fbpx

Историята на един веган, който планира да изкачи седемте първенци

atanas-skatov

Историята на един веган, който първи в света се кани да покори седемте първенци на планетата.

Изкачване на Седемте континентални първенци на нашата планета без консумация на животинска храна и използване на изкуствен кислород

Цел на проекта: Въздействието от консумацията на месо и животинска продукция върху човешкия организъм, психика и поведение доведе човечеството до много болести и неправилно функциониране на нормалното биологично развитие както на тялото, така и на психиката. Съществуват огромен брой научни доказателства, че човек може да живее пълноценно и без консумация на животинска продукция и то дори много по-​здравословно. Целта на настоящия проект е, да се информират гражданите, че може спокойно да се намали консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно на техните физически и психически качества. Напротив, основната цел на проекта е, да се покаже че без консумация на животинска продукция човешкият организъм функционира много по-​добре и може да постигне по-​високи физически и психически резултати.

За това се предприе изкачване на всички континентални първенци на планетата, както и на върхове над осем хиляди метра без кислород и без животинска продукция от човек, който никога не е бил спортист и не е тренирал спортове.

 

 

Казвам се Атанас Скатов, 35 години по лична карта, 17 години по тяло, 323 години по душа, 745 години по дух, 6 години по хитрост.

Преди 3 години се случиха интересни събития в моя живот и погледнах нагоре към върха на планината. От тогава гледам всяка свободна минута да я посветя на планината и най-​вече на върховете, които са много специално място за мен.

Роден съм в Сливен, под Сините камъни, средно образование завърших в Сливен, висше в Аграрен университет Пловдив, следва докторат в Берлин, Германия. Работил съм като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия.

От 2 години се занимавам активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци, мотори и др.

През 2012г. заех с моя партньор 1-​во място на 24 часов маратон по планинско колоездене и 3-​то място на купа Мургаш. За периода 2010 – 2012 съм преминал 3 пъти трасето на Ком-​Емине, участвал съм в многобройни състезания и мероприятия свързани с планината и спорта като: 100 км планинско ходене за 24 часа; Скоростно изкачване на 7-​те първенци на България; XCO адвенчър къп съм участвал през 2011,2012 и 2013г като през 2012 заехме 7-​мо място, както и на други състезания.

През 2013г. успях за по-​малко от 12 месеца да се кача на първенците на Африка, Европа и Южна Америка, както и да достигна до 6900м. на връх Ленин в планината Памир. Също така се качих и на върхове в Алпите и почти няма наш български връх над 2000м на който да не съм бил. Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.

Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина.

Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-​вече екосистемите. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Извинявайте, че Ви пиша като природозащитник, но ме боли за тази планета и искам това, което аз го виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същият шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа. Просто нека всички се опитаме да живеем колкото може природосъобразно и се опитваме с елементарни неща да предпазваме нашата планета от замърсяване.

 

Пролет 2014 г.

Още за Атанас Скатов: www.atanasskatov.com