкус и й придават лечебна стойност. Въпреки качествата си, минералната вода не бива да се пие постоянно. Тя трябва да се комбинира и с друг вид вода, за да се балансира минерализацията в организма.

Филтрирана (пречистена) вода
С филтрирането на вода се премахват химикали, тежки метали, бактерии, вируси и др. За да бъде наречена една система пречистваща, то тя трябва да премахва над 99.75% от бактериите във водата. Най-популярните методи за пречистване на вода са:филтрите с активен въглен, филтрите с твърд водороден блок, пречистването чрез обратна осмоза.

Дестилирана вода
Дестилираната вода е чиста Н2О вода. Тя не уврежда тъканите, разтваря отпадъчните продукти от клетката и елиминира токсините. Дестилираната вода разтваря и неорганичните минерални вещества. Тя обаче, изсмуква в малки количества и органичен калций от организма, за което трябва да сме внимателни. Ако консумираме достатъчно плодове и зеленчуци,  няма опасност от този страничен ефект. Препоръчително е, при силно интоксикирани организми, да се консумира повече дестилирана вода в периода на пречистване. За да се коригират отрицателните качества на дестилираната вода, може да се изкисват различни билки и плодове във водата, чрез които тя може да стане органична. Не се препоръчва постоянната употреба на дестилирана вода, както и дестилирана вода, която е стояла дълго време в пластмасови бутилки.

Протиева вода
За да пречистите вода в домашни условия можете да използвате хладилник и да „произведете“ т.нар. протиевата вода, която  е пречистена до 80 % от всички вредни примеси, леки и тежки изомери, притежава очистителни свойства и се усвоява най-лесно от организма.

Как да приготвите протиева вода?
Налейте изворна вода в стъклен или емайлиран съд и го поставете в камерата на хладилника. Първият лед, около 1/2 см, който се образува по стените на съда, се изхвърля, тъй като представлява концентрат на “тежка” вода, която замръзва при температура 3,8 градуса по Целзий и е вредна за организма.

Останалата вода се прелива в друг съд (стъклен или емайлиран). Този път се замразява до 1/2, 1/3 от обема й. Съдът се изважда и се отлива/изхвърля водата, в която се намира т.нар. “лека” вода, която съдържа различните примеси и соли и затова по-трудно замръзва. Ледът който остава се разтапя, като това е вече чиста вода – протиева вода.

 

Препоръки от екипа на Vita Rama:

  • Пийте алкална вода.
  • Комбинирайте изворна, минерална, пречистена водас  високо pH(над 7.0).
  • Поставяйте водата в стъклен съд.
  • Поставяйте водата на слънце – така приемате в тялото си слънчева вибрация.
  • Пийте вода,когато сте жадни.
  • По време на хранене не консумирайте вода, за да не се разреждат стомашните сокове.
  • Препоръчително е да пиете вода 15 минути преди или 2-3 часа след хранене.

 

Източник: www.vitarama.bg