fbpx

Емоционално здраве на бъдещата майка

pregnant

Много се говори и пише за физическото здраве на бременната – за това какви витамини и хранителни вещества трябва да получава, какви спортове са подходящи, как да се справи с гаденето, да се предпази от стриите, какви изследвания да си направи, дали да прави секс и т.н. А замисляме ли се за емоционалното здраве на бъдещата майка и знаем ли, че нашите емоции през бременността се отразяват върху развитието на бебето и върху това как ще протече раждането?

Да помислим за бебето

Емоциите на майката през бременността оказват съществено влияние върху плода. През деветте месеца започва да се формира личността му – още в утробата бебето може да чувства, реагира, помни, съзнава, вижда, чува, усеща вкус, сънува. Още в утробата бебето харесва едни неща, не харесва други, плаши се от трети. Започва да се формира отношението му към себе си, това как се възприема, очакванията му към света. Затова отношението на майката към бебето и бъдещото майчинство е изключително важно, на бащата също.

Страхът и тревогата на майката се предават на бебето чрез катехоламините (адреналин и норадреналин – хормони на страха) в кръвта на майката. Повишената секреция на хормони през бременността води до пренапрегната нервна система, което от своя страна в бъдеще би могло да доведе до проблеми с храносмилането, малко тегло или поведенчески проблеми при детето. Твърде вероятно е хората, които са се чувствали несигурни в утробата, да се чувстват несигурни в себе си по-нататък в живота. Краткотрайният стрес не се отразява толкова силно на бебето, колкото продължителният. Напротив, безпокойството в умерени дози дори е полезно за бебето, защото започва да създава защитни механизми, търси начини за реакция, а това са предвестници на човешките мисли. Майката, която от време на време се безпокои по повод на неплатени сметки или качени килограми със сигурност няма да навреди на здравето на бебето си. Най-негативно се отразява личен стрес, който заплашва директно майката и бебето, като например проблеми в отношенията с бащата на бебето. Има изследвания, които показват, че децата, родени в нещастливи семейства са пет пъти по-неспокойни, пет пъти повече изпитват страх, имат по-малко тегло, по-притеснителни са и са по-зависими от майка си. Продължителният стрес, който не застрашава майката директно, като например болест на роднина не се отразява толкова негативно върху плода. Томас Верни, авторът на книгата „Тайният живот на нероденото дете” смята, че любовта на родителите към бебето би могла да го предпази като щит от различни стресове. Бебето усеща нагласата на майката, а нейните положителни мисли му помагат да се справи.

Много е важно бебето да се чувства обичано и от двамата родители, желано и сигурно, да говорят за него, да общуват с него много преди раждането. От 5-6 месец на бременността бебето чува реч и реагира на музика. Много е хубаво майката да говори на бебето със спокоен глас, да му пее, да гали корема си, да слуша спокойна музика всеки ден, за да му помогне да се отпусне (музиката на Вивалди и Моцарт успокоява, на Бетовен, Брамс, рок музика възбуждат). Важно е и бащата да започне установява връзката си с бебето и да не пренебрегва бременната си жена.

Да помислим за себе си

В съвременния свят най-често бъдещите майки почти не променят забързания си ритъм на живот, след като разберат, че са бременни – ходят до последно на работа, стоят с часове пред компютрите, натоварват се много емоционално и много малко физически. През бременността хормоните не случайно ни правят по-разсеяни – карат ни да забавим темпото, за да можем да превключим на майчинска, по-интуитивна вълна, да бъдем в добро здраве, да можем да пестим енергията си и да посрещнем предизвикателствата на раждането и грижите за новороденото без стрес и страх. Ние обаче пренебрегваме тези наши природни особености и се опитваме да продължим със същото темпо, сякаш това, че носим живот в себе си, не е нещо кой знае какво.

Бременността обаче наистина е време да се вслушаме в нашата женска същност, да обърнем внимание на себе си, да потърсим начини да се зареждаме. Дори и да се много заети, опитайте се да си откраднете малко време за да излезете на въздух, сред природата, да се гушкате с партньора си, да си направите топла вана със свещи, музика, масаж… Усмихвайте се, пейте, отидете на йога или на танци за бременни, гледайте хубави филми, правете неща, които ви доставят удоволствие. Споделяйте радост и се грижете се за партньора си и хората около вас. Опитайте се да разрешите конфликтите, ако имате такива – с мъжа си, с майка си, с роднини, близки или колеги. Не трупайте обиди и раздразнение в себе си. Радвайте се на промените в своето тяло, приемете, че вече изглеждате различно, насладете се на това. Опитайте се да не водите прекалено активен начин на живот – правилото „направи повече, бъди по-успешен” през бременността не важи, по-скоро „прави по-малко, за да научиш повече”. Такива дейности като ремонти и премествания, които отнемат много енергия и нерви, също е по-добре да се завършат още преди забременяването. Направете всичко възможно, за да си осигурите спокойна и хармонична обстановка, избягвайте силните стресове. Всичко това не само ще се отрази благоприятно на вас и на бебето, но и ще помогне на интуицията ви да се проявява по-ярко, а тя е изключително важна за да се справите с раждането и да за да можете да отговорите на нуждите на бебето.

Да помислим за раждането

Когато говорим за емоционалните аспекти на раждането, емоцията, която се отразява изключително негативно на хода на процеса е страхът. Когато пристъпваме към раждането с неразрешени страхове, мозъкът отделя адреналин, а това води до напрежение в мускулите на матката и по-болезнено, по-продължително и по-трудно раждане. Затова трябва да направим всичко възможно, за да се справим със страховете и притесненията си още през бременността.

От какво се страхуваме? Имайки предвид колко много негативни истории за раждането чуваме около нас, няма нищо учудващо, че се страхуваме от самия процес, от болката, от медицинските интервенции, притесняваме се за здравето на бебето и нашето собствено. Отделно от това се тревожим за това как ще се справим с ролята си на майки, как ще се променят отношенията ни с партньора, как ще се отрази идването на бебето на семейния бюджет и кариерата ни, нашата външност и други. Всички тези страхове са съвсем нормални и типични, но можете да направите много неща, за да се справите с тях:

  • Общувайте с позитивни хора, които вярват във вас и ви подкрепят. Четете позитивни, вдъхновяващи истории за раждането. Не общувайте с негативно настроени хора, които излъчват страх и ви карат да се притеснявате. Не слушайте истории за тежки раждания (Това не е вашето раждане!). Не четете медицински книги и статии, които описват патологии и ви плашат още повече.
  • Осъзнаването и признаването на страховете е изключително важно за справянето с тях. Напишете страховете си на един лист и ги разгледайте. Можете да ги затворите в една кутийка и да не я отваряте повече, а можете след време пак да се върнете към тях. Обсъдете ги с партньора си, с вашата дула или с други бременни.
  • Най-добрият начин да се справите със страха е да се самообразовате. Не позволявайте на страха да ви контролира, търсете информация за всеки свой страх, работете с него, анализирайте го. Четете хубави книги за бременността и раждането – много от тях съм описала тук.
  • Отидете в родилния дом, разгледайте родилната зала, запознайте се с персонала. Обсъдете възможните варианти с тях. Опитайте се да изградите отношения на доверие с лекаря си. Помолете човек, на когото имате доверие, да присъства на раждането. Познатата обстановка и хора ще ви дадат сигурност.
  • Намирайте време за себе си и се свързвайте с природата. Релаксирайте, медитирайте, практикувайте техники за дишане. Позитивни образи – представете си точно как искате да протекат нещата, използвайте мантра, визуализация.
  • Намислете си един предмет, който ви дава сигурност и го вземете с вас на раждането. Или измислете специално място, което да си представяте винаги, когато сте напрегнати.
  • Можете да пробвате различни нетрадиционни методи като Бахова терапия и Техника за Емоционална Свобода.

 

Може би след прочитането на тази статия сте открили, че пренебрегвате себе си или пък с радост сте установили, че вече правите невероятно много позитивни неща за бебето си и подготовката за раждането. Винаги има над какво да се замислите и да направите нещо повече. Бременността е много специален период, който не се повтаря много често в живота, а с това конкретно бебе ще е само веднъж. Така че насладете му се с всичките си сетива!

 

Олга Дукат, източник: www.doula.bg