fbpx

Често допускани грешки при отслабване

Otslabvane-trenirovka

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света.

Основни причини за затлъстяването са:

  • консумирането на рафинирани, силно концентрирани и тежки храни;
  • консумирането на големи количества храна;
  • неправилната комбинация на храни;
  • нередовното и нерегулирано хранене;
  • липсата на движение;
  • стресът.

Всичко това води до натрупването на излишни несвойствени за организма масни депа, които нарушават обмяната на веществата и баланса в тялото.

Разбира се, всеки човек с излишни килограми  желае да отслабне и да възвърне нормалната за тялото телесна маса. Но много често, поради желанието за бързо отслабване, се допускат грешки, които в някои случаи могат да са дори опасни.

Неправилни диети

Има много диети за отслабване, които ограничават консумирането на плодове, зеленчуци, кълнове и семена и наблягат на силно протеинови храни, предимно с месо.

Чрез включването на големи количества протеини в диетата се ограничава основното гориво за клетките и организма – глюкозата, фруктозата и кислорода.

Първоначално, при този тип диета, тялото може да започне да сваля килограми. Но ефектът в дългосрочен период, е влошаване на здравето. Причина за това са изтощаването на клетките и драстичното понижаване на имунитета. Затова за тези, които искат да отслабват чрез хранене, препоръчваме едно пълноценно хранене, което включва повече плодове, зеленчуци, разнообразие от кълнове, минимални количества семена и ядки и минимални количества готвена храна – задушени зеленчуци, определен вид безглутенови зърнени и бобови храни.

В Лечебен център Vita Rama, лечебното хранене за отслабване е напълно съобразено с индивидуалното състояние на всеки организъм. Така, постепенно, бавно и без стресови ситуации за организма и ума, човек възстановява нормалните килограми на тялото си. Освен ефекта на здравословно отслабване се осъществява и пречистване на организма, чрез което се възстановяват нормалните функции на всички органи и се постига пълноценно здраве.

Неподготвеност на организма за пълно сухо гладуване, или гладуване на вода, на сокове или на плодове.

Гладуванията са един от най-добрите варианти за пречистване на организма и намаляване на излишната телесна маса. Но те са силно детоксициращи за организма и много хора не са подготвени за такъв режим на пречистване. Рязката промяна на хранене и неснабдяването на организма с пълноценен белтък, могат да доведат както до здравословни, така и до емоционални сътресения. Като следствие, често се наблюдава и т. нар.  “йо-йо” ефект, при който след приключването на диетата, човек отново започва да консумира определени количества и видове храни и вместо да поддържа достигнатото тегло, всъщност го увеличава двойно. Бързото отслабване не е препоръчително и ефикасно при голям процент от хората с наднормено тегло. От изключително голямо значение е хранителният режим, който ще бъде изготвен и приложен с цел отслабване, да бъде индивидуално съобразен  с конкретния организъм и факторите, който оказват влияние върху храненето.

Консумирането на малки количества вода в началната фаза на отслабването.

Тъй като тялото има нужда от хидратиране, трябва да се консумират по-големи количества чиста вода. Препоръчваме, по време на отслабване да не се пие минерална, а структурирана протиева вода или дестилирана, или изворна вода.

Малки количества сладки плодове и неправилната им комбинация.

Много хора с наднормено тегло не консумират сладки плодове, защото смятат, че напълняват от тях. За да бъде ефективно отслабването с повече консумация на плодове, е необходимо те да бъдат приети по правилен начин. Хората с наднормено тегло не трябва да се ограничават в приема на големи количества плодове. Плодовете трябва да бъдат пресни, сочни и добре узрели. Те трябва да бъдат консумирани по един вид на прием, в задоволителни за едно хранене количества за организма. Най-добре е да се редуват различни видове сезонни плодове. Консумирането на плодове след основно хранене, дори приети 2-3 часа по-късно, могат да ферментират и да възпрепятстват отслабването.

Неправилното захранване.

Захранването трябва винаги да става постепенно и плавно, в зависимост от вида на разтоварване. Продължителността на захранването трябва да бъде еднаква с периода на разтоварването. Правилното комбиниране и приготовяне на храните след диета за отслабване, е от изключителна важност.

Най-подходящите сезони за провеждане на хранителен режим с цел отслабване са пролетта, лятото и есента, когато на трапезата изобилства разнообразието от пресни плодове и зеленчуци. Тогава може да се направи диета за отслабване, която включва изцяло плодове и зеленчуци или те са поне 70-80% от всички продукти в диетата.

Винаги помнете, че качественото отслабване изисква време и търпение.


Източник: www.vitarama.bg