fbpx

5 световни градове, в които вече се компостира

kompost-v-gradove-01

Ню Йорк

Още през 2012 г. кметът Майкъл Блумбърг предизвиква всички собственици на ресторанти, както и жителите на града да рециклират 75% от отпадъците си. Това включва и компостиране на хранителните отпадъци. Наскоро той представи и редовна програма на общината за ежеседмично събиране на органичните отпадъци. Жителите на Ню Йорк вече могат да изхвърлят остатъците от трапезата в тези кофи.

Photo: Eyes of New York/ Flickr

 

kompost-v-gradove-02

Вакнувър

Жителите на Ванкувър също имат възможности да компостират почти навсякъде в града своите органични остатъци. От първи май тази година канадският град ще извозва хранителните отпадъци в специално построено съоръжение, което ще го преработва в течен тор.

Photo: Brent Granby/ Flickr

 

kompost-v-gradove-03

Торонто

Още един град, който обслужва обаче за сега 510 хиляди домакинства, които са избрали да изхвърлят разделно хранителните си отпадъци. От компанията, която събира изхвърлените остатъци са обявили дори, че могат да събират отделно и използвано олио за готвене.

Photo: Jamie McCaffrey/ Flickr

kompost-v-gradove-04

Портланд

Портланд е един от малкото градове в света, които могат да се похвалят с много добра програма за компостиране. Около 80% от всички хранителни отпадъци се събират от ресторанти и други хранителни обекти. Освен това градът има програма за оползотворяване на храни, годни за ядене, като свързва много собственици на магазини с благотворителни организации борещи се против глада и изхвърлянето на храни.

Photo: Dianne Yee/ Flickr

 

kompost-v-gradove-05

Сиатъл

Също вече действа програма за компостиране. От градската управа са изчислили, че около една трета от всичкия боклук в града е от хранителни отпадъци. В специалните кофи дори се позволява да се изхвърлят остатъци от месо и млечни продукти.

Photo: Elden Goldenberg/ Flickr

kompost-v-gradove-06

Сан Франциско

Хвален за градовете с един от най-добрите планове за компостиране, съществуващи още от 2009 г.

Photo: Gavin Newsroom/ Flickr

 

Лондон и Париж също обмислят програми за компостиране, но на по-малък мащаб.

Дебатът у нас тепърва предстои.

 

Източник: www.ecoobserver.bg