fbpx

Какво означава вегетарианско хранене – д-р Таня Грндева

Tanya-Grandeva

Интервю с гост-консултант на Лечебен център Vita Ramaд-р Таня Грандева.

1. Какво означава вегетарианско хранене и балансирано вегетарианско хранене?

Вегетарианско е прието да се нарича храненето, което се основава на прием на продукти от растителен произход и отсъствие от менюто на всички или някои видове животински храни. Задължително условие, което определя хранителния режим като вегетариански, е липсата на консумация на месо (тук ще си позволя да направя уточнението, че рибата е месо). В зависимост от това кои животински продукти не присъстват в храненето, са дефинирани и трите основни подгрупи вегетарианство:

  • оволактовегетарианство – вегетарианско хранене, при което от животинските продукти се изключва само месото; менюто се състои от растителни продукти, а от животинските присъстват яйца, мляко и млечни продукти;
  • лактовегетарианство – вегетарианско хранене, при което от животинските продукти се изключват месото и яйцата; менюто се състои от растителни продукти, а от животинските присъстват мляко и млечни продукти;
  • веганство или пълно вегетарианство – вегетарианско хранене, при което се изключват всички животински продукти (т.е. месо, яйца, мляко и млечни); менюто се състои само от растителни храни.

 

Интересно е, че много хора разглеждат думата „вегетарианство“ като производна на английската „vegetables” (в превод на български език – зеленчуци), откъдето с усмивка гледат на вегетарианците като на хора, които си хапват зеленчуци. А коренът идва от латинското прилагателно име „vegetus“ , със значение – здрав, читав, свеж, жизнен. Така, само от правилния превод на думата ние вече получаваме един много по-широк кръгозор и осъзнаване за същността на вегетарианството.

Разбираме, че първоначалният смисъл включва не само съответен режим на хранене, но и подходящи идейно-нравствени възгледи и поведение. В своята съвкупност те са благоприятна предпоставка за постигане и поддържане на здраве. Също както и здравото физическо тяло само по себе си не определя цялостно здраве.

2. Вегетарианско хранене = здравословно хранене?

Здравословно е, когато се приложи с правилното знание, с желание и осъзнатост. И в отговор на 1-я ви въпрос за балансираното вегетарианско хранене ще кажа, че балансирано е именно това здравословно вегетарианско хранене. То следва ритъма на Хармонията, като основен Природен закон. При него крайности няма. А баланса при всеки е индивидуална мярка.

3. Кои са основните грешки, които се допускат при вегетарианското хранене?

Най-честaта грешка е облечена в етикета: „вафлен вегетарианец“. Това е човек, който в желанието си да направи нещо добро за себе си и за Природата спира да се храни с месо, a може също да изключи и друг продукт от животински произход , но на тяхно място поставя изделията от бяла захар и брашно. Така сладките и тестени изкушения може да се окажат по-значим враг за здравето, отколкото изходното всеядство.

Друга грешка е заместването на изключеното от хранителния режим месо с увеличаване консумацията на мляко и млечни продукти.

Често рязкото преминаване към веганство, когато не е провокирано от нужда за изцеление на определено заболяване или когато психо – емоционално човек не е готов, също може да предизвика сериозни състояния на дисхармония.

 

4. Кои са основните митове и истини свързани с вегетарианското хранене?

Мит:

„Вегетарианското хранене е непълноценно хранене. При него не могат да се набавят нужните незаменими аминокиселини и човешкият организъм страда от белтъчен недоимък, не може да расте и се развива. Не осигурява и жизненоважни минерали и витамини.“

Мит ли е това, не е ли?! Небивалица, утвърдена в последното столетие. А митовете не идват ли от по-древни времена?! И какво ни носят и митовете и обективната история от тези по-далечни и по-близки древни времена?! Човечеството се е хранило предимно вегетариански. А историята от настоящето ни?! Издирват най-здравите и дълголетни групи хора и те са все вегетарианци…

Истина:
„Средната продължителност на живот на месоядците е 60-65 г. Аз съм на прага на 85 г. и все още работя толкова упорито, колкото мога. Живял съм достатъчно дълго и се опитвам да умра, но просто не мога да го направя. Една единствена пържола би ме довършила, но не мога да се принудя да я погълна. Аз съм заплашен от вечен живот. Това е единствения недостатък на вегетарианството.“ – Джордж Б.Шоу

Ако искате да научите повече за вегетарианското хранене и как да го приложите като начин на хранене и живот, запишете се за здравословни програми Vita Rama, в които д-р Таня Грандева ще участва като гост-консултант.

 

Източник: www.vitarama.bg