fbpx

Бащите и раждането

You-and-I

Има много различни мнения за това дали е добре бащата да присъства по време на раждането, но истината е, че всяка една двойка е уникална и няма един единствен правилен отговор. Присъствието на едни мъже помага, присъствието на други би могло да направи раждането дори по-трудно.

Когато мъжът наистина иска да присъства и е добре подготвен, плюсовете са много. На първо място, раждащата жена има нужда от подкрепата на близък човек, когото познава добре и на когото има доверие. В нашето общество най-често този човек е бащата на бебето. Като неин партньор той знае какво я кара да се чувства добре, как да я докосне, как да намери точните за нея думи, които да я успокоят. Присъствието му намалява страха и безпокойството и жената по-лесно успява да се отпусне. Бащата може да направи доста неща за да помогне на жената си чисто физически – да я придържа, да й помогне смени позата, да я масажира, да прави топли компреси, да не говорим за емоционалната подкрепа. Той ще може да удовлетворява молбите и “капризите” й – да подаде възглавница, да донесе вода и т.н. – все неща, за които не може много да се разчита на персонала на болницата. Бащата ще може да задава въпроси, да отстоява желанията на майката пред медицинския персонал, когато тя не е в състояние. За да се получи обаче, трябва да е много добре подготвен. Доказано е, че бащите, които установяват връзка с бебето още в момента на раждането, по-лесно общуват с него след това. Добре е, ако по някаква причина бебето не може да се даде на майката веднага, бащата да бъде първият човек, който ще го гушне (в идеалния случай в контакт кожа до кожа), ще му говори и ще го посрещне на белия свят. Много бащи, които са присъствали на раждането на децата си споделят, че е било велико преживяване и че са станали дори по-близки с майката след това.

Не винаги всичко е идеално обаче и както казах и в началото, понякога не е желателно мъжът да присъства на раждането. Ако той се безпокои прекалено много, ще предава вълнението и страха си на жената и това ще й се отрази негативно. Ако той има собствена визия за нещата и не се вслушва в нуждите на майката тогава също може да повлияе зле на процеса. Например говори прекалено много и пречи на жената да се концентрира върху раждането, непрекъснато я докосва, гали и масажира, дава инструкции как да диша и какво да прави. Възможно е присъствието на мъжа да попречи на родилката да се държи толкова свободно, колкото би искала (което е изключително важно за гладкото протичане на процеса), или да се срамува от поведението си след това. Помислите си – ще се чувствам ли сигурно и в безопасност в негово присъствие? Ще ми действа ли успокояващо или ще се притеснявам как се чувства той? Ще мога ли да се държа максимално свободно – да заемам различни пози, да издавам звуци, ако той е там? И ако имате колебания, помислете още веднъж дали да присъства.

Има много заблуди за това какво точно да прави мъжът по време на раждането. Той не може да играе ролята коучер, защото самият той има нужда от подкрепа. Не е добре да дава инструкции как да дишате, как да напъвате – не би могъл да го усети и няма да му е комфортно в тази роля, както и за вас, защото ще пречи да се концентрирате върху вашите усещания. Най-добре е да играе естествената си роля на любящ партньор, да ви обича, да бъде “пазител” на раждането.

Често срещани притеснения са дали на бащата няма да му прилошее, когато види раждането и дали ще изпитва сексуално влечение към жена си след това. Просто говорете с него предварително, обсъдете тези неща. Гледайте филми за раждането заедно – как се чувства той, когато гледа самото раждане? По принцип как се чувства, когато вижда кръв? Прилошавало ли му е някога? Ако има резерви, тогава би могъл да е с вас само по време на първата фаза или да е до главата ви, когато бебето се ражда, за да не вижда. Мъжът точно както и жената трябва да работи върху страховете си предварително. За разлика от нас, на мъжете им е по-трудно да говорят за притесненията си, но е важно да се обсъждат тези неща. Общуването с други мъже, които вече са присъствали на раждане, би могло да помогне. Един напрегнат мъж ще спомогне за увеличаването на напрежението в родилната зала – това от една страна ще се отрази негативно на вас, от друга страна ще е прекалено голям стрес за него. Точно поради тази причина Мишел Оден (един от най-известните защитници на естественото раждане в цял свят и любимият ми автор) не подкрепя присъствието на бащата по време на раждането. Тук можете да прочетете неговата статия по темата, като се надявам, че тя ще ви даде повод за размисъл, но няма да ви откаже от присъствието на бащата съвсем. 🙂 Ако вашият партньор не иска да присъства, не настоявайте прекалено много. Уверете се, че е информиран достатъчно и че това не е първосигнална реакция, а истинското му желание и го уважете.

Как да подготвим бащата за раждането?

  • Би било добре да прочете поне една книга за раждането – сред подходящите са The birth book на Willam Sears и Martha Sears, The birth parthner на Penny Simpkin, Fathers at birth на Rose St John. Проблемът е, че често бащите нямат време за тези неща. Вземете го с вас на курса за подготовка за раждането, това освен информацията ще му даде възможност да общува с други бъдещи бащи. Добрите курсове са разработени така, че да включват и мъжете, така че да не се чувстват некомфортно при обсъждането на тези “женски” работи. Гледането на филми също е подходящо, например Gentle birth choices.
  • Важно е да си говорите често за това какво раждане искате да имате, за медицинските интервенции, какво точно искате и какво ще откажете. Добре е да присъства и на предварителните разговори с лекарите.
  • Отделяйте си повече време насаме. Нека да има повече моменти, в които той се грижи за вас – например масаж на стъпалата или раменете всяка вечер, целувки, галене, нежност. Практикувайте заедно ребозо техники, удобни пози за раждането, напомняйте му кои са акупресурните точки.
  • По време на самото раждане му казвайте много ясно и конкретно как точно може да помогне, известно е, че мъжете не разбират от намеци 🙂

 

Бащата и дулата?

Може би се чудите дали дулата ще измести ролята на бащата? Или ще бъде третото колело по време на вашето интимно преживяване? Опитът показва, че това не е така. Добрата дула знае, че това е вашето раждане, оставя ви достатъчно лично пространство, подкрепя и двама ви. Ролите на бащата и на дулата просто са различни – тя притежава знания, умения и опит и като жена разбира как се чувствате, докато той е вашият близък човек и любящ партньор. Ако вие искате да присъства дула, а партньорът ви се колебае, говорете с него защо е така и дали се притеснява, че тя ще измести функциите му.

Ако бащата иска да участва активно, присъствието на дула няма да му попречи, напротив, много мъже споделят, че са били по-въвлечени в преживяването, именно поради факта, че са имали професионална подкрепа. От друга страна, ако той се притеснява да присъства, тогава ще може да участва докъдето се чувства комфортно, без да се тревожи, че жена му ще остане сама. Дулата може да помогне на бащата, като му даде време за почивка, особено ако раждането е дълго. Също може да му подскаже конкретни начини как да помогне – понякога мъжете са несигурни относно това какво точно да направят по време на раждането и се чувстват безполезни. Той никога не е виждал раждане, така че както и за жената е важно да има някой, който да го окуражава, да отговаря на въпросите му. Когато придружителите са двама, лесно могат да помогнат на жената да заема различни удобни пози, например клекнала или на колене с подкрепа от двете страни. Ако ви е трудно да вземете решение, особено когато лекарите предлагат интервенции – дулата може да ви даде алтернативната гледна точка и да помогне да си зададете въпросите.

Говорете с дулата много подробно предварително – какво искате и какво не искате да прави, кажете й много ясно каква искате да е нейната роля. Ако дулата прави нещо, което ви помага по време на раждането, помолете я да покаже и на партньора ви как да го прави. Ако имате нужда от усамотение, просто й кажете.

Засега моят опит с присъствието на бащите е много положителен – помагахме си, работихме като един екип и мисля, че ролите ни добре се допълваха. В началото малко се притеснявах дали няма да преча, защото това е нещо е много интимно, но мисля, че двойките, с които бях, ми имаха достатъчно доверие и всичко беше наред. За щастие в болниците, в които работя, няма ограничения и е възможно да присъстват и бащата и дулата (в Свети Лазар и в Щерев могат да присъстват без допълнително заплащане, а в 1 АГ болница се заплащат 200 лв. за придружител и срещу тази цена могат да бъдат и двама при условие, че се ражда в отделна зала). Струва ми се, че присъствието на бащите по време на раждането напоследък става все по-разпространено и в България. Не се поддавайте на модата обаче, а преценете кое е най-добре за вашето семейство!

 

Олга Дукат, източник: www.doula.bg