fbpx

Размисли за мисленето от Калоян Гичев

Kaloyan-Gichev-v-gradina-Vita

Днес докато играх Паневритмия се случи нещо необичайно. Някак повечето мисли се оттеглиха от мен. Продължавах да следвам музиката и движенията някак по-автоматично от обикновено. Наблюдавах това състояние. Играехме упражнението “Евера” (в превод “Родени от Бога”). Липсваха мисли, но това не ме водеше до хармония или до пълнота, нито до радост. А по-скоро усещах някак празнота. Сякаш нещо много скъпо се беше оттеглило от мен. Това скъпо беше мисловния свят.

Наблюдавах, после състоянието премина. Разсъждавах над случилото се. Направих си някои малки изводи, които да проверявам и изследвам. Те са валидни за мен, в тези конкретни мигове. За друг всичко може да е различно. Вярвам всеки има да учи свои уроци, да развива определени дарби и добродетели.

Мисля, че в състоянията с мисли се усещам много по-добре, от тези без мисли. Мислите са едни прекрасни творчески актове. Тук си спомням за думите на Учителя Беинса Дуно: “Мисълта е най-мощната творческа сила в Битието”.

Вярвам в РАзума, който осветява, огрява и озарява. Вярвам, че Пътят ми е свързан с него. Състоянията на липса на мисли и разумност, поне на този етап от развитието ми, не ми изглеждат такива, към които да се стремя. По-скоро използването на ума, за фокусиране в добродетелите, в желанието за подобряване, за разширяване на светлината и топлината в мен – ми се струва далеч по-вълнуващи и вдъхновяващи.

Вярвам светът е толкова широк и хората пъстри, че за други може да не е така. Слава Богу пътищата и разнообразието са много. Както и в природата – няма едно растение и едно цвете, а безброй изяви.

Благодаря ти, Господи за това, че мога да мисля, благодаря ти за всички светли и добри мисли, които ми изпращаш. Научи ме да използвам разума си, за да вървя към Теб и да се изпълвам с Твоята Любов. Научи ме да правя малки добрини със светлина в ума и с топлина в сърцето.

Твоята Любов да изпълва всички ни, да живеем в мир и разбирателство, да дойде Твоето царство на Любовта между нас.

Амин

 

 

*“Амин” в превод означава: “Истина”, “Тъй да бъде” или “Да бъде”.

 

Калоян Гичев, 31 март 2014 г., София.