fbpx

Хлябът сладък аз да възлюбя

limec

Лимецът зрънца живот

Истинският хляб – това е покълналото зърно, каза ни Силвина Белопойчева преди година. Тогава беше първата ни среща, посветена на лимеца по страничките на списанието ни. От тази среща наистина израсна клас и в „Усури” се роди рубрика, която да разказва за небесното зърно всеки брой. А Георги Изворски и Силвина бяха сред първите, които дадоха на това зърно и любовта си. Като минават годините, песента им стига до все повече хора. И възлюбват те на свой ред хляба сладък, даващ осъзнаване, живот, чистота.

Въпрос: Спомняте ли си първата среща с лимеца? Какво ви каза небесното зърно тогава?

Георги Изворски: „Аз съм хляба на народа!“ Спомням си, че дядо ми, като загребваше с шепи лимеца, свещенодействаше, галеше го, радваше му се, говореше му…

Силвина Белопойчева: Да, спомням си прекрасно. За първи път чух за лимеца от Емил Елмазов през 2008-а на една негова лекция на симпозиума на Рилските езера. Тогава си нямах идея, че след две години ще го отглеждам. Работех в Гръцкото посолство и интересът ми към духовното беше по-скоро теоретичен и епизодичен. Обаче още тогава задавах на г-н Елмазов въпроси, свързани с отглеждането на лимеца. Сякаш лимецът ми каза: „Осинови ме…“

 

Въпрос: Как стана така, че решихте да отглеждате и да го предлагате като чиста храна на хората?

Георги Изворски: Божията Воля беше да върнем истинския хляб на народа.

Силвина Белопойчева: 2010 г. помагахме в една кооперация, която за първи път беше засяла лимец. Тогава не беше по джоба на всеки да сее – семето се продаваше по 10-15 лв. кг. Хората в тази кооперация бяха като орел, рак и щука. Не вярваха в лимеца. Накрая го изоставиха на нивата есента. Дойде ноември 2010-а, а лимецът на тази нива беше вече несъбираем – полегнал, почернял, целият в бурени. Тогава дойде посланието „Да върнем хляба на народа!“ Това беше едно от първите послания, които получих в работата си за Духа. Трима приятели направихме невъзможното, но го прибрахме, подсушихме, почистихме. От същата година свързах за първи път Житния режим на Учителя с лимеца. Георги Изворски в своите беседи из цяла България често говореше и за това уникално български растение. Хиляди хора научиха за лимеца, благодарение на това.

sb-gi

Въпрос: Има много дискусии за качествата му – коя е според вас най-силната му страна?

Георги Изворски: Дивата му същност.

Силвина Белопойчева: Лимецът е чисто растение – какъвто го е създал Твореца, така се е запазил и до днес за нас.

 

Въпрос: Изникна една нова култура в последните години, в която духовността и лимеца са свързани. Как помага това зърно да живеем по-чисто, по-близо до небесните същности?

Георги Изворски:: У лимеца като основна, ежедневна храна на дедите ни са закодирани най-силно трите основни принципа на Вселената – Любов, Мъдрост и Истина. Това показва и името му – „лимец“ означа: Любовта, Истината и Мъдростта са еволюция към Цялото, т.е към Бога! Или, лимеца помага да развием в себе си трите основни добродетели…

Силвина Белопойчева: Казват, че лимецът развива добродетелите у човека и това е така. При различните производители в зависимост от тяхното съзнание и вложено намерение лимецът е зареден по различен начин. «Лимецът на Изворски», както го наричат някои приятели, е зареден с най-чиста Любов за добруването и Здравето на Човека и намерението, вложено в него, е да се даде най-доброто на хората. В „икономиката на доброто“ важна е не печалбата за лични изгоди, а какво намерение, каква мисъл е вложена при създаването на даден продукт и за какво се използват постъпленията от продажби. В нашия случай всеки лев се влага в нещо ценно и добро за хората с идеята за служене и помагане – организиране на беседи, издаване на книгите на Георги Изворски, изграждане на духовния ни център „Наш дом“.

sb-gi-3

Въпрос: Във всекидневен план в какво ни служи лимецът? Как ни е най-полезен?

Георги Изворски: Лимецът е билка, еликсир на живота, истинският „насъщен“. Така храненето с лимец ни дарява чистота в трите плана – мисли, чувства и дела.

Силвина Белопойчева: Храненето със зърнени храни, в частност с лимец, трябва да е ежедневно за хората от бялата раса. В лимецовите зрънца, освен че са вложени всички необходими аминокиселини, микроелементи, ензими и т.н., са закодирани и космически принципи, които сега, по време на Прехода, започват да се проявяват у човека и да проправят пътя на новата раса и Новото време на Любовта.

 

Въпрос: Имате сигурно много отзиви от хора. Какво споделят те, какви промени настъпват на физическо ниво, дали оздравяват… Може ли да отдадем това на лимеца?

Силвина Белопойчева: Да – има немалко отзиви. Имаше една майка, на която й беше спряла кърмата. След житния пост с лимец се оправи. Наскоро пък друга позната ми написа: „Забелязала съм, че когато ям от вашият лимец или мюсли, веднага след това ставам по-спокойна и някак си лошите мисли се изпаряват от съзнанието ми!“

 

Въпрос: Сега, напролет ще се ширнат нивята с лимец. Знаем чудотворството на песента – какво бихте изпяли на лимеца, който посреща слънцето…

Георги Изворски: „Обичам таз страна голяма, тъй както си обичам мама тук мила ми е всяка птичка и всяка мъничка тревичка“

Силвина Белопойчева: „Давай, давай всичко давай! Чисто семе пшеничено. Да се сее на нивата, на нивата –красивата…Да се чисти през зимата! Да се радва на живота! Всичко сято на полето, на полето от небето…“ Това е песен от Учителя, която винаги, когато отидем на нивата, пея.

sb-gi-2

Въпрос: Да се върнем на оздравяващите му свойства. В какви случаи препоръчвате режим с лимец и какво от наследството на Учителя Петър Дънов може да ползваме тук?

Георги Изворски: Човек, който таи ненавист, негатив към света, към хората и дори към себе си, да се храни само с лимец, за да премине към Любовта, да стане по-мек и по-обичлив.

Силвина Белопойчева: Съвременната медицина е разделила според симптомите, с които реагира нашето тяло, множество болести и диагнози. Знаем, че има само една болест – замърсяване на организма. Житният пост на Учителя с лимец е много лек и чист начин да се справим с токсините, „наслоени през зимата“ – казва той. Става дума за зимата на нашия несъзнателен и неразумен живот. Лимецът внася един порядък и разумност в организма – по-скоро ги възстановява…

 

Въпрос: Какво е бъдещето на лимеца? Очаквате ли да се докосват все повече хора до вълшебните зрънца?

Георги Изворски: Като вид пшеница, само лимецът ще остане на земното кълбо.

Силвина Белопойчева: Лимецът и биоземеделието са бъдещето на България. Българите имаме много да дадем на света, много духовност, много мъдрост. Но и на практика е време българите да приложат духовното наследство на България и да поведат света към Новото!

 

Въпрос: Кажете ни любимата си рецепта с лимец.

Отговор: Покълнал лимец с лимонов сок, също покълнал лимец със сусамов тахан и мед.

 

 

Разговор на Калоян Гичев и Краси Проданов