fbpx

Сок от ябълка, лимон и джиндифил

DSC_4962

За джинджифила:

Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици, наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил.

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 г. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

 

DSC_4918

Продукти:

  • зелена ябълка;
  • лимон;
  • джинджифил.

 

Важно е да се внимава с количеството на лимоновия сок и особено на джинджифила. Разбира се, всичко зависи от личните предпочитания – подобно на употребата на люти чушки.

 

DSC_4957

За приготвянето на сока ни е необходима сокоизстисквачка. За целта използваме ръчна сокоизстисквачка.

 

DSC_4958

 

 

DSC_4962

При добро съотношения на съставките сокът е приятен, ободряващ и затоплящ.

Наздраве 🙂

Здраве и доброта за всички!

 

Калоян Гичев, 6 февруари 2014 г., София.

Благодаря на Стефи Божилова за споделянето на рецептата.