fbpx

За витамин С и витамин Е от д-р Гайдурков

vitamin-c-vitamin-E

Информацията Ви е точна. Витамините С и Е, заедно с витамин А формират класическата тройка антиоксиданти. Те предпазват клетките, които покриват съдовете отвътре (ендотел) от окисление и нарушаване на целостта, като същевременно възпрепятстват отлагането на чужди вещества в тях, т.е. предпазват от натрупване на атеросклеротични плаки.

Всичко това е вярно само при едно единствено условие – да приемате тези витамини от естествените източници, в които те се съдържат. Няма нито едно клинично изследване, което да потвърждава, че тези витамини, изпити на таблетки, без промяна в стила на хранене, водят до някакъв статистически значим резултат.

Витамин С е универсално представен във всички сурови плодове и зеленчуци. Неговият класически недоимък – скорбутът днес е практически непознат. Най-чести обаче са относителните и скрити хиповитаминози. Това е така, защото съвременният човек консумира големи количества преработени храни, които “гълтат” наличния витамин С в храната ни. А той е важен за безброй много функции и за всички клетки в организма. Участва като ко-фактор в редица ензими (катализаторите на химическите процеси в тялото), подпомага синтеза на колагена-основният белтък, който дава здравината на кръвоносните съдове.

Сред традиционните продукти на нашата трапеза витамин С се съдържа преди всичко в магданоза, но също така в чушки, карфиол, броколи. От плодовете – в шипката, кивито, цитрусите и мн. др. Но, внимание! Витамин С е термолабилен. При готвене вие го губите безвъзвратно. В този смисъл сварените шипки са безсмислени. От друга страна приет изкуствено в дози от 3-4 гр. витамин С е токсичен и може да предизвика главоболие, крампи, дори конвулсии, а също и оксалатна литиаза (неразтворими камъни в бъбреците).

Витамин Е всъщност представлява група от витамини – токофероли и токотриеноли, всяка от които с още по 4 изомера. Никоя добавка от вит. Е не съдържа точната естествена пропорция от всичките компоненти. Многобройните функции на този витамин са свързани главно с два механизма на действие: първия-антиоксидант, който намалява окислението на LDL (“лошия” холестерол) и така предпазва съдовете от склероза, и втория – участва в белтъчния синтез – подпомага клетъчната регенерация (възстановяване) в мускули, нерви, съдове, репродуктивна тъкан и т.н.

Витамин Е, подобно на витамин С е повсеместно представен в повечето зеленчуци и семена. На първо място: слънчоглед, царевица, ряпа, житни семена (зародиш и др.), но също в спанак, магданоз, зеле, киви, авокадо, домати, броколи, боровинки. Внимание! Колкото технологичната обработка е по-голяма, толкова повече витавин Е губите. Така напр. при преработка на житото в паста (спагети и т.н.) вит. Е се губи до 90%. При изкуственото му приемане той може да измества и вие може да губите други мастноразтворими витамини – D, K, A. Доза над 3000 IU е токсична и може да води дори до кръвоизливи.

Най-важният за практиката факт относно витамините е явлението синергизъм. Природата е направила така, че никой витамин не може да действа изолирано от другите. Не само това – витамините трябва да са хелирани (свързани) с многобройни други микроелементи в сложни органични комплекси. В противен случай те не действат. Наистина, те могат да използват наличните такива в организма, но това води до тяхното изчерпване и до поява на нови дисбаланси. Така например вит. С е синергичен със селен, глутатион, вит. В3 и това е само един от безбройните примери. Всичко това е част от универсалния закон на природата, че цялото е повече от сбора на съставящите го части.

Изводът е – не си губете парите и здравето за скъпи добавки с вит. С и Е. За да гарантирате обаче адекватния внос на витамини, включете в по-голям процент от вашето меню (желателно поне 50%) сурови плодове, зеленчуци и семена (вкл. сурови ядки и покълнали семена), по възможност от различни групи. Допълвайки с приема на суров яйчен жълтък вие гарантирате по-лесен и перфектен начин наличието на всички възможни витамини. Последният увеличава “добрия” холестерол – HDL и е благотворен при риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ето и две рецепти изключително богати на витамини С и Е:

  1. Магданозена салата: нарязан на много ситно магданоз, нарязани доматчета, поръсени с лющено конопено семе, по желание малко лук, лимон. Може да се гарнира с ядкова майонеза: смляни на фина гладка паста орехи, бадеми, слънчоглед и др. (суров жълтък), чесън, лимон и др. се пасират с малко вода или домашен бульон до желана гъстота.
  2. Сурови “кюфтенца”: накиснати за 12 часа и смляни на паста семена (жито-лимец, ръж и др.), смляни ядки (орехи, бадем и др.), чесън, лимон, смляни на прах сушени зеленчуци (морков, целина, лук и др.), ким, кимион. Всичко се смесва и се оформят малки хапки, които се консумират директно като гарнитура към ястия.

д-р Гайдурков, www.georgigaydurkov.wordpress.com