fbpx

Размисли за страха, справедливостта и съвестта

Slance-nad-Jeravna

“Центърът на съвестта е над центъра на страха. Човек като развие съвестта, тя взема излишната енергия на страха и я превръща в Справедливост. “

Учителя

Когато срещнах тези слова и се опитах да приема смисъла, който носят в мен преминаха множество мисли, зарадвах се и благодарих. Спомних си за случаите когато съм се страхувал излишно. Това се случва, тогава когато си мисля, че може да ми се случи нещо незаслужено. Обратно, когато в мен е засилено усещането за това, че нищо случайно не може да ми се случи, че всичко е заслужено и на място, че светът е съвършен – тогава страхът е отстъпил пред смелостта, разумността и вярата в Божията правда.

Тази мисъл от Учителя Беинса Дуно за мен е голям подарък, видях как се изявява в мен този принцип. Това едва ли ще отстрани всичкия страх, който в моменти на малодушие мога да проявя, но вярвам ще ми даде повече разбиране, повече наблюдение и посока за действие да развивам съвестта си.

Вярвам съвестта е нещо много ценно, което имаме и тя трябва да се отглежда, а нейният глас да се слуша. Тя е Божи дар 🙂 Говори отвътре, тихо, нежно и е толкова приятно, човек да го слуша. Когато го слушам и прилагам, тогава става по-лек, по-чист и по-добър. Благодаря ти, Господи, за съвестта, която си ми пратил, за да ме води в твоя път.

 

Калоян Гичев, 12 февруари 2014 г., София