fbpx

20 съвета за съзнателно хранене

fruits

Преминаването към здравословно и съзнателно хранене може да промени целия ви живот и да го изпълни с усещане за пълноценност. Ето и някои съвети как да осъществите този преход успешно.

1. Внимавайте с приема на захар

Рафинираната захар е една от най-вредните храни в днешния свят и по някакъв начин допринася за развитието на почти всяка съвременна болест. Захарта се среща в повечето обработени храни и често се поддаваме на изкушението да я прибавяме и към домашно приготвените ястия. Вместо захар в сладкишите може да използвате повече свежи или сушени плодове или да използвате по-здравословни алтернативи, като ябълков сок, кокосова захар или сироп от кафяв ориз.

2. Яжте по-малко месо, млечни продукти и яйца

Или най-добре преминете изцяло на веган хранене! Здравословната веган диета е оптимална за здрав ум, тяло и дух. Тя отключва енергията и тялото може свободно да се отдаде на по-важни функции, като възстановяване, изчистване на вредните вещества и обновяване. Има хора, които успешно са възстановили доброто си здраве като са преминали изцяло на диета без млечни продукти или са станали вегетарианци или вегани. Това е добро за вас, за животните и за планетата!

3. Спрете употребата на житни храни и намалете приема на глутен

Глутенът не точно храната, която ще ви изпълни с енергия. Той се среща в много зърнени култури и най-вече в пшеницата (и множеството й хибридни видове, създадени с цел по-високи добиви). Много хора намират зърнените храни с по-ниско съдържание на глутен, като лимец, спелта, ръж и ечемик по-лесни за храносмилане.

4. Медитирайте или направете нещо енергично, вместо да ядете, защото сте нервни

По-тежките храни често действат като вид анестезик, потискат ни и ни правят нечувствителни към света около нас. И макар понякога това да е напълно разбираемо, ако храненето за успокоение се превърне в навик, значи е време да помислим с какво да го заменим. Следващият път, когато почувствате силно желание да похапнете нещо сладко, за да потиснете нервността си, пробвайте вместо това с йога, медитация, дълбоко дишане или някакъв друг тип физическа активност. Изпълнете се с енергия, откъснете се от всичко поне за няколко минути и се фокусирайте върху ритмичността на дишането си. Скоро тялото ви ще се изпълни с ендорфини и желанието ви да похапнете ще намалее. Ще се чувствате по-жизнени и това ще ви се отрази много добре в дългосрочен план.

5. Пийте чиста вода

Водата е от изключителна важност за нашето тяло, макар понякога да е трудно да открием наистина чиста вода. В идеалния случай е хубаво да имате филтър за обратна осмоза, който пречиства утайките и химическите вещества. Ако имате възможност, потърсете местен извор или си купувайте изворна вода от надежден източник. Не е лесно, но се опитайте да намерите подходящо решение, защото чистата вода е много важна за здравето и жизнеността.

6. Яжте органични храни

Местните органични и свежи продукти без съмнение са изключителен източник на енергия за нашето тяло. Използването на пестициди и химикали в земеделието е неустойчива практика, която оказва силно негативно влияние върху дивата природа, майката земя и самите нас. Потърсете местни биопроизводители и се насладете на енергията, която ще ви дадат произведените от тях плодове и зеленчуци. Купувайте сезонни храни, за да избегнете високите цени. Дори и биопродуктите да са малко по-скъпи от натъпканите им с химикали алтернативи, приемете това като инвестиция в собственото ви здраве.

7. Отглеждайте си храна сами

Малко са нещата, които носят по-голямо удоволствие от това сами да си отглеждате плодове и зеленчуци и след това да се наслаждавате на невероятния им вкус. Ако разполагате с градина, единствената граница на това, което можете да постигнете, е собственото ви въображение. Ако не разполагате с такава, може да засадите различни билки и зеленолистни зеленчуци в саксии на балкона или да потърсите местен фермер, на когото да помагате в замяна на част от продукцията.

8. Купете си подходящ наръчник и събирайте храна от природата

Хранителните продукти, събрани от природата имат високи нива на прана. Насладете се на силните вибрации на храната, създадена такава, каквато природата е решила. След като се сдобиете с малко знания и опит ще започнете да откривате широк набор от ядливи храни точно под носа ви (е, понякога и малко по-далеч). Купете си наръчник с подробно описание и илюстрации на местни ядливи храни и сте готови.

9. Избягвайте ГМО на всяка цена

Генно-модифицираните организми са истински „франкенщайн” в света на храните. Освен здравия разум, който ни казва да не се месим в природата, напоследък има и все повече доказателства, показващи, че ГМО разрушава екосистемите, вреди на дивата природа и нанася щети на телата ни. Със сигурност това не е подходящо решение за здравословен начин на живот.

10. Приемайте сурови, живи храни

Включете в диетата си свежи, сурови, веган храни. Салати фрешове, зрели плодове – приемайте ги всеки ден и ще се почувствате пълни с енергия.

11. Вслушвайте се в собственото си тяло

Бъдете напълно честен със себе си. Лесно е да си кажеш „тялото ми наистина жадува за парченце шоколад, затова по-добре да се вслушам в него”. Важно е да сте откровен със себе си. Научете се да правите разлика между пристрастеността ви към сладкото и истинската нужда. Ако радикално промените начина си на хранене, в началото ще преминете през труден период, подобен на абстиненция. Оставете го да изтече преди да се нахвърлите към онези неща, които дълбоко в себе си знаете, че са вредни за вас.

12. Компостирайте

Ако имате градина, направете си или си купете компост; така наистина ще затворите целия цикъл на живота, през който преминават храните. Идеи и съвети за компостирането можете да намерите тук: www.compostguide.com.

13. Направете си компостираща тоалетна

Това е наистина етично решение в съответствие с цикъла на живота! Компостиращата тоалетна разкрива един изцяло нов свят на взаимозависимости и уважение към природата. Ако се направи правилно, изобщо не е толкова отблъскващо, колкото може да ви звучи на пръв поглед, а освен това ви осигурява органичен компост, който не мирише и може да бъде върнат обратно в земята. Хората са станали толкова стерилни и откъснати от природата, но щом веднъж започнете да възстановявате връзките си с нея, ще се почувствате наистина възнаграден за усилията си.

14. Купувайте си местна храна

Може да е наистина много трудно да избягвате вносните храни, но когато все пак имате избор, предпочитайте местните продукти. Те обикновено са по-свежи и не са изминали хиляди километри, за да стигнат до магазина. Подкрепата към дребни местни производители, фермери и малки магазинчета само по себе си е нещо хубаво. Колкото повече хора купуват местни продукти, толкова повече процъфтява местната общност.

15. Яжте бавно и се наслаждавайте на вкуса

Звучи просто, но е наистина удивително колко много хора поглъщат храната си набързо, докато говорят с околните. Изключете телефона и телевизора и се насладете на вкуса на храната. Усетете нейната текстура и аромат. Така много по-точно ще усетите кога сте се нахранили и от какво се нуждае тялото ви, за да е в оптимално здраве.

16. Приготвяйте храната си сами и споделяйте постиженията си с приятели

Приготвянето на здравословни храни за семейството и приятелите носи наистина голямо удовлетворение. Освен това то кара и околните да се заинтересуват от начина си на хранене и да бъдат по-съзнателни в избора си на храни. Намерете си подходяща книга със здравословни рецепти или се разровете в интернет и развихрете въображението си.

17. Благодарете

Ние сме благословени със способността си да ядем и да се наслаждаваме на храната. Преди да започнете да се храните, затворете за миг очи и благодарете за храната, която е пред вас (на майката земя, на вселената, на Буда или на когото решите)… важното е да се почувствате наистина изпълнен с благодарност.

18. Сведете до минимум пакетираните продукти

Заради бума на капитализма и масовото производство на храни може да се окаже невъзможно да купувате всички продукти без опаковка, но направете всичко, което е по силите ви. Обикновено на фермерските пазари и местните магазини за здравословни храни, продуктите идват неопаковани. Ако се нуждаете от торбички, използвайте такива за многократна употреба. Включете се в местен хранителен кооператив, който купува продуктите в по-големи количества в насипно състояние и ги разпределя в опаковки за многократно ползване.

19. Научете се да чувате тялото си

Тялото наистина ни „говори”, просто трябва да се научим да го разбираме. Ако изпитвате болка или сте болен, значи тялото ви започва направо да крещи. Научете се да разпознавате отричането, силните желания, неуловимите навици и пристрастявания и да се справяте с тях. Ако се научим да се вслушваме в тялото си, ще започнем да чуваме знаците, които то ни два… какво да ядем, колко да ядем, откъде да го купуваме и т.н. Животът ни ще тече много по-леко и ще ни носи удовлетворение щом започнем да следваме пътя, който ни води към оптимално здраве и развитие.

20. Научете се да се вслушвате в душата си

Когато започнете да се вслушвате в душата си, ще бъдете изумени колко правилни насоки ви дава тя. Душата ще ви помогне да вземете най-правилните решения, внасящи положителни промени в живота ви. Не винаги това ще са решенията, които „искаме”, но винаги ще са решенията, които носят най-голяма полза на продължаващото ни духовно развитие. Тайната се състои в това да сме докрай честни със себе си. Вслушването в душата ни може би е най-важния елемент по пътя към съзнателното хранене. Приемете насоките, които тя ви дава.

И преди всичко наслаждавайте се на приключението! Развихрете въображението си и изпробвайте нови храни и нови рецепти. Дайте си време и пространство, за да може съзнателното хранене да ви разкрие ползите, които носи за вашето здраве.


Източник: списание “Органично”.

По материали на Wakeup-world.com, превод: Рослава Стоянова