fbpx

Индекс на мира в мен

peace-pigeon

Изчислява се вече осма година на базата на 23 критерия

Глобалният показател за мир е опит да се състави портрет на отношението към мира по света. Създаден е от Института за икономика и мир, като самите критерии, по които се „измерва” отношението към мира, са развити в резултат на сътрудничество с много други организации. Първата класация през 2007-а обхващала 121 страни по света; днес обаче мирът се търси вече в 162 държави.

Идеята принадлежи на австралийския предприемач Стив Килълиа, но бързо среща подкрепа в световни лидери като Кофи Анан, Далай лама, архиепископ Туту, нобеловия лауреат Мухамад Юнус, икономиста Джефри Сакс, също бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, както и бившия президент на САЩ Джими Картър. Самата подредба е сложен процес на изследване на фактори като ниво на насилие, криминални проявления, разходи за армията, военни действия… Отзвукът е широк – всяка година най-миролюбящите нации се обявяват на специални тържества в Лондон, Вашингтон, Брюксел, също централата на ООН в Ню Йорк…

Мирът е резултат от приходите на хората, от тяхната образованост, от възможността за интеграция на регионално ниво, казват днес на базата на опита си с глобалния показател учените. Там, където обичат мира, правителствата действат в условия на прозрачност, корупцията е малко. По правило мирът е скъп най-вече за малките държави, част от региони, в които може да се провежда обща политика, да се гледа напред заедно…

Преди да прегърнем идеята за света на най-миролюбивите нации, нека погледнем към страната, в която всъщност сега мир няма… Според глобалния показател за мир, Украйна е на 111-а позиция за изминалата 2013-а. Характерни за нея са резките скокове, на които сме и свидетели – политически живот, изпълнен с обрати, липса на ясна визия за бъдещето, много интереси заради геостратегическото й значение. През 2008-а Украйна е 80-а поред, година по-късно вече е на стотното място в класацията. Пък и това 111-то е от миналата година…

Почти на дъното е Русия – 155-а от 162 страни. Най-високата позиция, до която всъщност е достигала, е 131-а през отдалечаващата се 2008-а. България пък сега е 35-а. Толерантността и миролюбивостта, с които често описваме националния си характер, ни държат над прибалтийските републики например. Далече далече надолу е САЩ – чак на стотното място в последната класация. Но сега да видим как свети мирът в сърцата на тези на върха. Това са те, нациите, които се хранят с чувството за удовлетвореност, за баланс. Нациите, които служат на мира.

Точката на покоя
За Исландия няма да чуете в новините, въпреки че само преди няколко години това беше страната с най-големи поражения от финансовата криза. Исландски милионер, който между другото, беше напазарувал българския телеком, както и голям завод за лекарства у нас, така заложи бананова обелка на сънародиците си, че всички очакваха страната да банкрутира. Но се случи точно обратното. С бързи ефективни мерки исландците заздравиха банковия сектор и започнаха да говорят за израстване. Най-голямото богатство и до днес си остава природата им. Освен това харесват себе си. Влюбени са във всичко родно… А това е прекрасно основание за мир! И Исландия е първа година след година в тази класация – включително и най-новата…

Първо икономиката
В Дания политиката има ясната функция да работи за израстването на благосъстоянието на гражданите на страната. За да се случи това, се създават все по-перфектни условия да работи икономиката. Накратко, това е простичката философия на мира в тази страна. При датчаните няма напрежение или опити да се повлиява върху разпределението на силите, когато възникне конфликт. Първият стремеж е да се помогне. А това винаги възвръща мира… С природно естествената си отвореност към света, с желанието си да подобрят средата на общуване, заемат второ място според глобалния показател сред миротворящите и миролюбящите народи по света.

Най-богатите
Един простичък пример, че когато се работи за благосъстоянието, крайният резултат е мир – това е Норвегия. Страната беше на четвърто място сред миротворящите преди две години, сега е 11-а. Според икономическите показатели, Норвегия е мястото с най-високо равнище на човешко развитие. Икономическото благосъстояние на норвежците е пословично. Вместо излишни битки в рамките на Европейския съюз, от кралството предпочетоха да запазят възможността за самостоятелни решения. Резултатът е стабилност, с която останалата част на континента трудно би се похвалила…

От друг свят
Сингапур наистина прилича на населено място на друга планета – и част от облика му е мирът. При това за промяна и развитие там може да се говори в последните 50 години. От 1965-а, когато е обявена независимостта на Сингапур, та до днес се развива политика на добросъседство, основана на прекрасни социални, икономически и политически връзки. Сингапур работи на практика с всички страни по света и именно това го превръща в световен феномен. 16-ото му място в класацията е заслужено!

Майстор на прехода
Словакия е пример за нас, българите. Първо, успя да постигне с мирни средства разделение със своя „по-голям брат” Чехия, въпреки че това означавеше да изпадне в икономическата му сянка. По-малко от 20 години по-късно Словакия има завидни показатели на икономически растеж, реално е вторият по значимост производител на автомобили в Европа (след Чехия), а на всичко отгоре е в прекрасни отношения с бившите си съюзници в общата Чехословакия. За мира, който практикуват словаците, говори 13-ото място в глобалния показател.

Земя без престъпници
Така може да наречем Швеция – там се произвежда много оръжие, но всъщност мирът е част от духа на скандинавската страна. Според статистиките в Швеция се извършват едва 9000 престъпления за година. В сравнение със страната на „тре крунур”, в Щатите преброяват общо 350 хил. престъпления. Още един интересен факт: всички знаем за викингите, за шведските нашествия по Европа, но от войнствения дух на северния народ явно няма и помен. Вече две столетия скандинавците предпочитат уюта на дома, а война за тях е непозната дума. След трето място през 2010-а, сега класацията ги поставя на девето.

Страната на изгряващия мир
Още един пример, че когато работим за своето благосъстояние се изпълваме с мир – това е Япония. Третата световна икономическа сила е известна със спокойствието и позитивното отношение към труда. Резултат от това е както ниската криминална активност, така и добрата подредба на японското общество. Част от японската политика е добросърдечността в отношенията с другите страни. Това лесно може да се усети и у нас – всяка година японски празници напомнят за изкуствата в Страната на изгряващото слънце, за богатството на културата, за радушността, с която местните приемат чужденците. Япония няма професионална армия още от края на Втората световна война. Постигнала е много и го дължи на мира. В тази класация сега е шеста.

Винаги дипломатични
Това са швейцарците – символ на неутралитет и неучастие в каквито и да било конфликти. Постигат го къде с миролюбив характер, къде със силата на парите и банките, с които са пословични. Без добре функциониращо правителство и една политическа култура на израстване обаче банки там нямаше да има… Именно стабилността води към това престъпленията в Швейцария като цяло да са рядкост. В международен план пък дипломацията е най-силната страна на тази нация. Затова и показателят за мир й отрежда пето място.

Далеч от всичко
Нова Зеландия е толкова далеч от конфликтните зони на света, че черпи от това само позитивни неща. Като няма геополитически претенции, страната изгражда едно стабилно отношение към живота. Едва ли новозеландците са най-богатите на света, но и така са мили, отворени, готови да помогнат. Пословични са с гостоприемството си. Пък и предлагат една от най-невероятните туристически атракции на света – селото, в което се е снимал епосът „Властелинът на пръстените”. Всъщност, и там се говори за мир :-). А в класацията са трети.

 

 

Глобалния показател за мир представи Краси Проданов