fbpx

Веган източници на протеин – какво, колко и откъде?

S-Gorilla

Протеинът е един от трите макронутриенти (другите два са мазнини и въглехидрати) и като такъв е жизненоважна част от нашата диета. Значението на протеините за организма далеч не се изчерпва само с изграждането на мускулна маса – те играят роля на ензими катализатори за важни жизнени процеси, освен това се грижат да имаме блестяща коса, гладка кожа и здрави нокти. Протеините също така са резервен енергиен източник за тялото, когато приемът на въглехидрати не е достатъчен.

Протеините, които приемаме с храната, се разграждат до аминокиселини. Човешкият организъм може при нужда сам да произвежда 12 от тях, но другите 9 (левцин, изолевцин, валин, триптофан, хистидин, лизин, метионин, фенилаланин и треонин), са жизненоважни и се набавят само от външни източници. Затова, за да сме сигурни, че тялото ни има всичко необходимо за нормално функциониране, трябва да приемаме достатъчно протеини всеки ден.

От колко протеин се нуждаем?

Правилото е 0,8 грама протеин на килограм телесна маса, което е средно 45-55 грама на ден за човек с нормално тегло. Само за пример чаша нахут съдържа 15 грама протеин.

Един от масово разпространените митове е, че човек има нужда от повече протеин, ако иска да увеличи мускулната си маса. Факт е, че протеините изграждат мускулите, но завишеният прием не означава автоматично повече мускули. Мускулната маса расте с редовни тренировки, поне 2 пъти седмично.

Откъде да си набавим протеини?

За повечето хора единствените познати източници на протеин са месото, млякото и млечните продукти. Но истината е, че всички храни (с изключение на алкохола, захарта и мазнините), съдържат протеин. Протеинът от растителни източници е напълно достатъчен, за да се набави необходимото количество на ден (при условие, че менюто е достатъчно разнообразно). Храни с високо съдържание на протеин са например леща, нахут и киноа.

Предимството на растителните източници на протеин, че те не съдържат холестерол и същевременно са богати на фибри. Друг плюс е, че те са алкални храни, за разлика от месото и млякото, които повишават киселинността в организма. Известно е, че повишената киселинност е предпоставка за развитие на множество заболявания, води до проблеми с лимфната и храносмилателната система и ни кара да се чувстваме изморени и отпаднали.

Тайната

Незначително неудобство за веганите е, че набавянето на всички незаменими аминокиселини обикновено става след консумиране на няколко продукта. Много малко растителни продукти ги притежават на куп. По-разпространени такива са киноата и конопеното семе. В повечето случаи трябва да се набавят с разнообразна храна, като не е нужно всичките 9 незаменими аминокиселини да се консумират в рамките на едно ядене.

Ключът за доброто здраве се крие в разнообразието. Всекидневният прием на плодове, зеленчуци, зеленолистни, зърнени, бобови и ядки гарантира достатъчен прием на есенциалните аминокиселини.

veganprotein


Източник: www.the-vegan.org