fbpx

Дневник на градинаря: есе за импулсите от Калоян Гичев

DSC_6128

Градина Вита, София, квартал Гара Искър, природа, растения, мисли, птичи песни и цветя…

Често си мисля за градинарството. Хубаво нещо, работиш със съвършени неща. Виждаш съвършенството на природата в малката тревичка, в цветчетата, в пчелите, в капчиците. И то едно живо, топло и развиващо се съвършенство.

Земеделското изкуство е някак преди всичко едно духовно преживяване. Когато засаждаме семенцето и мислим за кълнчето, за листенцата, за растението, за цвета, за плода и пак за семенцето – тогава се изправяме пред онази вечна цикличност, която вълнува душите от древността. Когато се замислим пък за семето на добродетелите и израстването им, за новите импулси за разгръщане на любовта, тогава се свързваме с импулсите на историчността и напредъка на душите.

И понеже ние сме събирателната точка, някак в нас се събира вечната цикличност и еволюцията. И някак градинарството започва да прилича на една разширяваща се спирала. А на пръв поглед – лопата, мотика, вода, листа.

Благодаря ти, Господи, че ме учиш по този красив начин. Вярвам всеки има какво да научи от природата. А природата не е само това, което може да обхванем, тя влива в нас импулси, които не съзнаваме. Красиви неща има много. Има чудесни красоти и светлини създадени от човека. Но дори когато си представим най-хубавите в нас е едно. А като изникне представата за звездното небе с безброй звезди… тогава е съвсем друго.

Същото е и в градината и в планината, като се изправим пред природата, ние се изправяме пред едно творение, видимата част, на което е приказна, чудна, а невидимата – завладяваща, изпълваща душите с копнежи и импулси.

А на пръв поглед – мотика, лопата, лехи, капково напояване, растения. Както човекът – на пръв поглед тяло, а в дълбочина душа обширна като вселената.

DSC_6146

Тази година разширихме пътеките между лехите, за да може да се коси и да има повече светлина и простор за растенията. Вярваме това ще подпомогне растенията да бъдат по-силни, по-огряни, да дават повече и ще се поддържа по-лесно.

 

DSC_6151

DSC_6130

Лукът и чесънът радват със зеленината и аромата си.

 

DSC_6131

Невен сред домати. Повдигната леха, мулчирана, а под мулча (сламата) – капково напояване.

 

DSC_6132

Мрежа за краставиците. Така по-лесно ще се стремят нагоре.

 

DSC_6133

Къдрав магданоз.

 

DSC_6134

DSC_6135

Тази година преместихме ягодите, сложихме ги в лехи с 80 см широчина. Изглеждат много добре нацъфтели, явно са доволни от новите условия за живот.

 

DSC_6137 DSC_6138

Друга леха с домати, а между доматите – невени, чубрица, босилек.

 

DSC_6149

DSC_6140

Репички.

 

DSC_6142

Стевия, да растеш и да трупаш сладост и Слънце!

 

DSC_6144

Облепиха.

 

DSC_6145

DSC_6154

Езерцето 🙂

 

DSC_6156

Тази година засадихме три дръвчета – две ябълки и една круша. Да растат, да радват и да дават добри плодове. И ние да бъдем като тях 🙂

 

DSC_6157

Червени салати.

 

DSC_6129

 

Бъзът цъфна.

DSC_6147

Стъклена бутилка, водица, цвят от бъз и слънчеви лъчи. След няколко часа водата е с аромат на бъз и вълшебства.

Научи ме, Господи, да постъпвам добре.

 

Калоян Гичев, 12 май 2014 г.