fbpx

Препоръчителна храна против камъни в бъбреците

oranges

 1. Храна с ниско (според нашите представи – с твърде ниско) съдържание на белтъчини е подходяща за пациенти с каквито и да е бъбречни проблеми, дори и с камъни. Киселите продукти, които се по­лучават при обмяната на белтъчините отравят тъканите на бъбреците и при освобождаването на голямо количество калций от костите довежда до повишена концентрация на кал­ций в урината. Това е идеална предпоставка за възникване на камъни в пикочната система. Опасността от възникване на камъни е тясно свързана с употребата на месо. Колкото повече месо има храната, толкова по-голям е рискът.
 2. Образуването на камъни може да бъде предизвикано от мляко­то. Изследванията в Университета в Чикаго показват, че лактозата и калция на кравето мляко повлияват образуването на камъни.
 3. Препоръчвам пълно въздържание. Алкохолът дразни пикочна­та система и допринася за образуване на камъни.
 4. Намалете количеството на рафинираната захар и сладките не­ща. Бялото брашно заменете с пълнозърнено. По-голямото количество на захар създава предпоставки за образуване на оксалатни камъни.
 5. Много подходяща е диета без мазнина и диета без сол.
 6. Хора с наклонност за образуване на камъни би трябвало да консумират по-малко храни, които подпомагат образуването на оксалатни съединения. Тези храни са: черен чай, шоколад, какао, кафе, на­питки от типа на кока кола, бира, вино, фасул, ревен, спанак, бадеми, домати, смокини, сини сливи, касис (черно цариградско грозде), черве­ни боровинки.
 7. Не използвайте соев сос или промишлени сосове в малки стък­лени шишенца.
 8. Повишете приемането на влакнести храни. Те понижават отде­лянето на калций в урината.
 9. Пресният сок от портокали може да бъде ефективна защита против възникването на уратни камъни.
 10. Избягвайте витамин С и D на таблетки. Аскорбиновата кисе­лина (витамин С) в големи количества може да повиши отделянето на оксалова киселина и така да повиши склонността за образуване на камъни. Витамин D стимулира образуването на хормони, които пома­гат за отделяне на калций. Също и химическите съставки на ефервесцентните (шумящи, бързоразтварящи се във вода) лекарства и вита­мини повишават възможността за появяване на камъни.
 11. Умереното хранене може да снижи риска от появата на камъ­ни до 1/3.

 

Използвани източници: “Игор Буковски Сборник от рецепти – природолечение”

www.biozemedelie.com